Hur gör jag ett enkelt "terminal"-script

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Avstängd
  • Göteborg
  • 2008-12-22 06:35

Tjosan hejsan.

Jag använder terminalen rätt lite och sådär, mest för att jag hatar att sitta och skriva kommandon. Men nu håller jag på att köra ett par enkla program som det inte finns GUI till. Det jag vill göra är att skapa ett script som bara öppnar terminalen, kör några kommandon och sen stänger terminalen. Jag vet att jag gjorde det i Windows/dos genom att skapa någon bat-fil, men hur fasiken gör jag i macen?

Du kan gruppera kommandon i ett kommandotolksmanuskript. Hur beror på vilken tolk du använder, exempelvis Bourne, Bash och Perl. Här är en kort guide för Bourne Shell, http://ooblick.com/text/sh/.

Manuskriptet kan du antingen lägga i en vanlig fil och köra från Terminal eller ha i ett Automatorskript. Under Verktyg i Automator kan du välja att köra kommandotolksmanuskript, men det går också att lösa med AppleScript.

Ett alternativ är att använda Applescript, det finns flera trådar om det redan.

I denna tråd finns ett exempel på ett arbetsflöde för att processa bilder för bloggar, tryck mm, som använder sig av do script kommandot, som är till för att skicka "terminal-kommandon":
http://www.99.se/grafisk-produktion/247686-applescript-f-r-att-processa-bilder-till-best-mda-bredder-f-r-tex-bloggar-tryck-mm.html

Ett annat exempel som tar en bild med iSight-kameran och infogar det i ett Word-dokument (med hjälp av ett Command Line Interface program):
http://www.99.se/microsoft/247316-webkamera-ta-bild-direkt-till-word.html

Mera om handlers i Applescript, så att du har lite bakgrund:
http://www.99.se/mac-os-x/247275-applescript-med-ssh-tunnlar-thunderbird.html

Mera information om doScript:
Technical Note TN2065: do shell script in AppleScript

Mera information om Applescript:
AppleScript Language Guide: Introduction to AppleScript Language Guide

Mera bra tips:
http://www.99.se/utveckling/244666-applescript-behandla-output-fr-n-shell-script.html

1
Bevaka tråden