Stendött batteri MBP inköpt Juli 2007.

Tråden skapades och har fått 56 svar. Det senaste inlägget skrevs .
 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-11-29 10:13

Hejsan!
Nu helt plötsligt så hittas inte mitt batteri, varken i OSX eller Vista. Datorn har inte varit använd på en dryg vecka, men har haft jättebra batterikapacitet hela tiden fram till nu

Finns det någonting jag kan testa för att säkerställa att batteriet har sagt upp sig helt och tvärt innan jag köper ett nytt? (jag har testat att plocka ut batteriet)

Datorn är en MBP 15,4" 2,2. med Santa rosa.

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-11-30 12:34

Och förresten, med tanke på att detta inte verkar vara helt "unikt" så borde kanske Apple ta på sig detta, får ta och ringa i morgon.

Dessutom verkar det ju stämma in enligt detta Apple - Support - Batteriuppdatering för MacBook och MacBook Pro

Senast redigerat 2008-11-30 12:55
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-11-30 12:38

Svårt att säga, det är ändå så att batteriet är 18 månader, men att det ska dö helt har jag svårt att se. Ladda hem coconutbattery och kolla om du får ut någon information.

posta här vad som kommer ut, så kanske någon har varit med om det tidigare

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-03 14:29
Ursprungligen av Tangen:

Svårt att säga, det är ändå så att batteriet är 18 månader, men att det ska dö helt har jag svårt att se. Ladda hem coconutbattery och kolla om du får ut någon information.

posta här vad som kommer ut, så kanske någon har varit med om det tidigare

Coconutbattery dyker direkt när jag försöker starta programmet. Känns oxå stabilt

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-11-30 12:41

så här ser mitt batteri ut efter 18 månader:

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-11-30 12:49

Mitt problem är precis som det beskrivs enligt länken jag postade i mitt förra inlägg.

Batteriet kan inte identifieras, vilket leder till att ett "X" visas på batterisymbolen i Finder-menyfältet.
Batteriet laddas inte när datorn är inkopplad i ett nätuttag.

Jag tror inte att programet du hänvisar till kan hitta mitt batteri, men jag ska prova (sitter vid PC nu)

Dessutom skriver dom även att man förlängt garantin till 2 år
Borde faktiskt inkludera min maskin.

jag lånar tråden lite, för jag har ett liknande problem.

Min MBP är köpt Maj 2006. Den har haft ett fungerande batteri (åtminstone 1 timmes batteritid) tills för några veckor sen. Nu klarar den sig bara nån minut innan den dör. Batteriet är visserligen gammalt, men ska det vara så ändå? Gäller batterigarantin fortfarande?

Coconutbattery säger:

(Age of your Mac är fel för att jag har fått moderkortet bytt en gång)

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-11-30 13:01

Enligt min länk så är din maskin helt klart berörd. Om du har uppdaterat mjukvaran utan framgång så skulle i alla fall jag ta kontakt med Apple och försöka få till ett batteribyte.

"Om Apple eller en AASP fastställer att ditt batteri är kvalificerat för utbyte får du ett nytt batteri utan kostnad även om garantin för din MacBook eller MacBook Pro har gått ut.

För MacBook- och MacBook Pro-system med Intel Core Duo-processorer förlänger detta program reparationsgarantin för batteriet till upp till två år efter det datum då datorn köptes. "

Lite tvetydigt, men helt klart har din maskin/batteri en defekt som garanterat kan härledas "from the beginning"

Köper man en bärbar i denna klass så borde tillverkaren inte vara så njuggig när det går åt skogen, speciellt inte om det beror på undermåliga komponenter som i detta fall.

Senast redigerat 2008-11-30 13:21

Hej,

Jag skrev på en anna tråd om batterier för inte så länge sedan. Mitt 18 månader gamla reservbatteri (för att kunna "knappa" på längre resor) hade "hälsa" 20 - 30%. Mitt ordinarie ligger på 88%. 19 månader ingen hälsa!

Apple support svarade att efter 18 månader är det fullt normalt att batteriet ska vara helt slut - inget konstigt med det. En månad senare är batteriet heldött och MBP med Intel Core Duo-processor. MBP är yngre än två år och Apple support vägrade att ha något med datorns batteri att göra. Reparationsgaranti som nämnts ovan tror jag inte på. Jag hade fel kod på mitt batteri, det avgjorde det hela!?!

Som "lök på laxen" började ett område med pixlar på skärmen bli grå - de är svarta nu. Ett nytt större ställe har just dykt upp med gråa pixlar. Jag gav ca 25 000 kr för burken och trodde att det var riktiga grejor jag fick.

Jag följer med spänning om Apple bryr sig.

PS. Jag har sett att Sony säljer bra batterier till Mac.

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-01 12:53

* Meckarcrille.

Jag har idag varit i kontakt med supporten och fick i princip samma svar. Det blir inget nytt batteri.
Killen vägrade medge att batteriet ens var defekt, han kallade det förbrukat.
Om jag inte missförstod så är det enligt honom väldigt sällsynt med denna typ av fel, märkligt när man läser om deras "batteriprogram".

Ingen självklarhet att slänga ut 1500:- på ett nytt batteri när min MPB dessutom är utrustad med GT8600 som tydligen kan paja närsomhelst. Skitkul. ICKE.
18 000:- för en bärbar med en faktiskt livslängd fram till nu sedan Juli 2007.
Trodde med att jag köpt ordentliga grejor, brukar gärna betala lite extra för att få just det.

Alla tillverkare och producenter kan misslyckas och ha otur med undermåliga komponenter eller tillverkningsfel, men, om det uppstår fixar man till det.
Killen på supporten var iofs trevlig, ingen skugga över honom.

Mediamarkt nästa.

Senast redigerat 2008-12-01 13:15

Hej igen,

Problemet med Apples batterier och argumenteringen för de urusla batterikvaliteten är mer än sunkig! Det blir definitivt inte bättre av att man låtsas som att problemet inte är så utbrett som det är.
Mina erfarenheter av litiumbatterier säger att det är rena rama soporna som sätts i MB och MBP. Exempelvis använder jag mig av min gamla Ericsson T39m när jag är på resa och vid tillfällen då mobilen kan få "stryk". Mobilen har åkt i golvet, trillat på gatan eller på andra platser och dessutom blivit dränkt några gånger. Den fungerar som om den var ny. Jag har fortfarande orginalbatteriet i mobilen - först tre år igång dygnet runt, sedan igång ett antal månader varje år. Annars har jag en Nokia och en SonyEricsson. Batteriet till T39m är från 2001 och har i princip samma samtalstid och standby-tid som när det var nytt. Ibland har batteriet varit urladdat och inte igång på flera månader, ibland har det laddats upp dagligen för att väckningsfunktion har varit viktig. Jag kan berätta om liknande goda kvalite på andra litiumbatterier - T39m batteriet är inget superex. utan ett helt vanligt standardbatteri!

Vad visar detta? Mycket enkelt - pinsamt enkelt - det går att göra litiumbatterier som håller i stort sett full vigör år ut och år in. Vore det bra kvalite på Mac-batterierna skulle det inte märkas några nämnvärda förändringar i prestanda under de första åren.
Det förvånar mig att Mac support inte inser hur ynkligt det är ställt med batterierna. Tydligen går det alldeles för bra med affärerna. Man behöver inte tar sina kunder på fullt allvar!

Jag tänker hänga på här och se om Mac tar sig i kragen och gör något åt saken.

En fråga ...

Battery Update 1.2 - vad gör det programmet?
Någon inverkan på "X" i batterirutan har det i alla fall inte på min MBP.

Enligt vad en del tillverkare av laddningsbara batterier påpekar kan NiMh och NiCd batterier kan få "minneseffekter" och tappa kapacitet. Liknande fenomen kan man också få på bilbatterier av blytyp. Kapaciteten kan återställas med hjälp av lämpliga i- och urladdningscykler. Detta ska vara helt onödigt på litiumjonbatterier. Vad skulle det kunna vara i programmet Battery Update som ska kunna väcka liv i nästan nya mac-batterier?

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-02 21:09

Surt med mobbning från min kollega som köpte en Acer för 5500:- på Siba samtidigt som jag köpte min MBP, han har i alla fall ca 1 timmes batteritid fortfarande, och således ännu "bärbar".
Jaja, får skylla mig själv, tråkade honom duktigt då över hans "plastschabrak"

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-12-03 10:31

Batteriet har en livslängd, den borde vara mer än 18 månader, prata med Apple och säg att du inte anser att du har fått vad du betalat för, jämför med min som i princip är en likvärdig dator och i alla fall har 2 eller 3 timmar kvar, och då använder jag den 14 timmar om dagen.

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-03 12:32

Kollade för skojs skull upp en av mina bärbara på jobbet, en Compaq EVO 800 från 2004 med Li-ion batteri. En redan då ganska billig dator, vill minnas runt 9-10 000:-
Batterikapacitet 1 timme idag

Näe Apple, jag börjar bli riktigt sur nu.
Strutsmentalitet är inte klädsamt.

"Batteriet har en livslängd, den borde vara mer än 18 månader, prata med Apple och säg att du inte anser att du har fått vad du betalat för, jämför med min som i princip är en likvärdig dator och i alla fall har 2 eller 3 timmar kvar, och då använder jag den 14 timmar om dagen"

Det har jag framfört enligt tidigare inlägg.
Det enda jag kan säga i nuläget är att jag inte gör samma misstag två gånger, likaså ett par vänner till mig som dreglat på nya MPB´n och tänkt unna sig ett par julklappar, men som nu backar, enbart på grund av det jag själv råkat ut för, plus lite goggle om problematik som inte finns enligt Apple.

Senast redigerat 2008-12-03 12:55
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-12-03 12:39

säg det inte här, vart har du köpt datorn?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-12-03 14:29

Har samma irriterande problem. MacBook Pro 2,33 inköpt april -07 som sedan två-tre dagar börjat trilskas batterimässigt. 10.5.5 och alla uppdateringar. Hittills har det inte varit något som helst problem, jag har snarare varit glatt överraskad att det hållit kapaciteten så pass bra...

Testade förstås att "köra slut" på batteriet, startade sedan upp med strömkabel i och då visade indikatorn 0% som sig bör. Laddade sedan fullt (kändes dock som att det gick liiite för snabbt), coconutBattery visade acceptabla siffror, drog sedan ur sladden och 30 sek senare visas nedanstående bifogade statistik. "Battery Update 1.2" gjorde för övrigt ingen som helst nytta.

Det finns AppleCare för burken så jag slänger in den på InLife i morgon för genomgång. Förhoppningsvis finner de att det är just batteriet som är knasigt och inget annat som gör att jag behöver vara utan dator en vecka

Trist när saker och ting pajar, i värsta fall går inte batteriet på garantin och då får man ändå vara glad att det här är enda hårdvaruproblemet på mina Macar på 9-10 år bortsett från en 3 år gammal slutkörd och trött DVD-brännare samt ett och annat RAM-glapp, troligen p g a omild behandling!

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-03 14:33
Ursprungligen av Zache:

Har samma irriterande problem. MacBook Pro 2,33 inköpt april -07 som sedan två-tre dagar börjat trilskas batterimässigt. 10.5.5 och alla uppdateringar. Hittills har det inte varit något som helst problem, jag har snarare varit glatt överraskad att det hållit kapaciteten så pass bra...

Testade förstås att "köra slut" på batteriet, startade sedan upp med strömkabel i och då visade indikatorn 0% som sig bör. Laddade sedan fullt (kändes dock som att det gick liiite för snabbt), coconutBattery visade acceptabla siffror, drog sedan ur sladden och 30 sek senare visas nedanstående bifogade statistik. "Battery Update 1.2" gjorde för övrigt ingen som helst nytta.

Det finns AppleCare för burken så jag slänger in den på InLife i morgon för genomgång. Förhoppningsvis finner de att det är just batteriet som är knasigt och inget annat som gör att jag behöver vara utan dator en vecka

Trist när saker och ting pajar, i värsta fall går inte batteriet på garantin och då får man ändå vara glad att det här är enda hårdvaruproblemet på mina Macar på 9-10 år bortsett från en 3 år gammal slutkörd och trött DVD-brännare samt ett och annat RAM-glapp, troligen p g a omild behandling!

Vi har inte samma problem
För dig skulle det kanske löna sig att kalibrera batteriet.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-12-03 14:48

Skillnaden är hårfin men jag slipper "X":et!
Jo, jag glömde nämna att jag redan gjort det enl Mac OS X 10.5 Help: Kalibrera ett MacBook- eller MacBook Pro-batteri

Denna sorts "kalibrering" gör jag nog dessutom omedvetet titt som tätt. Arbetar oftast med strömkabel i. Men det har inte påverkat batterikapaciteten hittills...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-12-03 20:04

Hittade på ett annat, hrm, forum ett tips:
Bärbara Apple-datorer: terställa systemhanteraren SMC (System Management Controller)

Fungerade dock inte för mig. Kanske kan hjälpa någon annan?

Skulle verkligen vara bedrövligt om Apple inte ersätter batterier som beter sig så här. Mina erfarenheter av teknisk support hos dem har varit mycket bra, både via AppleCare och den medföljande supporttiden till de datorer jag inte haft AppleCare på. För några månader sedan hjälpte de till att spåra en MacBook-hårddisk som skickats för återvinning till Apple i Holland av Stockholms i särklass jävla sämsta Service Provider "LAN-Master". Tur att Apple själva ställde upp när klåparna på verkstan skyllde ifrån sig och inte gjort backup på inlämnade reparationsdiskar. Den datorn var det dessutom ingen som helst garanti kvar på.

I värsta fall, om kundtjänst är lite "veliga" - nämn detta prejudikat från ARN som togs upp på samma forum: ARN Referat

Hoppas det löser sig för alla och att Fisen håller sig borta från Mediamarkt samt överväger att kanske ändå välkomna sina julklappsvänner till den ljusa sidan...

Edit: Hittade också vers 1.3 av den mystiska Battery Update.
Battery Update 1.3

Senast redigerat 2008-12-03 20:39
 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-03 21:06

Tack för all vänlig respons.

Jag fick i mitt samtal med supporten prata med en ansvarig med "befogenheter", men det var som jag skriver i tidigare inlägg tvärstopp, batteriet är förbrukat, inte defekt. Min dator omfattades inte av det förlängda garantipaketet. Det lite roliga är att när jag frågade om det släpps batteripatchar för skojs skull utan behov, och om det möjligtvis kunde ha någonting med batterilivslängden att göra så svarade han väldigt "generellt" :Dutan att svara på frågan.
Min teori är konstruktionsmiss med allt för stark värmepåverkan som "dödar" batteriet.

Känns med andra ord rätt fruktlöst att ringa och tjata igen.

Nätet kryllar ju av inlägg med drabbade, hur kan man ignorera detta rakt av?

 • Medlem
 • International user
 • 2008-12-03 23:20

Har något liknande som er nu.
Min MBP inköpt juni 07 verkar inte ha ett batteri inkopplat. Så fort man drar ur nätsladden så dör den nästan direkt. Logikkortet är bytt nyligen pga 8600-kretsen. Kan det vara det som spökar? Batterisymbolen verkar funka (visar 96%), även batteriindikatorn på själva batteriet är ok. SMC återställningen hjälpte inte.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-01-15 08:49
Ursprungligen av c5j:

Har något liknande som er nu.
Min MBP inköpt juni 07 verkar inte ha ett batteri inkopplat. Så fort man drar ur nätsladden så dör den nästan direkt. Logikkortet är bytt nyligen pga 8600-kretsen. Kan det vara det som spökar? Batterisymbolen verkar funka (visar 96%), även batteriindikatorn på själva batteriet är ok. SMC återställningen hjälpte inte.

Har för mig att vi köpte samtidigt, runt juni '07. Mitt batteri dök i mitten av '08 och eftersom mitt batteri hade "rätt" serienummer med identifierade problem, så byttes det på garanti. Tycker du skall kontrollera med Apple, bara att ringa så kollar de upp om serienumret är listat.

Håller med om att det är otroligt dåligt, men Apple är ju inte ensamma om sådant här problem. Det är viktigt att kontinuerligt stämma av batteriets hälsa samt sköta det enligt regelboken.

/matt

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2008-12-09 17:31

Hmm, ringde till min lokale Applerepresentant som lät väldigt förstående och serviceminded. Han tyckte jag skulle lämna in min MBP till dom för en felsökning, och sen därifrån avgöra exakt vad som hänt för eventuella garantiåtgärder. Kostar mig max en femhundring. Så får det bli.

 • Oregistrerad
 • 2009-01-14 18:11

Hur gick det sen?

 • Medlem
 • Motala
 • 2009-01-15 00:06

Har en klasskompis som sitter i samma båt, så hur gick det?

 • Medlem
 • International user
 • 2009-01-15 07:44

Min började funka hjälpligt igen. Har inte haft tid att lämna in den. Förstår inte vad som är felet. Men det känns som en vanlig hederlig "glapp-kontakt" nånstans...

Knädatorbatterier och deras liv och död är ett mysterium. Ett batteri kan ha alla tecken på att vara dött, men så lyckas man på ett eller annat sätt få liv i det och plötsligt håller det fyra timmar!

Jag har väl kommit fram till några saker med åren:
- Batterier slits av att laddas ur hela tiden. Om man kör mest på nät och på batteri då och då så håller det åratal.
- Batterier som varit lagrade kan verka stendöda. Man skall allra minst försöka ladda dem över natten innan man ger upp.
- Man skall undvika att dra ur batteriet helt i botten.
- Om en dator står i vila tills batteriet tar slut så tar inte bara batteriet stryk, det kan lägga av helt fast det egentligen inte är fel på det.
- Det finns ett antal olika trick för att nollställa ett batteri för att få liv i det. Ibland går det, ibland inte. Utslitna batterier kan man förstås aldrig få liv i, knepet är att förstå vilka batterier som verkligen är utslitna och vilka som bara indikerar fel.
- Det finns ingen "regelbok" för hur man sköter batterier. Eller snarare finns det alldeles för många. Och ingen har rätt. Det finns ingen som helst handledning som täcker alla fall.

 • Medlem
 • Norrköping
 • 2009-01-19 12:26

Jag fick krypa till korset och köpa ett nytt. Jag fick dock drygt 300:- i goodwillrabatt.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2009-01-19 21:00

Angående batterier, jag skulle aldrig acceptera att batteriet la av på detta sätt - i så fall skulle jag kräva att få reklamera datorn, eftersom felet enligt mig då hade varit ursprungligt så skulle jag kräva ett nytt batteri eller ett återköp på hela datorn.

min Coconut battery visar föjande idag en månad senare:

Mao från 79% till 76% på en månad, det skulle innebära att den är nere på 61% kapacitet efter 24 månader vilket känns helt ok.

Bevaka tråden