Flera språk i Dreamweaver

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Förmodligen har denna fråga ställts innan, men jag kan inte hitta den. Så därför:
Vilket är bästa sättet att skapa hemsida med flera språk (3 st) om jag skapar sidan i Dreamweaver. Obs! Kan väldigt lite html.
Tacksam för svar.

Sanne

  • Medlem
  • Bollnäs
  • 2009-06-24 16:52

Om du använder Apache som webbserver så räcker det med att du gör en fil för varje språk, och döper dina filer till index.html.sv för svenska, index.html.en för engelska och index.html.fr för franska.

En lista på samtliga språktillägg hittar du i din dator genom att i findern välja Gå -> Gå till mapp... och skriva in /etc/apache2/extra och sedan öppna filen httpd-languages.conf.

Eller kika på filen i terminalen istället.

När sedan någon surfar in på din sajt så rapporterar webbläsaren vilket språk den är inställd på, och webbservern skickar tillbaka motsvarande html-fil. Har du ingen språkfil som matchar så används den närmaste i listan i filen du tittade på. Webbservern läser uppifrån och ner, och så fort den hittar en som överensstämmer med filerna så använder den den.

Om du har många sidor så kommer Dreamweaver med tiden att vara för krånligt att använda. Exakta antalet som innebär "för många för Dreamweaver" varierar förstås.

Då är det dags att lära sig att bygga webbsiter med CMS (Content Management System, ungefär innehållshanteringssystem). Det finns ett stort antal sådana som är gratis och som har stöd för att ha flera språk. En av dem är Joomla som behöver en liten gratis extension för att ha flerspråkiga webbsiter. En CMS-baserad webbsite innebär även att man uppdaterar innehållet på siten bara med hjälp av en webbläsare och skippar alltså Dreamweaver.

Du kan läsa mera här på 99.se om Joomla, det har diskuterats mycket. Just angående Joomla och flera språk har jag skrivit om i supportforumet på min Joomla kurs site här:

Flerspråkiga webbsiter i Joomla 1.5

Andra gratis CMS kan du prova här, vilka som har stöd för flera språk samtidigt vet jag inte, men de stora har det säkert, dvs Drupal, Wordpress osv.

http://php.opensourcecms.com/

  • Medlem
  • Bollnäs
  • 2009-07-16 22:48

Såg att en gammal tråd ploppat upp med precis den här diskussionen som jag och Taz lämnade tips i förut. Kan rekommendera att du kollar den med.

http://www.99.se/webdesign-utveckling/223647-tvasprakig-webbplats-tips-pa-upplaegg-oenskas.html

1
Bevaka tråden