Macbook Air eller Macbook?

Tråden skapades och har fått 18 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har lite problem att välja ny dator. Har haft en Macbook Pro i 10 månader nu men skulle vilja byta till något lite mindre då jag ska till USA och studera nästa år. Funderar därför på en Macbook eller Macbook Air. Kommer främst att använda datorn till att surfa, skriva, lyssna på musik och kolla på film. Macbook Air är ju något dyrare, 5000:- skiljer det mellan grundmodellen av Air och mellanmodellen av Macbooken, är Air:en värd 5000:- extra?

Att Air har en liten hårddisk spelar inte någon roll då jag har en extern hårddisk redan och kommer använda den oavsett vilken dator jag köper.

Någon som kan ge mig några tips om hur jag ska resonera i denna fråga?

Jag tycker inte att den är värd den högre kostnaden. MacBook Air är inte kraftfullare, är i stort sett omöjlig att uppgradera och svår att byta trasiga delar i. Det enda jag ser som positivt är att den är ett par hekto lättare.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-10-19 13:03

ha aldrig MBA som huvuddator!! de kommer skapa irritation för den är begränsad, ta en MB i så fall, men om du har en dator till tex PC eller imac eller liknande, som du kan bränna skivor med eller nått är MBA ett alternativ , men annars MB

Jag har en MBA som jag är väldigt nöjd med. Men det är en svår dator att få grepp om.

När jag köpte min i februari fanns inte de nya datorerna, men jag tyckte ändå att den gamla MB Black var mycket starkare på pappret. Det som till slut fick mig att välja MBA var LED-skärmen (köpte först en MB Black som jag lämnade dagen efter).

MBA blev en snabb förälskelse. Jag har den som extradator som jag alltid har med mig. Den används som du säger till mail, surf och videoträning on the go. Jag använder den också till att mata min projektor med 720p .mkv filer, eller att titta på samma filer vid sängen.

Den stängs aldrig av utan är alltid i stby och är klar att användas så fort jag lyft på locket. Alla mina vanliga program är ju alltid igång, så jag behöver aldrig vänta på hårddisken. Allt är instant i min dagliga användning.

Det enda som varit lite problematiskt för mig är bildbehandling på resor. Jag har en Canon 20D som jag jag fotar i raw med. De bilderna lägger jag över och jobbar antingen i Apterture eller Photoshop med. I framförallt Aperture har det hänt att sliders för olika inställningar hackar lite och förlorar flyt. Det frestar otroligt på tålamodet, även om det bara händer då och då. PS (Camera Raw) har varit lite snällare och flutit på bättre.

Med de nya datorerna har jag först svårt att se hur Air kan kosta så mycket, när man får en 2.4 MB med backlit för mindre pengar. MB är de facto 'mer dator för pengarna'. På gott och ont.

MB känns mer safe, men tveka inte att grundligt pröva dina behov och försök att sätta dig in i hur du kommer att använda datorn. Om det visar sig att MBA har kraft nog att täcka allt du vill göra med din MacBook, skall du allvarligt överväga den. Det "lilla" formatet och den låga vikten kan inte nog understrykas om det är dator som alltid skall hänga med.

Ta upp en MB i butiken och jonglera lite med den. Om du för en sekund skulle tveka att lägga den i din väska en dag när du inte visste om du skulle behöva den.... tja...

En 13" bärbar dator skall ALLTID hänga med, det är min personliga åsikt. Annars är det ju bättre att ta en större skärm och får mer plats där. ALLA datorer går ju att flytta på, men det är inte alla som är i sanning reellt mobila. Det är där MBA skiner.

Och missa inte backlit. Om du skall ha en MB, ta då den snabbare 2.4:an med backlit.

------
Tillägg:

Det jag ville säga är att jag är lite spänd på hur nya MBA är med nvidia-chipsetet. Det är möjligt att det är just den energikick datorn kan behöva vid bildarbete, även om CPUn nog är den egentliga bromsklossen. Ta med en USB-sticka till butiken och släng över lite filer och testa. De brukar ju ha en del schyssta program installerade på demodatornerna

AndreeMarkefors har fått med mycket i sitt läsvärda inlägg så det är väl inte så mycket jag kan tillägga. Men jag tycker man kan säga att Air är en livsstil. Den är gjord för vara i rörelse, är smart och snygg. Jag har trådlöst bredband och kan ta med den överallt tex ute på klipporna på sommaren. Perfekt som andra-dator. MacBook är mer en kapabel och trofast vän som klarar av det mesta. Tycker den är för tung för att ha med sig överallt fast jag vet många som inte håller med mig i det.
Hur mycket jag än älskar min Air så tror jag kanske MacBook är det rätta för dig.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-10-19 14:12

håller med alla köp inte MBA den har begränsningar, även om den e väldigt portabel, du skall väl bara ha den i ditt studentrum ändå? synd att man inte kan köpa mac i USA med svenskt tangentbord då skulle du spara mycket pengar

Kommer nog vara ganska mycket i rörelse. Universitetet är stort och man vill ju uppleva så mycket som möjligt när man är där. Har tänkt att köpa en iMac med mig hem så OM jag skulle köpa en Macbook Air så kommer den bara vara min enda dator i några månader.

Ursprungligen av Bagewitz:

Kommer nog vara ganska mycket i rörelse. Universitetet är stort och man vill ju uppleva så mycket som möjligt när man är där. Har tänkt att köpa en iMac med mig hem så OM jag skulle köpa en Macbook Air så kommer den bara vara min enda dator i några månader.

Ja men det var ju en helt annan femma (som du glömde nämna först) !
Då finns det ju inga hinder för att köpa datorernas motsvarighet till en läcker
Rolls Royce !:D

Bif bild på skillnaden mellan en MB och en MBA

Missade att skriva det först:)

Men då ska det alltså inte vara några problem att ha en MBA som min enda dator i max 5 månader?

Ursprungligen av Bagewitz:

Missade att skriva det först:)

Men då ska det alltså inte vara några problem att ha en MBA som min enda dator i max 5 månader?

Jo, de amerikanska flickorna kommer att flockas omkring dig och undra vad du har för en liten smart dator. Och det kommer att bli besvärligt och ta koncentrationen från dina studier. Så det är nog bättre med "traktorn" MacBook istället.

Ursprungligen av KaRo:

Jo, de amerikanska flickorna kommer att flockas omkring dig och undra vad du har för en liten smart dator. Och det kommer att bli besvärligt och ta koncentrationen från dina studier. Så det är nog bättre med "traktorn" MacBook istället.

Ja det hade ju varit tråkigt om jag inte kunnat fokusera på studiernaO:-)

Kan ändå inte bestämma mig riktigt. Är 3600:- i skillnad mellan MB 2 GHz och MBA och 1800:- mellan MB 2.4 GHz och MBA. Är Air:en värd pengarna?

Eller man kanske ska satsa på att köpa en begagnad Air?

Ursprungligen av Esa:

synd att man inte kan köpa mac i USA med svenskt tangentbord då skulle du spara mycket pengar

Det här är något som jag bara har hört andra göra, men du ska kunna köpa med svenskt tangentbord om du kontaktar Apple Store via telefon eller om du gör en beställning i någon av deras butiker.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2008-10-19 14:23

jaen då kan du ta en MBA om du skall skaffa iMac , tycker jag du skall men då får du vara säker på det med

Jo det är jag säker på. Om inte dollarn stiger extremt mycket under tiden jag är där. Det som gör att jag helst skulle vilja ha en MBA är storleken. Att slippa behöva ha en extra datorväska med sig, som jag tvingas ha nu med MBP:n. MBA kan slinka ner i väskan med ett skyddande "skin" på sig och inte ta mer plats än kurslitteraturen. Min största rädsla är dock att MBA ska vara alltför slö, har 2.2 GHz vet inte hur stor skillnaden kommer vara mot 1.6 GHz. Men samtidigt så lär snabbare minnen, större hårddisk och bättre grafikkort inte göra MBA sämre.

Har ett erbjudande om en MBA gamla versionen 1.6 GHz och 80 GB hårddisk för 11 000:- helt ny. Ska jag ta den eller köpa den nya MBA eller en Macbook?

Var lite försiktig med frågeställningen.

Du kan fråga oss vad datorerna är bra på och dåliga på. Alltså styrkor och svagheter- så svarar vi som vet av egen erfarenhet.

Då kanske det dyker upp ett antal punkter som du inte tänkt på, eller nån bekräftar att något du var rädd inte skulle fungera på MBA faktiskt fungerar bra.

Men vilken dator du väljer är ju verkligen inte upp till oss. DU måste VETA DITT behov.

Om du ställer en öppen fråga kommer de som gillar sina datorer ge dig ett svar efter just det: vad de själva trivs med. Men det kanske har väldigt lite med dina behov att göra?

Men hade jag varit du hade jag tittat på nya Air eller MB med 2.4 och backlit. Fast med de behoven du nämner i första inlägget klarar du dig med 2.0:an. Men då får du inte backlit, vilket är synd. Det är grymt fint att ha. Det är oftare än man tror som man sitter i småskum belysning.

Funderar du på MBA begagnat för 11k kan du likagärna bjuda 9999 och ha pengarna framme och viftande. Det är säkert nån som vill uppgradera till en ny MB eller MBP och då kan du lätt låta dem ta smällen för den sista tusingen. När man väl bestämt sig för att sälja så att man kan uppgradera blir man svag i sinnet.

Sorry dåO:-)

Tog mitt förnuft till fånga och beställde en Macbook. Ringde och frågade på Apple och tydligen hade de inget säkert leveransdatum på Air:en, början på november som det står på hemsidan var en uppskattning. Resonerade så att jag inte vill bli besviken när datorn kommer, vilket jag anser att jag kunde bli om jag beställde en MBA. Det kommer jag inte bli med Macbooken. Får resonera utifrån mina förutsättningar idag.

Kanske resonerar jag annorlunda när jag är i USA och köper med mig både en MBA och en iMac hem:)

Tack så mycket för alla tips och rådgivning som jag fick.

Med vänliga hälsningar,
Johan

Ursprungligen av AndreeMarkefors:

Var lite försiktig med frågeställningen.

Du kan fråga oss vad datorerna är bra på och dåliga på. Alltså styrkor och svagheter- så svarar vi som vet av egen erfarenhet.

Då kanske det dyker upp ett antal punkter som du inte tänkt på, eller nån bekräftar att något du var rädd inte skulle fungera på MBA faktiskt fungerar bra.

Men vilken dator du väljer är ju verkligen inte upp till oss. DU måste VETA DITT behov.

Om du ställer en öppen fråga kommer de som gillar sina datorer ge dig ett svar efter just det: vad de själva trivs med. Men det kanske har väldigt lite med dina behov att göra?

Men hade jag varit du hade jag tittat på nya Air eller MB med 2.4 och backlit. Fast med de behoven du nämner i första inlägget klarar du dig med 2.0:an. Men då får du inte backlit, vilket är synd. Det är grymt fint att ha. Det är oftare än man tror som man sitter i småskum belysning.

Funderar du på MBA begagnat för 11k kan du likagärna bjuda 9999 och ha pengarna framme och viftande. Det är säkert nån som vill uppgradera till en ny MB eller MBP och då kan du lätt låta dem ta smällen för den sista tusingen. När man väl bestämt sig för att sälja så att man kan uppgradera blir man svag i sinnet.

Kul att du kom till skott och har en dator på ingång!

Du kommer garanterat att bli lycklig med den.

Lycka till.

1
Bevaka tråden