Hantering av bilder och andra filer i Filemaker

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!

Börjar så sakteliga att komma igång med Filemaker, men är inte hundra på hur jag ska ordna filer. Jag kommer att ha ett bild och filarkiv som två separ mappstruktur ata tabeller. Vad är då lämpligast sättet att infoga dessa i Filemaker, att länka dessa utifrån OSX eller att lägga in filen i Filemaker-databasen?

I bildväg så redigeras inte bilderna utifrån andra applikationer och storleken är inte speciellt mycket. Filerna däremot ska styras från andra och redigeras från andra program och kan väga ganska mycket.

Jag funderar då på att importera bilderna och länka in filerna, är det rätt tänkt, vad finns det för för och nackdelar?

Tacksam för svar!

Mac och PC? Nätverk? Webbpublicering? Antal filer? Filformat? Antal filer per mapp?

Jag har jobbat massor med FileMaker och bildhantering i blandade miljöer och för en kund byggde jag en robot för att automatiskt processa (konvertera från eps->jpg + flera olika storlekar på jpg). Men frågorna där är alltså vattendelare mellan de olika lösningarna.

Tack för svar!

Vi kör i Mac, men det är väl inte omöjligt att man kör på PC i framtiden. (Kostnadsfråga). Webbpublicering är inte aktuellt idag men på sikt kommer kommer det.
Antal filer är kanske 500 - 1000 i dag och det kan öka dramatiskt med tiden.
Jag skulle helst inte binda mig till något filformat utan vara öppen för vad som passar aktuell bild bäst. Men JPEG är väl största formatet. Filstorleken är ca 400 k.
Antal filer per mapp är en fråga vad som passar filsystemet bäst.

På denna sida så hittar du vilka bild-filformat som FileMaker kan importera:

Tekniska specifikationer för FileMaker 10 (bildformat, filformat)

Anledningen att jag frågar är att EPS-format är lite "special" i FileMakers synvinkel. Tidigare versioner av Filemaker visade upp en förhandsvisningsbild vilket gick jättefort. Nyare versioner av FileMaker ( ≥ v 7) ritar faktiskt upp EPS-bilden med alla matematiska kurvor mm som finns i den, vilket om det är en komplicerad bild med mönster, det är flera bilder på samma layout och det är över nätverk, så kan det bli plågsamt långsamt.

Så en lösning på seg bildvisning är att konvertera "jobbiga/långsamma" bilder till snabba kvicka format och storlekar för visning inutu FileMaker i de situationer där det kan behövas visa upp bilder.

Men du verkar vilja ha en databas med bilder/filer mm och hur de visas i FileMaker är inte lika viktigt för man skall inte jobba med dem där långa tider och om det är lite segt ibland (om bilden är stor eller jobbig för FileMaker att rita upp), så gör det inte så mycket.

Det är också bra att du är medveten om att filsystem i datorer (alla operativ) inte gillar mer än ca 2000 filer per mapp.

En lösning som kan fungera bra för dig, är då alltså att importera filerna med länkar till filerna. Det kan gå oerhört fort (jag har en kund med ca 15000 filer i olika mappar och att importera alla dessa tar runt 6 minuter över nätverket).

Men det finns några "fällor". Om andra skall titta på filerna i samma databas och de är inlänkade med en sökväg, så måste ju sökvägen stämma överens med vad andra användare ser i sin dator. Om du är tex admin och loggar in på en filserver och du gör importen så kanske de sökvägar du ser (och som filerna då får i FM) skiljer sig från de sökvägare en "vanlig användare" får. Då kommer den vanliga användaren inte att kunna se några filer. (Ett liknande resonemnag gäller för Windows-användare om filerna är importerade av en Mac-användare och vice versa).

Fördelarna med import med länkar till filer är att det går fort, är enkelt och databasen växer inte speciellt mycket.

Nackdelarna är blandade miljöer, nätverk mm.

En aspekt som är vid sidan om så att säga är om de importerade filerna kan vara sega att visa upp i FileMaker, men om det är ett problem (man får räkna på lönetimkostnad och tidsförbrukning på att vänta), så kan det var lönt att bygga bort det problemet genom att skapa en FileMaker robot för att processa bilder.

Lycka till!

/Ola

Tack för ett otroligt bra svar!

Problemet med att länka in filer och sedan ha visningsproblem beroende på om man är administratör eller användare, beror det på att användarna inte har rätt behörighet för att visa filerna?

Kul att det uppskattades.

Problemet beror på att en superadmin på en server kan få en annan sökväg, tex enhetsnamnet kan bli annorlunda. Har du aldrig sett det så behöver du inte bry dig om det. Om arbetsgruppen ansluter till mappen "Bilder" inne i filstrukturen på hårddisken, så får arbetsgruppens användare en enhet på skrivbordet som heter "Bilder". Superadmin som har tillgång till allting ansluter till hela datorn och får då eventuellt tillgång till hårddisken istället "Macintosh HD". På den ligger sedan mappen bilderna här: Macintosh HD > Filarkiv arbetsgrupp > Bilder.

Så admin kommer vid import av filer i databasen att skapa sökvägar i FileMaker på formen:

filemac://Volymes/Macintosh HD/Filarkiv arbetsgrupp/Bilder/boll.jpg

vilket på en användares ur arbetsgruppen inte betyder något vettigt, de har ingen nätverksenhet som heter Macintosh HD.

Rättigheter kan också sjävklart också vara annorlunda.

Bäst är att du provar!

Senast redigerat 2009-03-13 10:05
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-07-07 16:32

Mediabank gjord i FileMaker

Hejsan!
Någon som vet om det finns någon tillverkare/konsult som på allvar gjort en seriös serverbaserad media/bildbank i FileMaker med webpublicering, autogenerering av tumnaglar osv.?

/Henrik

Beroende på vad du lägger in i begreppet är detta en uppgift som är ganska trivial att göra i FileMaker. Men som alla lösningar byggda i generella utvecklingsverktyg som FileMaker är, så kan specialiserade verktyg vara bättre. Speciellt om ett specialiserat verktyg har stöd av andra program från samma leverantör (tänkter tex på Adobes lösningar).

Även om man kan bygga ett Entourage (epostprogram) med FileMaker, så betyder inte det att det blir bättre än Entourage, det kan bli bättre och sämre, men det beror på vad man lägger in i begreppet "bra". Samma med media/bildbank-lösning.

Jag känner inte till någon special-lösning, men både på http://filemaker.se och Database Software | FileMaker så finns det ställen där du kan leta efter färdiga lösningar från tredje part.

Själv har jag byggt alla separata delar i en sådan lösning (webbpublicering, bilddatabas, processa bilder osv), men inte i en och samma lösning.

1
Bevaka tråden