Publicera iWeb-sida utan MobileMe

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Malmö
 • 2008-10-20 11:41

Hej!

Håller på och driver ett ung företagsamhet-företag i skolan nu och är på gång att göra en egen hemsida. Har iWeb, men ingen aning om hur en hemsida ska publiceras enkelt och billigt. Helst gratis såklart i och med att vi inte har så mycket pengar att svänga oss med. Vet att man kan spara hemsidan som en fil, men var är det bäst att publicera och var får man bäst adress? Vill såklart helst ha www.företagsnamnet.com eller .net .org eller .se.

Philip

 • Medlem
 • Skellefteå
 • 2008-10-20 12:46

Du skapar sidan i iWeb och sedan sparar du den lokalt till en egen mapp. Allt i den mappen får du sedan ladda upp till det webhotell du har valt. Då ska det fungera med undantag för att dina besökare inte kommer att kunna lämna kommentarer. Den funktionen finns bara om hemsidan ligger på Apples egna servrar (MobileMe).

 • Medlem
 • Malmö
 • 2008-10-20 18:09

Ok. Så det är inte svårare än så. Perfekt, har inget emot egentligen om det är www.företagsnamnet.freewebs eller något sånt.

För att ladda upp iWeb-hemsidor till andra webbhotell än MobileMe så behöver man ett FTP-program. Exempel på dessa är Transmit (som jag själv använder och rekommenderar), Fetch, Captain FTP med flera. Det finns en hel drös på marknaden.

Du behöver också ett webbhotell. Ett webbhotell är ett "hotell" som har hårddiskar som sparar din hemsida och som tillhandahåller trafiken på internet för din hemsida. One.com använder jag och rekommenderar, Loopia är en annan som brukar få beröm, Sajthotellet finns också ja det finns väl ett hundratal webbhotell bara i Sverige i olika prisklasser och möjligheter...

.se-namn köps via återförsäljare för .SE - som är den myndighet som handhar .se-namn. .com och .org är amerikanska adresser, men kan köpas via svenska återförsäljare. Webbhotellen har ofta paketpriser med webbhotell + namnregistrering.

Av webbhotellet får du ftp-adress, användarnamn och lösenord som du ska skriva in i FTP-programmet så att du kommer åt din "hårddisk på nätet" som webbhotellet tillhandahåller.

Sedan är det bara att ladda upp...
iWeb publicerar en fil som heter index.html och denna pekar mot en mapp som innehåller hemsidans olika bilder och information. Både index.html och mappen ska laddas upp.

Obs: du ska inte ladda upp mappen som index.html ligger i, alltså den mapp som iWeb publicerar till. För att webbläsare ska hitta din hemsida så måste det finnas en index.html eller default.html. De får inte ligga i en mapp.

Så index.html + mappen i publiceringsmappen, det är de två sakerna du laddar upp till webbhotellet.

Exakt hur man gör detta är olika i olika FTP-program, men generellt handlar det om att leta upp mappen som hemsidan finns på, öppna den och sedan markera vad som ska flyttas över och sen trycka på en annan knapp (oftast en pil faktiskt) för att köra över.

nevermind...

Senast redigerat 2012-09-20 22:27
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-09-20 22:26

Klicka på Webbplats (första ikonen i menyn)
Där kan du sedan ställa in om du vill publicera direkt med ftp (bra nyhet så att man slipper att köra via mapp varje gång)
eller om du vill ha det till en lokal mapp

1
Bevaka tråden