Varning för OCZ Core v2 SSD

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Mölndal
 • 2009-01-18 11:51

Installerade i veckan en OCZ Core v2 250 Gb SSD (flashbaserad hårddisk), egentligen mot bättre vetande. Det går inte att försvara de marginella fördelarna med rådande inköpspris men jag var ju tvungen att veta hur en SSD påverkar min Alu MacBook!

Det bättre vetandet grundar sig annars i att det på nätet finns gott om historier med problem med OCZ Core SSD's, både v1 och v2. Problemen är dels att disken (flasharna(?)) stammar, främst i Windows, och att data blir korrupta. Med stamning förstås att datorn i korta ögonblick verkar stanna helt utan att reagera på någonting. Det blir förstoppning i kön för skrivande.

Stamningen (stuttering) visade sig vara relativt mild i OSX. Vid skrivning av många små filer går det mycket, mycket, långsamt. I allt annat går det ganska fort. Fartvinsterna är dock väldigt marginella jämfört med min WD Scorpio Black 7200-varvs HDD.

I Windows (via VMware Fusion) är stamningen löjligt påträngande. Datorn upphör svara under långa stunder, främst efter uppstart. Efter några minuter kör maskinen anständigt fort men en session i MS Access med många små uppdateringar av en databas blir riktigt påfrestande. Problemen jag räknat upp är hur det är efter jag lagt in de flesta tweaksen för att få Windows (XP, Vista vägrar jag ens röra) jag hittat på nätet. Tweaksen är många och långa. I slutändan innebär en SSD mer negativt än positivt under Windows.

Åter i OSX fick jag igår infallet att ladda ner provversionen av IWorks 09. Under den efterföljande installationen kom de tunga problemen efter drygt 20% av installationen. Farten gick ner betänkligt, jag antog att installationen höll på med skrivning av många små filer, den effekten är ju väldigt tydlig. (faktum är att jag direkt efter start av installationen igen upplevde den långsamma skrivningsfarten och satt och funderade på att slänga i en traditionell disk igen) Efter tjugo minuter hade installationen segat sig upp till 26% och jag konstaterade att det nog var stopp. Felmeddelande kom som sade att installationsmedium (dmg:n) nog var felaktigt. Gick runt lite i Finder och såg mappar och filer, kunde dock inte öppna eller ta bort någonting.

SSD var helkorrupt! Totalt sönderskriven, ombootning omöjlig. Enda som återstod var att slänga in en annan disk och installera om. Tack och lov har TimeMachine varit mycket tillförlitligt för mig.

Har nu kört DataRescque II och kan konstatera att väldigt lite skulle gått att rädda från SSD:n. Eländet åker nu express tillbaka till leverantören. Jag varnar bestämt, liksom många andra jag inte lyssnade på, för att lägga pengar på denna SSD!

Tystnaden med en SSD var i princip omärkligt annorlunda jämfört med originaldisken i min Alu MB. Farten var bättre, märks dock bara vid programstart, bättre än original men den användarupplevda farten totalt närmast sämre än med 7200-varvaren. Personligen skulle jag helt bortse från mätvärden i diverse testprogram: Det finns inga försvarbara eller praktiskt upplevbara prestandavinster eller andra fördelar som på något sätt kan balansera riskerna och tidsförlusten vid en havererad "disk".

Batteritiden då? Ja, kanske fanns det någon marginell skillnad. Mätte ingenting och om den skillnaden jag möjligen upplevde var placebo eller ej? Det kan man bara spekulera i.

De finns de som har goda erfarenheter - jag är glad för er skull. ni som vill chansa- gör det, ni som vill ta varning av ovanstående - gör det.

Beklagar den långa skrivningen, ville bara undvika massa kompletteringar.
Med vänlig hälsning
TK

 • Medlem
 • Helsingborg
 • 2009-01-18 13:46

Tack för ett mycket utförligt inlägg!

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2009-01-18 14:14

Bra att få veta hur SSD fungerar hos användare idag.
Jag kommer att avvakta än så länge.

Jag är övertygat att SSD kommer att utvecklas och slå ut alla hårddiskar.

Har livslängden mm. ökat, några nya modeller som är bättre?

 • Medlem
 • Järfälla
 • 2009-07-23 11:03

Kör med Intel X25M för swap och samplingar till kontakt. Fungerar kanon.

1
Bevaka tråden