Program för att duplicera installationer?

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

På mitt jobb har vi 6 st likadana macbooks som också ska ha likadana program installerade på sig. För att de ska vara driftsäkra så brukar vi ominstallera dem en gång i halvåret. Finns det något program för att smidigt göra denna ominstallation, alltså att man installerar programmen på en dator och sedan bara duplicerar den diskens innehåll till de andra? De använder Tiger.

Tack på förhand!

Man kan ju klona hela disken på den ena datorn, och lägga in den klonen på de andra datorerna.

I så fall kan man använda t.ex Carbon Copy Cloner eller Super Duper.

Vilka program handlar det om - som du vill duplicera?

För det kan ju bli problem om det är licensbundna program, eftersom alla datorerna får samma installation av programmen, och därmed samma licensnummer, vilket inte är så lyckat...

För att komma runt detta kan man ju spara en klon per dator (t.ex på en extern hårddisk med sex partitioner), och sedan ominstallera respektive dator från sin klon, så att varje dator får sin licens av programmen.

Men som sagt, berätta gärna vilka program det handlar om, så kanske det är lättare att komma med tips...

Sen är jag lite nyfiken på varför man tycker att man måste ominstallera en gång i halvåret.

Är det för att bli av med eventuella saker som användaren själv installerat, så att datorn hålls "ren", eller är det något annat syfte?

  • Medlem
  • 2009-01-13 16:17

Om man inte gör det som Jesper föreslår kan du göra det med Remote Desktop. Då kan du på distans blåsa en hel dator till olika konfigurationer beroende på hur du riggar det.

Jesper, det är fantastiskt att kunna blåsa en dator till en ren "testad" installation vid behov. I stället för att felsöka är det bara att blåsa skiten. Mattias Hedman jobbar stenhårt med det där. På hans jobb låter de användarna göra (nästan) vad de vill med datorerna, men alla vet att de blir av med allt lokalt om de missbrukar friheten genom att göra fel.

Tack för svaren! Det är inte så speciellt många program det handlar om faktiskt.
OS X Tiger, Photoshop, iStopMotion, iWork och medföljande iLife.

Det enda där vi har separata licensnr är Photoshop då de andra går på volymlicensnr. Och i Photoshop så kan man väl manuellt gå in och ändra serienr i installationen i efterhand? Annars kan vi mycket väl ha utrymme för en diskavbild per dator. Kan man ha alla avbilder på samma disk utan problem vid boot?

Vi har en massa småkids som lever rövare i datorerna. Ikoner försvinner, program raderas och saker testas. Himla skönt att blåsa dem. Och jag upplever inte iLife (iMovie och iDVD) som speciellt stabilt efter ett halvår. För oss som använder det dagligen så kraschar det ofta. Väldigt ofta faktiskt.

Finns det någon guide på nätet för hur man gör med Super Duper? Att klona datorn och att starta från klonen borde ju inte vara några problem, men hur ersätter man sedan darorns disk med klonen?

Ursprungligen av gammalpuma:

Att klona datorn och att starta från klonen borde ju inte vara några problem, men hur ersätter man sedan darorns disk med klonen?

Skapa klonen:
Starta från interna disken. Kör klonings-programmet, och välj att klona interna disken till en partition på externa disken.

Installera från klonen:
Starta från den partitionen på den externa disken. Kör klonings-programmet, och välja att klona den partitionen till den interna disken.

  • Medlem
  • 2009-01-14 09:01

Det låter som att ni skulle klara er med en master som ni återställer till vid behov.
Så här skulle jag försöka att göra. Kanske nån annan har ett bättre system:

Gör en sopren installation på en dator, installera alla program men mata inte in serienummer eller aktiveringskoder för de program som har unika sådana.
Klona sedan till en extern disk med tex CCC (som jag använder och är mycket enkelt) eller Superduper. Det är möjligt att det går även med den inbyggda verktygsprogrammet "Skivverktyg".
När ni sedan har blåst en dator drar ni igång tex Photoshop och aktiverar det på respektive maskin.

Ett alternativ till att ominstallation kunde kanske vara att ha flera konton på maskinerna.
Ett konto för kidsen att leva rövare på, enbart användarkonto utan möjlighet att installera eller ta bort program.
Ett konto för de vanliga användarna, med eller utan adminrättighet.
Ett konto enbart för administration av datorn.
/Lennart

  • Medlem
  • 2009-01-14 09:50

Man kan ställa till med ganska mycket oreda ändå. Men visst är det ett bra alternativ.

Toppen! Tack för hjälpen!

Om sanningen ska fram så är det inte bara kidsen som ställer till det utan även folk som har tillgång till admin-konton

Tack Jesper och Baron för snabbguiden! Ska göra så!

1
Bevaka tråden