Backup på internet - funkar det nu för tiden?

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Göteborg
 • 2009-06-27 23:56

Hej
Är nyfiken på det där med online backup på internet. Har kollat lite olika alternativ som:

Diino
Storegate
Amazon S3
F-secure Online Backup

Man blir ju lite rädd för vad som kan hända, tex. filerna blir stulna, hackat konto osv...

Tänkte kolla lite om någon här inne sitter på information eller ännu bättre erfarenheter av online backuper? Funkar det, strular det, är det värt pengarna? Fyll gärna på med annan information runt ämnet.

/John

 • Medlem
 • Sundsvall
 • 2009-06-28 00:04

Jag skulle vilja rekommendera detta: https://mozy.com/home Funkar jättebra. kan vara lite slött ibland med dock pålitligt. Priset för ett "hemma-konto" är ju inte fel heller, $4.95 per månad!

Jag använder https://www.sugarsync.com/ som jag får bättre fart på än Mozy både för att göra backup och synka en del mappar med andra datorer. Har funkat klockrent, utom en dag då de hade problem med servern under några timmar. Det får man nog alltid ta i beräkning när man använder nätet.

(fram till 15 juli får man bonus när man använder referrallänk vid registrering - från 500 MB extra på 2 GB gratiskonto till 10 GB extra på betalkonton - har du ingen annan så använd gärna min, så får även jag bonusutrymme, https://www.sugarsync.com/referral?rf=cow47rvyi9s23)

Testar just nu SpiderOak.com som verkar ha hyfsad hastighet men jag har inte gjort tillräckligt mycket filradering/återställning/filnamnändringar etc för att kunna uttala mig.

http://www.idrive.com/från tyckte jag verkade lovande till en början men den är för seg och dessutom tycks den ibland ha problem att behålla uppkopplingen. Det senare kan man kanske fixa på något sätt men hastigheten störde mig. Men man kan ju ha den gående nattetid. Bra pris på den.

Sedan finns ju även DropBox som man kan använda för Backup. Nackdelen med denna är att man måste ha alla filer och mappar i en speciell mapp vilket gör att man inte kan organisera sin dator exakt som man vill. Annar är den väldigt snabb (250 MB extra på alla konto genom referrallänk och jag slänger med min https://www.getdropbox.com/referrals/NTc2MDQ1Mjk)

Nackdelen med storegate är att de inte har någon app för mac så man är tvungen att ladda upp filerna via webbläsare. Inte riktigt backup - snarare en slö arkivering för macanvändare

Generellt - testa deras gratisversioner, de flesta erbjuder 2 GB. Vi är alla olika och tycker väl olika om program.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2009-06-28 16:51

@macwitty
Tack så mycket för svar. Jag använde din sugarsync länk och provar att lägga det där, det verkar nice och de där 10g:en extra känns bra. Laddar just nu upp ca 20g backup

Den märker alltså av när filer ändrat sig/uppdaterats när man har den i bakgrunden likt time machine? Om man då drar till skolan under dagen och kommer hem och kopplar upp sig så sköter den sig själv och synkar de filer jag jobbat med under dagen?

Mitt mål är att slippa den externa hårdisken och köra allt via nätet.

Hej John
På A svarar jag JA och på B svara jag JA

För egen del har jag inte helt skrotat den externa disken. Däremot använder jag den inte för daglig backup utan gör en klon då och då. Främst för att om HD:n smäller så har jag en ganska färsk version av datorns innehåll att kunna starta upp från och köra, ev från annan dator. Därefter synka med det som ligger i molnet.
(Sedan får jag erkänna att jag också är så gammaldags att jag har lite svårt att riktigt tro på saker jag inte kan se och banka på- och då känns det lite tryggt med en extern disk)

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2009-06-30 14:59

@macwitty

Tack, Har fått upp allt på SugerSync nu och det flyter perfekt! Smidigt, lättskött och grym överskådning. Blir nog här jag slår till efter provtiden.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-06-30 23:33

Jag har testat två apps som använder sig av Amazon S3: Dropbox & Jungledisk

Dropbox är busenkelt och smidigt, man betalar till dropbox för tjänsten och får ett visst antal gb i månaden.

JungleDisk är lite annorlunda. Du köper programmet och skaffar själv ett konto på amazon s3, programmet är bara en klient som mountar din s3 som ett normalt filsystem i findern. Detta gör att du kan lagra stora mängder utan att det blir särskilt dyrt iom. att du betalar amazons löjligt låga kostnad per GB, och inte mer till Jungledisk när lagringen växer.

Jungledisk har även fler avancerade inställningsmöjligheter. Såsom kryptering.

Om jag skulle kasta ut min raidenhet och sikta på molnet vore jungledisk enda alternativet!

1
Bevaka tråden