Qt/Mac GPL, KDE portas till OS X (native)!

Tråden skapades och har fått 11 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-17 15:40

Detta är två nyheter i en, men mycket intressanta!

1. Trolltech släpper sin Macversion av Qt under GPL-licensen. Detta sker under WWDC. Tidigare har Qt/Mac enbart varit "kommersiellt" tillgänglig, förutom en demo.

2. Dessutom håller en av de anställda på Trolltech att porta en hel del av KDE-applikationerna till Mac OS X, bland annat KOffice!

http://dot.kde.org/1055852609/

Jag har själv arbetat en hel del med KDE, och glädjs enormt att KDE-applikationer nu håller på att portas till karboniserade(?) applikationer för OS X (OBS: Alltså inga X11-baserade applikationer)

Mycket trevliga nyheter! Det öppnar dörrarna för massor av bra mjukvara som kommer kunna installeras lika enkelt som vanliga OS X program.

Ciryon

Kolla in Gentoo´s förstasida.
We're pleased to announce that the Gentoo platform will soon be available for MacOS X.
http://www.gentoo.org/

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-17 19:31

Detta är egentligen en nyhet som borde publiceras på nyhetsforumet, då det är mycket mer än en utvecklarnyhet. De implikationer som denna nyhet kan ge är som sagt att i princip alla KDE-program nu kan bli fullvärdiga OS X - program, med allt vad det nu innebär.

Dessutom kan detta innebära att en rad personer från Macsidan nu kan vara med i utvecklingen av KOffice, KDE:s officepaket som visar stora framsteg. OpenOffice i all ära, men jag tror det dröjer ett bra tag innan man har portat det X11-baserade OpenOffice till Carbon/Cocoa...

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-17 19:48

Lite screenshots:
http://ranger.befunk.com/screenshots/qtmac/ss_kwordpresenter.jpg - KOffice (kpresenter, kword)

http://ranger.befunk.com/screenshots/qtmac/ss_konqueror.jpg - konqueror (webbläsaren, vars HTML-motor Safari använder sig av (KHTML))

http://ranger.befunk.com/screenshots/qtmac/ss_kontact.jpg - Kontact, KDE:s PIM-system

http://ranger.befunk.com/screenshots/qtmac/ss_kproductivity.jpg - ksokoban, ett av cirka 30 officiella KDE-spel (Macintosh Entertainment Pack? )

WOAAAAAA!!!

Jag och Loranga har snackat en del om hur jävla najs det skulle vara om KDE/Qt integrerades mer i Mac OS X. Och se på fan - vad händer? Jo, detta.

Herrejävlar vilken nyhet, fattar ni inte?

Allt som utvecklas för KDE kommer att funka under OS X.

KOffice, Konqueror, Spel, m.m.

Galet bra, inte bara en nyhet för utvecklare - det finns något för alla.

Gentoo, so what!? Förstår ni inte att KDE är så himla mycket större och mer spritt?

Ja, jäklar. Får se om jag kan sluta hoppa och ner...

Coolt

Citat:

Skrevs ursprungligen av William WM
Gentoo, so what!? Förstår ni inte att KDE är så himla mycket större och mer spritt?

Gentoo och KDE är lite äpplen och päron. KDE är ju en skrivbordsmiljö med trevliga program, medan Gentoo är en linuxdistribution som har ett sjukt bra pakethanteringssystem, portage. Att portage blir tillgängligt i OS X är väldigt bra nyheter, och att KDE-programmen kommer att bli körbara direkt under Quartz är _otroligt_ bra. Ska bli väldigt intressant att provköra båda!

 • Medlem
 • International user
 • 2003-07-01 00:06

Skall som sagt bli mycket intressant att följa KDE på Mac OS X. Utvecklingen verkar följas bland annat här, http://ranger.befunk.com/blog/archives/cat_kde.html

Det är Benjamin M. Reed:s weblog, killen som nu ansvarar för KDE i fink.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-07-02 23:21

Fråga Trolltech, skaparna av Qt, någonting:
Se
http://dot.kde.org/1057129749/

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-07-09 12:33

Wohoo! Mmm good!
Min särskilda favoritfiness med KDE är att det stöder en samlad menyrad (istället för menyer i varje fönster), precis som det ska vara!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Loranga
OpenOffice i all ära, men jag tror det dröjer ett bra tag innan man har portat det X11-baserade OpenOffice till Carbon/Cocoa...

Som jag skrev i en annan tråd så talas det i alla fall om att porta OpenOffice.org till OS X. Det är synd om det ska dröja, eftersom OO verkar ha betydligt bättre kompatibilitet med M$ Office. (Tänker främst på KWord kontra Word i OO.)

Jag tjatar med samma citat från OO.org som jag använde i den andra tråden: "The X11 release is about functionality, not looks. This build is meant for the Darwin community and Unix-savvy MacOS X user community and forming a platform for us to build the Quartz and Aqua tracks for the traditional Mac user."

Länk till sidan.

Det är ju ett rätt löst uttalande, men tanken finns ju i alla fall där.

Men KDE är ju också underbara nyheter! Det är så ofta man får höra från PC-folk att det finns för lite programvara till Mac, och det brukar ha en ganska imponerande effekt när man berättar att det går att köra en hel rad linuxprogram under OS X. Tanken på att få ett snyggare gränssnitt och att slippa krångla med X 11 gör mig smått lycklig.

1
Bevaka tråden