"Skicka till mail" med högerklick?

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-02-20 10:32

Skulle vilja kunna högerklicka(dubbelfingerklicka) på en fil och välja "skicka till mailmottagare", så som det finns "skicka till bluetoothmottagare". Undrar om det går att ordna denna i mina ögon underbara funktion?

Använder mig av Thunderbird.

Tack på förhand,
K

På Mac har du tillgång till Automator i vilket man kan göra sk Arbetsflöden (Workflows) och du har även Applescript i vilket man kan skapa Applescripts som även kallas för scripts och även kallas för manus. I både Applescript och Automator kan du skapa lösningar för att göra saker, sedan kan du spara dessa som program, lägga dem i dockan eller som verktyg i alla fönster i Finder. Både Applescript och Workflows kan synas/väljas när man högerklickar på filer i Finder och Applescripts kan placeras i den script-meny många program har (den är vanligen gömd).

Automator är enklare att använda men har den nackdelen att färre program stödjer det. Applescript kräver att du måste skriva scripts vilket är en nackdel (nja, det är roligt att skriva script om man som jag är välsignad med rätt medfödd personlighetsstörning), men å andra sidan så finns det massor med program som stödjer Applescript och man kan göra oerhört mycket mera.

En tredje typ av lösning är färdiga program, i stort sett alla program som finns till Mac kan du hitta här: http://www.versiontracker.com/ Leta efter Thunderbird eller right-click.

Om du vill lära dig något nytt du kan göra med din dator, så kan jag peka på några tidigare trådar där man undrat över liknande saker, hur man med högerklick kan skapa saker (Filer, Word-dokument mm):

http://www.99.se/mac-os-x/249342-hoegerklicka-foer-att-skapa-filer.html
http://www.99.se/microsoft/229738-skapa-word-fil-via-hoegerklick-i-windows.html

Jag har även lagt upp en introduktion till Automator här:
http://www.99.se/apple-programvara/243321-aldrig-provat-automator-haer-aer-ett-exempel-introduktion.html

I denna tråd visar jag hur man med Applescript kan få ett extra verktyg i alla fönster i Finder för att skala bilder, man markerar bilden som skall skalas, klickar på knappen i fönstret och efter några sekunder är det klart. (Att göra något likande som mailar en fil är alltså enkelt)
http://www.99.se/grafisk-produktion/247686-applescript-foer-att-processa-bilder-till-bestaemda-bredder-foer-tex-bloggar-tryck-mm.html

Du vet förstås också att om du drar och släpper en fil på ikonen i dockan för ditt mailprogram, så skapas en nytt mail med filen som bilaga? Funkar med Entourage i alla fall. Jag får det inte att funka med Mail, men min Mail är konstig och jag använder den inte. Förhoppningsvis funkar detta även med Thunderbird.

Thunderbird och Applescript-stöd: Jag har det inte själv men du kan lätt kolla. Starta Program > Applescript > Manusredigerare. Välj Arkiv > Öppna ordlista. Om Thunderbird finns i listan så klarar den vissa Applescript-kommndon. Öppna för att se vad som finns. Fråga efter mera hjälp hör i forumet för att skriva ett script som gör vad du vill. Kanske du vill att en viss ärenderad och meddelandetext skall läggas till i mailet på en gång? Kanske du vill att en viss mottagare skall anges automatiskt osv. Det finns massa kul man kan göra.

Lite mera ideér på min Applescript/Automator-site: http://applescript.intelligentmammals.se/

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2009-02-20 18:12
Ursprungligen av Taz_1999:

På Mac har du tillgång till Automator
... text text ...
Det finns massa kul man kan göra.

Lite mera ideér på min Applescript/Automator-site: http://applescript.intelligentmammals.se/

Tack så jättemycket! Börjar med Automator då jag redan har lagt in det nån gång i det förgångna
Tack för det bästa svar jag någonsin läst på ett Forum, alla kategorier. Dagens Ros till dig.

/K

1
Bevaka tråden