XCode (XCrap?)

Tråden skapades och har fått 12 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Någon av er som har prövat på det redan nu?
Pinkerton som jobbar med Camino verkar ju slå sig blodig p.g.a försämringar (enligt honom)..

"XCrap

At first, I thought the redesign of XCode was pretty cool. Now i'm almost positive it's one of the worst apps I've seen come out of apple in a long time. The UI is terrible, and developers are worse off in many ways than before.

Case in point, editing include paths. Before, you'd click the target and click the GCC panel and you'd see a nice list of include paths. Ok, the list was a little narrow, but you could see one per line and they were easy to read. Now, you have to click the target, then (after waiting for all the files in it to appear) click the info button -- which, mind you, is different than double-clicking it! What you now have to edit the search paths (and my app has plenty) is a single text field. That's right. A single text field that's only as wide as you make the info window. Streeeeeetch. Nope, still not wide enough. Whose bright idea was this!!? What adds even more insult to injury is that if you leave the target as a PB target, you get the old (and better) UI. "Upgrading" it makes the UI worse.

It wouldn't be so bad if they weren't crowing at the conference about the thought they put into this new UI and how they got help from the design team."

Men Xcode släpps ju inte i skarp version förrän i september, visst är det så? Det vore som att klaga på att Acrobat Reader 6 inte startar i OS X 10.3 pre-release. Camino-killen verkar dessutom allmänt negativt inställd till Apple nuförtiden.

Hehe, jo... Han kanske är bitter.. Hoppas han håller modet uppe... Vill inte gå över till Mozilla/Firebird...

(Safaris rendering är ännu för buggig för min del)

Firebird rockar på pc sidan, när dom väl fått upp mac versionen till samma höjd (och fortsätter höja den) kommer den äga. tror faktiskt att den kan rendera lika snabbt som sfari när det kommer till kritan nångång..

Njo.. Tycker att den rendrerar både korrektare och snabbare redan nu. Men den känns av naturliga skäl inte lika maccig. Och kommer nog aldrig göra då den XUL baserad. Den är ju trots allt den nya "Mozilla" som alla plattformar kommer använda sig av..

Har ni hört att Microsoft ska bygga nästa generationens Internet Explorer på Gecko-motorn? Kan det stämma eller har jag sovit för lite?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Jon Adolfsson
Har ni hört att Microsoft ska bygga nästa generationens Internet Explorer på Gecko-motorn? Kan det stämma eller har jag sovit för lite?

Jag tror du har sovit för lite. Men om så vore fallet. Ja då skulle nog dom flesta bli glada.

Explorer bygger från början på Mosaic. Som i sin tur gjordes av Marc Andressen. Och som i sin tur var med och gjorde Netscape Navigator 1

Allt är tillbaka till ruta ett.

Som Jon antydde så är Xcode bara en beta, ämnad att stötas och blötas av utvecklare för att sedan i september någon gång kunna släppas i skarp version.

Jag träffade ingen utvecklare i San Francisco som inte var upphetsad över Xcode. Klusterfördelade builds och kompilering medans men skriver kod känns som ett par funktioner som grymt kommer öka på produktiviteten. Dessutom att man i princip helt försökt eliminera Controller-delen av MVC-paradigmen känns jäkligt kompetent. Det faktum att man nu kan skapa en fullfjädrad webläsare helt i IB är bara ett coolt exempel på Apples vidareutveckling av Cocoa som utvecklingsmiljö. Men det är klart, Xcode behöver nog få sig en ordentlig genomgång det med. Det är väl därför den släpps som beta.

/Jont Olof

Hur menar du när du säger att man försöker ta bort controllern från MVC konceptet? Hur är det då tänkt att det hela ska fungera? Man drar inte längre kopplingar mellan objekt som i PB och IB eller vad är det frågan om? Har inte läst något liknande någon annanstans och är lite smånyfiken på vad du menar.

  • Oregistrerad
  • 2003-07-11 00:37
Citat:

Skrevs ursprungligen av Gabriel Falkenberg
Hur menar du när du säger att man försöker ta bort controllern från MVC konceptet? Hur är det då tänkt att det hela ska fungera? Man drar inte längre kopplingar mellan objekt som i PB och IB eller vad är det frågan om? Har inte läst något liknande någon annanstans och är lite smånyfiken på vad du menar.

Ja man undrar allt vad han snackar om, tror han inte syftar på MVC utan på något annat. Kanske allt som försvann när Jobs tog bort saker på sin keynote, fast det var inte äns i närheten av MVC.

MVC står ju som bekant för Model View Controller. Modellen står för den data som skall presenteras i din View. Där emellan definierar man en Controllerklass vars uppgift är att förmedla datan mellan Vyn och Modellen. Exempelvis [stringField setStringValue: [nameArray objectAtIndex:index]]. Detta är kod som Apple lite skämtsamt kallar för "glue code" eller "klisterkod" glatt översatt.
Denna kod har Apple försökt (och i många fall lyckats) att eliminera. De har alltså inte ändrat MVC-paradigmen (rättning av mitt tidigare inlägg) utan bara minskat mängden "klisterkod" som programmerare måste skriva.

Detta har implemeterats i Interface Builder och är en vidareutveckling av de funktioner som fanns redan i tidigare versioner av IB. Om man i IB skapade en textField och en NSSlider och kopplade Slidern till textfältet så erbjöds en massa actions fördefinierade, exempelvis takeFloatValueFrom och takeDoubleValueFrom. Valde man det första av dessa två och sedan körde Test Interface och rörde på slidern så presenterades sliderns värde automatiskt i textFältet utan att någon mer "klisterkod" behövde skrivas.

På samma sätt kan man alltså med Xcode och nya IB skapa en komplett webbrowser utan att skriva en ända rad kod. Neat!!!

/Jont Olof

Citat:

Skrevs ursprungligen av johan dansk
Firebird rockar på pc sidan, när dom väl fått upp mac versionen till samma höjd (och fortsätter höja den) kommer den äga. tror faktiskt att den kan rendera lika snabbt som sfari när det kommer till kritan nångång..

Detta är OT, men Firebird är helt och hållet avsett att ta sig an IE för Windows. Det är den första webbläsaren som på allvar är så bra att den faktiskt slår IE på fingrarna och det behövs om man ska få winfolket att byta. Det räcker inte med att vara ett lika bra alternativ. Att den öht släppts för mac beror bara på att dom kan göra det, rent tekniskt. Men det är ingen hemlighet att Firebird är till för Windows och optimeras för Windows. Utvecklarna av Firebird rekommenderar själva att macanvändare använder Camino eller Safari.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-07-11 14:26

XCode ligger fortfarande under apples utvecklaravtal och är därmed begränsat på vad man får säga utan att bryta mot de NDA man gått med på. Därför diskuterar vi inte detta vidare. Vill ni prata gecko vs konqueror så gör det, fast i en annan diskussion.

Tack på förhand.

/glemme

1
Bevaka tråden