Dags att överge Pages/Numbers?

Tråden skapades och har fått 25 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Att delar av iLife inte håller pro nivå kan man förstå, men iWork tycks ju, med namnet, vilja vara ett produktivitetsalternativ inte endast för hemanvändare som skriver en sida och redigerar en liten kalkylruta.

Är det då för mycket begärt att man med iwork skall kunna skriva ett längre dokument med text bilder mm där en 10-20 kalkylfiler är inklistrade och där dessa är länkade till varandra eller till källfiler och uppdateras automatiskt (dvs inte genom manuell inklistring gång på gång)?

Tydligen är det för mycket begärt med iwork 08- man kan inte i pages referera mellan olika tabeller, och klistrar man in excel eller numbers kalkyler så kan dessa inte länkas till sina källfiler.
vad jag hört om iwork 09 är det inte möjligt där heller- i macworlds Numbers-recension talas apologetiskt om en annan funktion som 'gör att man inte behöver' den grundläggande funktion jag beskrivit, men detta är bull...

Idag har jag till slut beslutat att lägga ned försöken att släppa MS word+excel för alternativet Pages+Numbers. De senare håller helt enkelt inte måttet, och försöker inte ens göra det på flera områden. Otroligt tråkigt!

I iWork'09 kan man ha kopplade tabeller som uppdateras automatiskt.

Ursprungligen av gabriel.fjellander:

I iWork'09 kan man ha kopplade tabeller som uppdateras automatiskt.

Märkligt - gäller det både pages och numbers, eller bara inom numbers?

Nej, alltså du kan kopiera in en numberstabell i pages som sedan uppdateras när du uppdaterar urspungsdokumentet i numbers.

Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Nej, alltså du kan kopiera in en numberstabell i pages som sedan uppdateras när du uppdaterar urspungsdokumentet i numbers.

Det låter finemang, men har du prövat det i praktiken?
Enligt t.ex. tråden nedan finns inte denna funktion i Pages 09 (...dvs möjligen för Numbers-diagram inklistrade i Pages, men inte för Numbers-tabeller inklistrade i Pages, som jag behöver...)

http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=8992205&#8992205

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-03-04 16:35

Du kan ju ladda ner testversionen och prova lite, då märker du om några grundläggande funktioner saknas (testperioden är 30 dagar tror jag).

http://www.apple.com/se/iwork/download-trial/

Ursprungligen av doomas:

Du kan ju ladda ner testversionen och prova lite, då märker du om några grundläggande funktioner saknas (testperioden är 30 dagar tror jag).

http://www.apple.com/se/iwork/download-trial/

Jag har nu testat iwork09, och tittat på den specialiserade userguiden för formler i iwork09 som apple har online. Det tycks vara så att man i Numbers kan skapa referenser mellan tabeller i samma eller olika dokument som updateras, men i Pages kan man inte skapa några tabeller med referenser till sina ursprungsdokument. Vad man kan göra däremot är att klistra in Numbers-diagram i Pages, som där automatiskt får en uppdateringsknapp. Dock gäller t.o.m. i detta senare fall att det inte finns en automatisk uppdatering, så har man 40 sådana så blir det 40 klick varje gång man öppnar dokumentet - Pro?

Vem är det som påstått att det är en Pro-svit?

Och jag ber om ursäkt för att jag hade fel med den automatiska uppdateringen, jag hade fått intrycket att det fungerade så.

När jag säger pro så tänker jag på användare som använder dessa professionellt, dvs i sitt arbet, t.sk. från användare som använder dem mer på skoj på fritiden. Jag antar att namnet iwork (t.sk. från ilife) och idén att göra 3 separata program som helt matchar MS word-excel-powerpoint, samt den nya sastningen på ganska avancerade funktioner och referenser av andra slag, indikerar att dessa yrkesanvändare är målgruppen för iwork...

tack för responsen - låt os hoppas att kommande iwork täcker fler av dessa funktioner, chart/diagram-inklistringsmöjligehetn i iwork09 kan indikera att de planerar en utveckling men bara inte hunnit...

Ett sent inlägg i debatten, men kanske av värde för någon?

Både Pages och Numbers ser betydligt snyggare ut än MS motsvarigheter, dock fungerar inte överföringen av diagram från Numbers till Pages perfekt. Ni läste rätt, Numbers och Pages har svårt att jobba ihop, jag hade haft större förståelse om det varit Excel och Pages som inte kunde samarbeta. Jag kopierade två diagram i Numbers och klistrade in dessa i Pages, då förändrades mätvärdena i diagrammet så att de inte längre stämde med originaldiagrammet i Numbers. Mycket märkligt! Dessutom går det inte att skriva snygga ekvationer i varken Pages eller Numbers, ganska irriterande om man vill uttrycka sig matematiskt. För detta ändamål vill uppenbarligen Apple att man ska använda MathType som kostar runt 60 USD. Så för att kommentera ditt inlägg, nej Pages + Numbers fungerar inte alltid för den som vill arbeta mer professionellt.

Ska också tillägga att jag använder Pages samt Numbers '09.

Nej, iWork är inte - och har aldrig utgett sig för att vara - "pro". Skriver man avhandlingar med seriöst fotnotanvändande t.ex. så är Pages ingenting att ha - då blir det Word eller andra ännu fetare tungviktare som gäller.
Trist att det uppstått ett missförstånd att iWork skulle kunna ersätta t.ex. Office för professionella. Jag vet inte varifrån detta rykte härstammar. För oss andra 99% så är det dock en utmärkt ersättare av MS-bjässen. Snabbare och så enormt mycket vackrare...och...tja, "renare". :-).

Ekvationer

För den som vill skriva egna formler har jag upptäckt att programmet Grapher som följer med Mac OS X är mycket användbar. Öppna programmet och välj Equation > New equation och skriv därefter in dina egna ekvationer som sedan kan kopiera in i Pages.

 • Medlem
 • International user
 • 2009-12-07 00:34

Open Office är ett utmärkt och gratis alternativ till Microsoft Office. Pages och Numbers är mer tänkt för hem användare.

//Rob

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-12-07 03:19

Jag förstår inte riktigt trådskaparens avsikt. Undrar du om allt det du inte lyckas med går att lösa på något sätt eller är det bara gnäll? Om avsikten är den senare så vill jag hänvisa dig till Apples sidor för feedback på deras programvaror.

Som sagts i tråden så är iWork inte direkt avsett för professionellt bruk. Jag har under hösten skrivit en teknisk rapport på strax över 100 sidor i pages och har flera synpunkter som jag tänkte skicka som feedback till Apple. Föreslår att du gör detsamma.

Apple - Pages - Feedback

Apple - Numbers - Feedback

 • Medlem
 • International user
 • 2009-12-07 08:38

Å andra sidan är ju Keynote vida överlägset PowerPoint och väl värt hela iWork-priset ensam - om man jobbar mycket med presentationer vill säga. Att man dessutom får en grym snygg och lättarbetat ordbehandlare och ett lättanvänt och trevligt kalkylprogram på köpet är ju bara bonus.

iWork fyller lätt alla mina behov, både för hembruk och för rapporter i skolan (college/uni) och mycket trevligare och lättare att hålla koncentrationen i än t.ex. OpenOffice.

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2009-12-07 08:56

Ja, ironiskt nog så kom ju dels Keynote först och är väl därmed den applikationen med mest utvecklings- och användningstid bakom sig. Och redan från början tyckte jag att Keynote andades kompetens. Så jag lägger också min röst på att Keynote ensamt nästan bär upp hela framgången, men vi ska inte förringa Pages och Numbers roll. Dom kommer mycket snart att bli lika kompetenta dom också.

Gammal tråd, men jag sitter just i den här rävsaxen, behöver en bra ordbehandlare men varken Pages eller MessWord duger.

Jag har tre huvudkandidater:

Mellel
Nisus
LyX

och så en möjlighet som jag nyligen fick nys om:

Scrivener

Mina behov:

- Rejäl automatisk numrering av kapitel, underrubriker, figurnummer, referenser
- Snygga matematiska formler. Och jag menar snygga! Helst skall man kunna använda dem direkt i löpande text om man vill.
- Olika layout på höger- och vänstersida samt startsida för kapitel.
- Bra korsreferenser.
- Innehållsförteckning och index.
- Skall kunna jobba med hela böcker, hundratals sidor, helst som separata kapitel som hänger ihop med gemensam innehållsförteckning och som genererar en sammanhängande inlaga som utfil/utskrift.
- Helst figurredigering direkt i programmet.

Allt detta tycker jag är rimliga grundkrav på en ordbehandlare.

Pages kan inte hälften så vitt jag kan se, och har dessutom buggar som gör omnumrering värdelös. Mellel och Nisus försöker jag lura ut men det är knepigt, för knepigt tycker jag, jag har inte tid att lära mig ett halvdussin program på djupet för att ersätta ett om det tar sån tid. LyX skall kunna allting men är så buggigt att det inte går att jobba med. Scrivener har jag inte hunnit testa än, nån som har? Och rå LaTeX, nej tack! Inte min grej!

FrameMaker kan förstås allting utan problem, men det finns inte till OSX.

 • Medlem
 • 2011-12-05 10:44
Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Scrivener har jag inte hunnit testa än, nån som har?

Scrivener är en fantastiskt liten "ordbehandlare", men som nog knappast fyller särskilt många av de behov du listar:
- Numrering av kapitel och rubriker, snygg layout, innehållsförteckningar går nog att få till i en "slutversion" av sitt dokument, men det är inget man ser när man skriver. Istället ser man en ganska rudimentär layout.
- Inga matematiska formler och ingen figurredigering i programmet. Hanteringen av bilder öht är ungefär lika kass som i alla andra ordbehandlare (utom FrameMaker förstås)

Näe, Scrivener briljerar som författarverktyg, när man strukturerar och bygger upp sin text. Jag kan jobba med olika versioner av texter, skriva skisser, labba med dispositionen. Jag kan samla sidoinformation, mina egna resonemang, etc som inte ska finnas med i slutdokumentet men som jag vill ha tillgänglig när jag skriver. Eftersom jag inte har några vidare möjligheter att pilla på layout och utseende kan jag istället fokusera på innehållet i texten. Men när texten börjar bli färdig och jag vill göra ett "snyggt" dokument av det, då byter jag till nåt annat verktyg.

Tack, wlao. Då är nog Scrivener inget för mig. Men är det då helt omöjligt att hitta något vettigt som klarar kraven? Har alla som vill kunna skriva roten ur två rätt gått över till LaTeX?

Jag har tidigare använd Word i kombination med Mathtype. Jag har inte testat Mathtype i kombination med Word 2011 men de inbyggda ekvationsverktygen i Word 2011 har blivit klart bättre, särskilt vad gäller inline-ekvationer. De övriga kraven du anger tror jag Word klarar, även om man ibland kan bli tokig vid exempelvis figursättning. Men om man är noggrann och konsekvent med formatmallar etc. tycker jag att Word sköter sig bra även för komplicerade dokument. En fördel med Word är att det fungerar med Endnote vilket underlättar enormt om man har många källor.

Annars finns det matte-plugins till både Quark och Indesign om man föredrar den typen av verktyg.

Men visst, om det är viktigt att ha full kontroll på utseendet av avancerade formler är det LaTeX som gäller sedan länge.

Ursprungligen av M. Sundbom:

[...] Men om man är noggrann och konsekvent med formatmallar etc. tycker jag att Word sköter sig bra även för komplicerade dokument. [...]

Word! Som dom säger...
Mycket klagas det på Word men det är ju i sådana här sammanhang som programmet kommer till sin rätt. Jag skippar att kommentera på matematiska formler då jag inte jobbar med sådant, men min doktorsavhandling gick att skriva enligt konstens alla regler (och med mycket hjälp av den inbyggda, utmärkta, hjälpen) för en masa år sedan i Word 98.

MessWord är stendött för mig sedan version 6. Alternativ var det.

Jag tycker att det är primitivt och klumpigt att behöva skapa formler externt men om jag måste... Finns det i alla fall något alternativ som klarar enkla saker som autonumrerade stycken, bilder och tabeller? Dvs att man kan numerera egendefinierade stilar smidigt?

Jag slåss med Mellel som har "auto-title" som ger autonumrering (klarar i alla fall det på stycken och bilder) men det är så himla knepigt. Det var svårt att bara hitta funktionen, och nu försöker jag lura ut hur man ändrar stil på rubrikerna. Suck, varför så svårt? Det är ju precis därför det är så hopplöst att välja, det tar massor av tid att testa, och efter ett tag ramlar man på något STORT som fattas och så är de timmarna bortslösade.

Apropå slösa med tiden så provade jag med Nisus Pro. Vilket otroligt buggnäste! Stilar applicerades på fel plats, undo funkade inte, bilder bara försvann... Så den går bort.

Jag tror jag sätter mig i LyX igen. Den kan det mesta, när den funkar alls. Spara ofta.

Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

MessWord är stendött för mig sedan version 6. Alternativ var det.

Törs man fråga varför? Jag menar, om det är ideologiskt så har jag full respekt för det, men rent objekivt klarar ju programmet av hela din kravlista ovan, bara man är disciplinerad med sina formatmallar. Formler blir naturligtvis inte lika snyggt typsatta som i LaTeX, men...

Det enda alternativ jag kan komma på så här på rak arm är FrameMaker, som jag iofs inte har använt på år och dar, men som fungerade alldeles utmärkt när det begav sig. Kan du inte köra det virtuellt även om den inte finns för osx?

Citat:

Jag tror jag sätter mig i LyX igen. Den kan det mesta, när den funkar alls. Spara ofta.

Rätt sätt att gör LaTeX är Tex + emacs + TeXmode. LyX har jag aldrig fått att funka med dokument på fler än några sidor. Med de hundratals du pratar om är jag rädd att du binder ris åt egen rygg.

Ursprungligen av GustafMA:

Törs man fråga varför? Jag menar, om det är ideologiskt så har jag full respekt för det, men rent objekivt klarar ju programmet av hela din kravlista ovan, bara man är disciplinerad med sina formatmallar. Formler blir naturligtvis inte lika snyggt typsatta som i LaTeX, men...

Det enda alternativ jag kan komma på så här på rak arm är FrameMaker, som jag iofs inte har använt på år och dar, men som fungerade alldeles utmärkt när det begav sig. Kan du inte köra det virtuellt även om den inte finns för osx?

FrameMaker är det jag kör, och det är utmärkt... under OS9. Börjar kännas lite gammalt här och var men allt finns.

MessWord kallas så av en anledning, det är rörigt. Jag har det installerat på en maskin men det går bara inte. Bara dess långsamhet är mer än jobbig, hela maskinen stannar. Och nog påverkar det att det är MS.

Har själv jobbat med FrameMaker under Mac OS 9 i många år och håller med om att det är en av det bättre produkterna. För mig har FrameMaker har ersatts av InDesign. Det finns flera funktioner som fattas i InDesign som finns i FrameMaker, men samtidigt har finns det flera saker som InDesign sköter det snyggare än FrameMaker, t.ex. Fotnoter. Vissa saker klarar FrameMaker betydligt bättre än InDesign, t.ex. multipla index.

Allra helst hade jag velat att Adobe fört över alla saknade funktioner från FrameMaker till InDesign. Den dag alla funktioner finns på plats kan InDesign tävla mot FrameMaker, LaTex och liknande produkter på allvar, när det gäller funktion. När det gäller användarvänlighet är InDesign redan 1:a.

Word har jag inte heller gillat då jag upplever det som rörigt, så MessWord är en bra beskrivning av Word!

Även jag håller med om att Word fungerar riktigt bra (och snabbt). Office är helt klart det bästa Microsoft gjort (även om det finns utrymme för förbättringar).

1
Bevaka tråden