Vettig timpenning?

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-01-08 01:22

Hej

Har jobbat som frilans direkt mot byrå och slutkunder, men ska nu lämna offert till bokförlag. Det är väl inte en bransch man riskerar att bli fet i, men det kan resultera i kul jobb. Någon som har pejling på prisläget alls?

Inbillar mig att det är lite olika taxor om man ska harva 300 sidor inlaga utan horisar eller ska göra ett snyggt/säljande omslag?

Tacksam för alla vettiga synpunkter :">

Mitt råd är sluta visa timpris. Naturligtvis behöver du en timkalkyl i bakgrunden för dig själv, men visa inte det för kunden.

Beräkna vad du har för kostnader och hur många timmar jobbet kan ta. Speca olika moment med prisuppgift för kunden. Moment som är lätta att stryka, om kunden vill sänka priset så stryker du någon del som han inte får med köpet.

Kola in 444 smarta tips för dig som säljer tjänster. Du hinner kanske inte läsa den innan du ska lämna offert den här gången, men boken ger en massa bra tips och nya tankar.

Lycka till
//TM

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-01-08 08:38

Hej Nalle,

Givetvis ska du offerera per timme, men du kan givetvis välja att göra det på fast offert.
Kunder är nämligen ett släkte för sig som alltid försöker få dig att jobba mer för mindre pengar.
Under de år jag har haft egen byrå har jag träffat två kunder som är "snälla" och tillmötesgående, alla andra ser bara om sitt eget hus, och det måste givetvis du göra med.

Så till offert.

Jag tycker att du ska offerera fast pris men med en synlig timkalkyl i botten. Du kan givetvis separera omslag med inlaga, men hur kan bara du svara på. Det beror helt enkelt på hur duktig du är.

Ett estimat kanske vore att en inlaga på 300 sidor bok, som i sig inte består av massa typografisk onani kanske ska ta 100 timmar och hälla, samt 20 timmar per korr, så om 3 korrektur ska ingå så borde det bli 160 timmar.

Omslag, det är idébaserat arvode och omöjligt att offerera men rimligt vore kanske mellan 20 och 40 timmar + eventuella inköp av bilder etc.

Projektledning ca 20 timmar, möten korrespondans etc.

Summa 200 timmar (till 220 timmar)

Arvode kan jag tänka mig ligger på mellan 550 till 750 kronor, med undantag för omslag som kan tänkas inbringa ett högre belopp.

Jag tycker dock iom att det är så många timmar ska rabbatera ner omslagstimmar så att de kommer på samma nivå - skriv rabatten i offerten.

/Tangen

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-01-08 15:15

Tack toastmaster och Tangen.

Vi kunde inte vara mer överens, egentligen. Men detta handlar om att sälja in sig/mig, och det är ett inte så stort förlag. Jag har inte ens ett typfall att räkna på, mer än att titta på böckerna på deras hemsida.

Nu har jag räknat ut någorlunda vettigt timpris, och svarat med rejäl elastik. Så kan jag kanske räkna upp mig, om jag får chans till att göra en riktig offert. Där får jag väl också chans att berätta om mängdrabatter å sånt…

Jag ska strax kolla in de 444 tipsen.

/nalle

Senast redigerat 2009-01-08 16:22
1
Bevaka tråden