Nybörjarfrågor om inloggning

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

– Är det problemfritt att låta flera användare logga in i MOSXS med samma namn och lösenord? Eller är det något som går emot sunda serverprinciper? Datorn kommer att dagtid tjäna som filserver och nattetid backupserver för stationära datorer och utnyttjas av 4-8 användare som kör windows vista alternativt mac os.

Är det till och med helt onödigt att använda MOSXS i ovanstående fall? Alltså, är det vanliga MacOS numera fullt kompetent att användas som fileserver och publicera en mapp som "sharepoint" för datorer i ett mac-windows-nätverk?

Eftersom jag vill kunna säkerhetskopiera "multiplattform" lär det vara Retrospect som bör användas som backupservermjukvara. Är detta program en känd problematisk processortjuv i MOSXS eller flyter det på fint om man ser till att köra det hela på en dator med Intel Core2Duo-processor?

  • Medlem
  • Bollnäs
  • 2009-01-21 21:23

Det är inga större problem enligt min erfarenhet att ha ett allmänt konto som nyttjas av flera personer. Så länge det gäller fildelning.

Om du däremot har en datorinloggning till samma konto där hemmappen ligger på servern så skulle jag inte rekommendera det. Risken är att inställningsfiler och annat system-/programrelaterat blir förstört om flera jobbar mot samma samtidigt.

Så länge du inte ska ha fler än tio samtidigt anslutna användare till filservern så kan du köra klientversionen av OSX. Den är nämligen begränsad till tio samtidiga anslutningar.

Du kommer inte att få lika stora möjligheter till grafiska inställningar i klienten som i servern, men i ditt fall kan jag inte se att det skulle vara något du saknar. Både AFP och SMB-inställningarna är egentligen på/av, och har du dessutom ett delat konto som alla användare ansluter till så motsvarar det en ny användare på datorn.

Jag har inga negativa erfarenheter av klienten som filserver så länge antalet användare är begränsast (under tio).

Retrospect var det länge sen jag körde, och då för att göra backup till DAT, så där är jag inte rätt man att uttala mig.

Den Retrospect som finns ute nu (6.1) är väldigt föråldrad och inte alls speciellt trevlig, är en ny version på gång men den finns bara i beta än så länge.

1
Bevaka tråden