Namnskydda mjukvara internationellt?

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!

Är på väg att starta enskild firma. Programmerar och vill sälja mjukvara i min webbutik.

Hur är det med varumärkesskydd? Har kollat lite på Patent och Registreringsverket och det verkar ju hutlöst dyrt att skydda varumärken internationellt. Nästan 7000 kr bara för USA, och om man gör en uppskattning på ALLA länder så är vi uppe i över 120 000 spänn.

Så jag undrar hur det är med namn på mjukvara. Vill ju undvika att jurister från något stort (troligen amerikanskt) företag hör av sig med stämningsanökningar.

Jag har (efter idogt Googlande) inte hittat något varumärkesnamn som ligger speciellt nära det jag tänker kalla min mjukvara, men det är ju ingen garanti.

Sökte lite här på forumet, men hittade inget om precis det här (vad jag kunde se).

Har ett svagt minne av att "någon någon gång sagt" att det i princip inte går att "ta patent" på namn på mjukvara som säljs på nätet. Att namnskydd så att säga hör den FYSISKA världen...

Så min fråga är: Hur sjutton gör man? Vill undvika stämningsansökningar och vill inte kalla min mjukvara precis vad som helst heller. (Alltså ingen amerikansk advokat skulle väl ha nåt emot att jag lanserar nåt som heter Kulliduttfnuttilurum. Men det kan bli svårt att sälja mjukvara med det namnet...)

Lägg inte din energi på det där. Om det någon gång skulle bli problem, vilket det nästan aldrig blir, så ta dig an det då.

Ett hyfsat enkelt sätt att undvika de flesta såna problem är att kalla programmet för "Företagsnamn +Programnamn" dvs. precis som "Microsoft Word". Ingen kan ju få ensamrätt på ett program som heter bara "Word" men i kombinationen med företagsnamnet så kan man det.

Men som sagt, det där kommer inte att vara ett problem i verkligheten, så jag föreslår att du lägger din energi på andra, viktigare, saker.

Jag skulle inte lita på Google om detta. Det går också att söka på PRV efter varumärken. Till viss del håller jag med föregående talare, lägg en timma på det och ägna sedan din tid till något annat.

1
Bevaka tråden