Använda "Web sharing" som intranät

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Söderfors
  • 2009-09-23 18:36

Tänkte att jag skulle sätta upp ett litet intranät här hemma och det är ju jättelätt att dra igång servern men det är en liten sak jag inte lyckas klura ut...
Det är ju inte speciellt praktisk att adressen till siten blir "http.//xx.xx.xx.xx"...hur gör man för att byta den ett mer vettigt namn, typ "mittintranät"? Har googlat runt och hittat lite om virtualhosts och dylikt men begriper inte ett smack...

Du sökte inte på denna site (99.se) möjligtvis?

http://www.99.se/internet-bredband/31498-dynamisk-ip-egen-server-hemma.html

Senast redigerat 2009-10-03 09:55
  • Medlem
  • Söderfors
  • 2009-09-24 18:26

Visst gjorde jag det...och hittade inget...
Tråden du refererar till handlar om när man vill ha en site som är synligt ute på nätet...jag vill bara ha den synlig i mitt lokala nät...men med en vettig adress...

Ah, ok, du vill att det på ett litet antal datorer skall vara så att om man skriver ett visst domännamn i webbläsaren, så hamnar man i en viss dator, i det interna nätverket.

Ok, det kan man lösa genom att pilla i en fil som heter hosts. Det är inte speciellt svårt, om man vet hur man gör alltså.

Filen ligger här: /etc/hosts. För att komma dit så måste du i Finder välja Gå > Gå till Mapp och skriva /etc/

När du är där, dubbelklicka på filen hosts och välj att öppna den i ett program lämpligt för att redigera textfiler och då menar jag inte Word eller Pages. Jag menar Textredigeraren, Textwrangler och liknande.

Låt all info i filen vara kvar, men lägg till en rad längst ner. Skriv det på formen

IP-nummer namn

Tex:

192.168.0.104 spiderman

(Jag döper mina datorer efter seriehjältar).

Spara och stäng. Under processen får du lite frågor om lösenord mm, du förstår säkert själv vad du skall göra med dessa.

I bilderna nedan ser du hur man ändrar filen i Textwrangler, hur man slår på webbdelning och vad den då säger att adressen till datorn är. Sedan visas även vilken mapp som webbdelningens filer verkligen ligger i (det är den filen som är markerad som innehåller webbsidan man kommer till). Avslutningsvis hur det ser ut i Safari.

Sedan är det bara att göra samma ändringar i samma fil i de övriga datorerna i ditt nätverk. Lycka till!

Det fannas flera bra tips i denna tråd också (om man råkar veta att man skall leta efter exakt ordet hosts), speciellt i inlägg 10, för just Snow Leopard:

http://www.99.se/mac-os-x/270531-hur-aendrar-i-etc-hosts.html

  • Medlem
  • Söderfors
  • 2009-10-03 10:06

Ah, now we're talking...tack!

1
Bevaka tråden