OS X Leopard vägrar ominstalleras

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har en vit MacBook från ett tidigt 2008.
Tänkte rensa hårddisken helt och installera om allt.

Efter ungefär 40% (nu visar mätaren inte exakt i procent, men kan gissa på ett ungefär) får jag ett felmeddelande i form av lite alarmerande text och en stor, fet gul varningstriangel som ber mig kontakta någon kunnig eller starta om datorn och försöka installera igen.

Har raderat/lagat hårddisken om och om igen, utan resultat. Har även raderat all data på den, har dock varit osäker på vilken av alternativen jag ska välja (Mac OS, Mac OS journalförd, osv...). Läste något om att det finns olika sätt att radera all data på hårddisken på, att något alternativ är som att radera och ett annat visst är som att "asfaltera om". Förstod inte riktigt hur jag skulle gå tillväga så därför frågar jag det här och nu.

Har dessutom startat om genom att hålla knappen D nedtryckt för en diskkontroll. Inga fel alls hittades. Är det ett fel på installationsskivan? Tveksamt! Har aldrig använt den förut, datorn fick jag färdiginstallerad och sedan dess har skivan legat i sitt fodral orörd.

Senast redigerat 2009-11-26 09:19
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-11-26 09:56

Jag tror på skivan. Hur ser den ut, kan det finnas flottfläckar på den? Vad händer när du tvättar den med lite diskmedel och försöker igen?

Vad står det i felmeddelandet?

Ursprungligen av acke:

Jag tror på skivan. Hur ser den ut, kan det finnas flottfläckar på den? Vad händer när du tvättar den med lite diskmedel och försöker igen?

Vad står det i felmeddelandet?

I felmeddelandet står "Installeraren stötte på ett okänt fel som förhindrade installationen. Kontakta programtillverkaren... etc"

Har tvättat skivan tre gånger om med CD-tvättmedel, hjälper ej. Det finns inga flottfläckar och skivan ser mer eller mindre ny ut med några få repor och någon mikroskopisk fläck (ser ut som ett superliten droppe/kladd/dammaktig sak. Då är min fråga om det är möjligt att ladda ner samma programvara via internet om man har serienumret? Enligt support borde det gå, men jag hittar inte dit.

Testade nyss att byta ner mig till original RAM-minnet. På Support skrev de att det kunde vara RAM som krånglade, och det var viktigt att utesluta det. Så nu har jag gjort det. Det var inte RAM.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-11-26 15:35

Du kommer alltid lika långt när du installerar?

Aldrig hört talas om att du skulle kunna ladda ner en kopia av Mac OS X 10.6 lagligt. Varken från Apple eller återsäljare.

Du skulle kunna testa och klicka ur allt extramaterial i installationsprogrammet under knappen Anpassa. Tänker då på X11, alla språk utom svenska, alla skrivare och extra typsnitt. Om du har otur så är reporna och den superlilla droppen tillräckligt för att hindra installationen. Har du tur så ligger de sakerna du väljer bort just på det området som är dåliga.

Drivrutiner till skrivare kan du ladda ned från Apple.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-11-26 19:42

Det kan även vara en dålig optisk enhet som är ovanligt känslig för repor och annat eller bara läser felaktigt av någon annan anledning när den läser din installations-DVD.

Och så kan det så klart vara dåliga block eller något annat fel på hårddisken, trots att skivkontrollen inte lyckas hitta något. Om du har en annan Mac kan du göra den krånglande MacBooken till FireWire Target, koppla en FireWire-kabel mellan de båda datorerna och sedan från den andra datorn köra ett mer avancerat kontrollprogram på MacBookens hårddisk. Drive Genius t.ex. kan man ladda ner och göra en fullständig blockkontroll med gratis i demoläget.

Ladda ner skivor från nätet har jag aldrig heller hört talas om att man skulle kunna göra. Apple säljer dem dyrt till dem som tappat bort/förstört sina.

1
Bevaka tråden