Strömadaptern funkar, men batteriet laddas ej!?

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej! behöver lite råd ang. min PB, När jag satt in laddaren på datorn, gick det inte att ladda upp batteriet utan PB:n dog till
slut av strömtörst. Jag har provat med en annan laddare men samma problem består. indikeringslamporna på batteriet lyser inte
när laddaren är insatt, så det är tydligt att batteriet eller datorn får någon ström(eftersom datorn inte heller fungerar med strömadaptern i kopplad). vet någon vad som kan ha hänt?

tack!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-12-01 18:06

Vilken modell av PowerBook?

G4 1.67

  • Medlem
  • Nacka
  • 2009-12-01 18:52

Lyser kontakten på strömadaptern när den är inkopplad?

ja det gör den,, det ser ut som den laddar med tanke på att den lyser

Senast redigerat 2009-12-09 11:18

jag har provat med resetting PMU oxå

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-12-01 19:15

Har inte själv sett det på PBG4, men på G3:orna var det var det vanligt att själva lödningen till kontakten lossade och började glappa, strax innanför skalet där den är lödd på DC/soundcard. Ibland kunde man klämma fast den hjälpligt med en tandpetare ett tag så den inte glappade.

Jag fixade två sådana genom att själv montera loss kortet och få ett serviceställae att fixa lödningen för en billig peng (är urkass på att löda). Men man måste i stort sett montera isär hela datorn, verkar vara så även på G4:orna

Installing PowerBook G4 Aluminum 15" 1-1.5 GHz DC & Sound Card - iFixit

Det kanske inte är så enkelt som en lödning, men jag skulle tro att det är ett kasst DC/soundcard eftersom din G4 beter sig som om den är helt strömlös.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-12-01 19:20

Jag måste missförstått dig angående strömlösheten för du kunde resetta PMU???

Nrj resettingen funkade inte...det är nog som du säger att det är något med DC-kortet som har kajkat ihop..ja det blir en redig operation, minst sagt..tack för hjälpen!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-12-01 20:09

Det är klart, om du kan låna ett laddat batteri så kan du resetta PMU. Och samtidigt bekräfta att resten av datorn funkar innan du lägger för mycket tid på den.

ok grymt! ska prova med det!

Har nu testat min dator med annat batteri och PMU:at, blev tyvärr inget bättre. batteriet dras ut och datorn dör på strömnöd efter ett tag...kollar man på systeminformation på ström ser man följande nedslående siffror:

Information om strömladdare:

Strömladdare (watt): 0
Ansluten: NEJ
Laddar: NEJ

antar att det bara återstå DC ström-kortet som det kan vara fel på?

om det är kontakten det är fel på måste man då byta ut hela kortet? någon som vart med om detta tidigare?

Det konstiga är att kontakten på laddaren lyser som att den laddar, är det någon som har bra svar på det?

läser man här:

http://www.ifixit.com/Guide/Wiki/PowerBook_G4_Aluminum_15%22_1.67_GHz_Troubleshooting#Section_Bad_DC_sound_card

så ska inte lampan lysa om DC kortet är sönder!

Senast redigerat 2009-12-09 11:16

Eftersom det har varit problem med högt fläktljud, sedan datorn köptes begagnad för ca ett år sedan och det n u har uppstått problem med DC-in. kan det vara fel på Logikkortet?
allt snurrar i mitt huvud just nu

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-12-09 21:51

Tror det är svårt att få en helt säker diagnos utan att börja skruva isär och byta ut del för del, uteslutningsmetod. Att köpa delar på eBay/iFixit lönar sig knappast om man inte vet 100%. (om ens då på så gammal dator) Skruva isär och se om du ser något uppenbart trasigt. Sedan försök få tag på likadan nästan gratis dator som har något helt annat fel, t.ex. krossad skärm men som i övrigt verkar ladda batteri, så har du reservdelar att pröva med.

  • Medlem
  • Kungsbacka
  • 2009-12-09 21:56

Hade samma prob på min gamla macbook, tyvärr var det batteriet som var paj, testade med kompisens batteri och konstaterade då att det var att köpa nytt tyvärr

Jobke:

Batteriet fungerar perfekt så det är det inget fel på..har även provat den på annan dator, så problemet borde antagligen ligga i DC in kortet eller Logik-kortet

IngoX:

Ja det kanske är lika bra att börja djupgrävandet, känns tugnt med tanke på att felet kan ligga på logikkortet=en dyr historia, men tack för tips och stöd

  • Medlem
  • Kungsbacka
  • 2009-12-14 17:58
Ursprungligen av goldglimmer:

Jobke:

Batteriet fungerar perfekt så det är det inget fel på..har även provat den på annan dator, så problemet borde antagligen ligga i DC in kortet eller Logik-kortet

IngoX:

Ja det kanske är lika bra att börja djupgrävandet, känns tugnt med tanke på att felet kan ligga på logikkortet=en dyr historia, men tack för tips och stöd

aha, då ligger du risigare till, bara att börja djupgräva tyvärr...

Hur har det gått för dig?

tackar som frågar.... det har inte gått så bra, förutom att jag hittat felet. logikortet är trasigt och måste bytas ut plus fläktar. ska försöka hitta någon begagnat burk som jag kan plocka ur logikortet från...någon kanske har bra tips var jag skulle kunna hitta ett logikkortet...såg att man kan köpa ett för runt 300 dollar på ebay, men det kanske finns att få tag på i sverige? någon med en PB 1.67 DL med krossad skärm där ute ?

1
Bevaka tråden