Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Microsoft slutar med Internet Explorer för Mac

Tråden skapades och har fått 159 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<br><center><a href=http://99mac.com/forum/showthread.php?s=&postid=199301#post199301><img src=/nyhetsbilder/explorer_slut.jpg border=0></a></center>

Ikväll bekräftade Microsofts Mac-avdelning (MacBU) att utvecklingsarbetet av nya versioner av webbläsaren Internet Explorer för Mac upphört. Endast mindre säkerhets- och prestandauppdateringar kommer att lanseras. Närmast nu på måndag. Dessa uppdateringar kommer att bygga på IE 5 och inte innehålla några nya funktioner.

"Support for IE 5 is not ending, but we will no longer be developing future versions of Internet Explorer," meddelar Jessica Sommer produktchef på MacBU, för nyhetstjänsten MacCentral.

Orsaken till beslutet är Apple Safari. Microsoft ser ingen möjlighet att kunna konkurrera med Apple som har en unik position i sammanhanget. Ingen annan utvecklare har samma insyn i operativsystemet som Apple har. Microsoft meddelar också att övriga Mac-produkter från företaget inte berörs av detta beslut. Utvecklingen av Office-paketet går vidare som planerat.

På 99mac har vi diskuterat detta rykte här

Källa MacCentral

Senast redigerat 2003-06-14 01:54
  • Oregistrerad
  • 2003-06-14 01:38
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Ikväll bekräftade Microsofts Mac-avdelning (MacBU) att utvecklingsarbetet av nya versioner av webbläsaren Internet Explorer för Mac upphört.

Men att hålla liv i mosaik tio år efter att den vad död var inte dåligt

Citat:

Orsaken till beslutet är Apple Safari. Microsoft ser ingen möjlighet att kunna konkurrera med Apple som har en unik position i sammanhanget. Ingen annan utvecklare har samma insyn i operativsystemet som Apple har.

Och samtidigt hävdar dom - i domstol under ed - att alla webläsare tävlar på lika villkor på Win burkar
Dom är för roliga där uppe i redmond

  • Medlem
  • Nacka
  • 2003-06-14 01:57

Hoppsan!

Nu blir det till att Safari släpps som skarp version snart!

/arvid

Citat:

Skrevs ursprungligen av arvid
Hoppsan!

Nu blir det till att Safari släpps som skarp version snart!

/arvid

och kanske som windowsversion så kan gates bli lite byxis...

Skönt! Safari fungerar ju så mycket bättre.

Jaha, ser man på.

Själv har jag inte använt IE på jag vet inte hur länge. 2-3 år kanske. Men detta handlar inte om mig och sådana som mig.

Problemet är fortfarande att 99% av alla som använder datorer bara känner till M$. De tror också att detta är den enda webbläsare som fungerar bra.
Så rent publicitetsmässigt är det nog en rätt stor förslust.

Det blir en större förslust eftersom IE är en sådan stor plattform på Win och många företag utvecklar bara mot den som den allerådande webbläsaren. Det blir svårare att sälja in Macen till icke redan frälsta utan IE, tror jag.

Sedan kan man undra vad detta innebär för Office, Outlook för X o.s.v. För de kna hävda precis samma sak för Office vs. AppleWorks t.ex.

Nej, jag tror Steve får åka till Redmond och gosa och kela lite med MacBU.

  • Medlem
  • 2003-06-14 09:31

Har inte använt explorer på hur länge som hellst.
Klarar mig med min gamla lynx (okej, erkänner, safari)

Ska nog köpa en tårta till mac gänget på microsoft.
Lägg ner office paketet med.
Appleworks och keynote är att föredra.

Det finns inget bra med att MS slutar utveckla IE för Mac. Apple, liksom alla produktföretag, behöver konkurrens för att prestera bra.

Men att M$ ger upp så fort de märker att de får lite motstånd är svagt! Jag använder visserligen inte IE men efter det det att de dödat all konkurrens på pc-sidan och försökt att göra samma sak på Mac-sidan, vilken de länge såg ut att lyckats med, så förundras jag över snabb M$ ger upp när de får lite motstånd.

Men det är ju klart, för att åter bli nummer ett på Mac-sidan med ärliga medel så kommer de ju vara tvungna att tänka efter, vilket de inte kan, och komma med helt nya ideer, vilket M$ inte är känt för, snarare att kopiera (läs sno)/köpa upp andras ideer.

Så för att kunna konkurrera med Safari så måste de kanske ta över Camino-projektet. För IE imponerar INTE längre.

För innovation har aldrig existerat i Redmond, bara en panisk kravkänsla att spy ut ofärdiga produkter på alla affärsområden så att konkurrenterna inser meningslösheten med att försöka konkurrera med Bill & Co. Endast så kan M$ säkerställa sin framgång. För i en ärlig kamp där motståndaren fick utveckla sina produkter fritt så skulle M$:s produkter stå sig slätt. Tyvärr vågar för få ta upp kampen. Tur att vi har Larry, Scott och Steve...

Men det är tyvärr sant vad många redan har sagt. Vi behöver en webbläsare som är 100% kompatibel med IE5/6...

Men hur var det nu? Innehåller inte MSN för Mac OS X en webläsare som är helt Win-IE6 kompatibel? Kan man använda den utan att ha MSN abonnemang?

Inte för att jag själv skulle vilja använda den, men det är grymt bra att kunna testa kod utan Virtual PC.

Ciryon

Citat:

Skrevs ursprungligen av Ciryon
Men hur var det nu? Innehåller inte MSN för Mac OS X en webläsare som är helt Win-IE6 kompatibel? Kan man använda den utan att ha MSN abonnemang?

Inte för att jag själv skulle vilja använda den, men det är grymt bra att kunna testa kod utan Virtual PC.

Ciryon

Tyvärr kostar MSN pengar (vad kommer från M$ som INTE kostar pengar?)...

Och även om de har motorn färdig så kommer Safari att stå som segrare i slutet, vilket är otänkbart för M$. Alltså ger man upp.
Men det är ju klart, konkurrens känner de ju inte till eftersom de dödar den med integrerade produkter innan den ens uppstår. Netscape/IE är det bästa exemplet och nu när historien upprepar sig på en plattform som de själva inte har kontroll över så ser de hur chanslösa deras egna produkter är i öppen konkurrens....

  • Medlem
  • International user
  • 2003-06-14 10:59

Har inte använt IE sen första Safari kom men det är ju jag.
Blir lite oroad, för att om man vill attrahera andra datoranvändare (läs: intel-personer) som av naturen är flockrelaterade, så vill dessa känna igen sig.
D.v.s som vill har en produkt som dom känner igen.
Om (när?) Apple släpper ett helt "office"-paket, slutar MS med sitt Office då?
Och i så fall, vad blir konsekvenserna för nyrekrytering till mac-plattformen?

/ E

Om man ser det med Sun Tzu-ögon så är ju budskapet ganska tydligt.
Det handlar inte om att kunna eller vilja eller ens om Safari.
Det handlar om krigsstrategi. Att isolera sin motståndare.
Att MS slutar med IE för Mac är (oavsett vad Mac-fanatiker försöker påstå) ett GIGANTISKT bakslag för Apple.
I synnerhet när det gäller att rekrytera nya kunder/fanatiker.
Skulle de fimpa Office också så är det nog kört för Apple.
Vill man vara riktigt paranoid så kan man ju tom säga att MS satt kniven på Apples strupe. Obey or die...
Nya kunder skiter ju fullständigt i om safari (som jag inte tycker är ett dugg bättre än IE) funkar hyffsat.
Det viktiga är att de känner igen sig och erbjuds möjligheten att fortsätta använda de program de är vana vid.

Jag är inte så säker på att Opera, Chimera etc tycker att det är så mycket "öppen konkurrens" av Apple.

MS har gjort mycket fulare saker än vad Apple gör. Apple gör en räcka mycket tuffa program. Vi brukar kalla dom programmen gratis, men sanningen är att dom finaseras av alla annan verksamhet inom Apple. Vi kunder betalar för Safari när vi köper en ny Mac, så att säga.

Så, trots att jag uppskattar iTunes, Safari så förstår jag att medaljen har en baksida. När Apple kliver in på ett marknadssegment så ger dom en dödskyss till dom oberoende utvecklare som konkurrerar inom det segmentet. Det stora hotet mot vår plattform är att fler och fler utvecklare inte vill skapa programvara för vår plattform. Inte nog med att det potentiella användartalet är relativt lågt, närsomhelst kan Apple kliva in och döda dig. Vi applekonsumenter litar i allt högre grad på att det är Apple som skall fixa saker och ting kring vår plattform, istället för kapitalister/utvecklare. Se på spelmarknaden på PC. Den frodas av sig själv. Vi hojtar stup i kvarten på att Apple skall göra/suventionera massa saker för att kunna konkurrera med den andra sidan. Apple är helt beroende av att det finns en stark marknad för oberoende utvecklare.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Marcus Holmer
Tyvärr kostar MSN pengar (vad kommer från M$ som INTE kostar pengar?)...

Internet Explorer, Windows Media Player, MSN Messenger. Kort och gott de områden där Microsoft önskar total dominans oavsett plattform.

Ciryon

  • Medlem
  • 2003-06-14 11:14

Jag kan bara instämma med de som beklagar att Explorer slutar utvecklas. Det spelar lien roll om Exporer är bra eller inte det viktigaste är att den största webbläsaren finns och utvecklas för Mac OS. Om jag hade varit Apple så skulle jag starkt överväga att inte släppa Safari om det är det som krävs för att andra utvecklare inte skall lämna Mac OS.

Skillnaden är dock att om du inte vill ha iTunes, Safari, Quicktime mm på din mac så kan du deinstallera dem.

Försök det på en pc...

Som några sagt, rent publicitetsmässigt är avvecklingen av IE kanske ett litet bakslag för macplattformen eftersom många som inte använder mac, nu tror att det kanske inte finns nåt vettigt alternativ.

Själv slutade jag använda IE när Safari kom. Jag kommer ihåg när jag prova Safari första gången och ramla nästan av stolen när jag såg hur mycket snabbare det gick att surfa i Safari.

Den enda konkurransfördelen IE egentligen haft gentemot Safari, i mina ögon, är kompatibiliteten mot banker. Men nu använder jag Netscape för att göra bankärenden, så jag lider inte av att IE avvecklas. Måste ändå säga att trots att Safari är en betaversion är den jävligt stabil. Jag tror den har kraschat max 5 gånger sedan jag börjande använda det, dvs samma dag som det släpptes.

Däremot hoppas jag att de inte lägger ner Officepaktet. Det skulle nog svida bra mycket mer. Office X är ett utmärkt verktyg och det bästa av allt är att det funkar galant mellan PC och Mac. T ex har jag gjort PowerPoint-presentationer som jag sedan skickat till en PC, och det går som smort utan några versionsproblem eller liknande.

Illa, det här gör det inte enklare för oss macanvändare. Det kommer bli ännu svårare för oss att få tillgång till certifierade tjänster, om det inte varit för IE hade vi suttit i samma situation som Linux användarna vad gäller stöd från institutioner och företag.

Blandade känslor, visst IE på mac är medelmåttig men det är IE. Om man inte har ett "enhancement" plugin till Safari så kan vissa sidor inte ens visas... Men som genom ett mirakel om man använder enhancement programmet så kan man välja vad browsern ska identifiera sig som (IE6)och då funkar sidan direkt
Döp om safari för igenkänning så är problemet kanske inte så stort?

Jag är för konkurrens och dess effekter.
Nu kan det bli ett intressant kapitel att följa hur apple kommer att upprepa, eller inte, sina "storhets" misstag.
Apple bör nog vara ömjuk inför utvecklare och samarbets partners för att gynna sina kunder och därmed växa i marknads andelar i stadig takt. Eller gå på agrresivt och vara bäst,snabbast och kund intriktade till 100% för på så vis få marknads andelar och "tvinga" en utvecklare att se potentialen i Apples kommande storhets tid. Alla har sin tid, Apple hade sin och sumpade den, Microsoft har sin och hänger kvar ett tag till. Kan apple göra en lika stor comeback?
Det kanske till och med finns fler spelare på uppgång i kulisserna? (Linux mfl)

De närmsta 3 åren kan vara vinna eller försvinna för Apple , sett ur perspektivet 5% andel eller 45%+...

Ett av dessa småsteg, men strategiskt viktigt, är kanske framtidens browser.

Den som lever får se

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-06-14 12:33

Ett märkligt drag från Microsoft måste jag säga. Jag fattar inte vad MS vinner på det. Å andra sidan är det riktigt skönt att slippa Microsofts undermåliga produkter på Macen, och nu kommer Apple att förhoppningsvis få ordning på Safari. (IE är inte medelmåttig på Mac OS: den är usel jämfört med andra webbläsare.) Och hur som helst finns ju de utmärkta Mozilla och Opera.

  • Oregistrerad
  • 2003-06-14 12:42

vi får inte glömma att safari är fortfarande en beta av version 1.0 ie är väl uppe i ver. 7 snart tror inte att apple hade släppt safari och motat kalle vid grinden om dom inte visste vad dem gjorde...det är bara en webläsare
det hade varit värre om dom la ner office för mac (använder det ifs inte men där har m$ mer muskler) ja den som lever får se, orkar inte skriva mer om detta solen skinner det e lördag och jag skall ta mig en kall

Citat:

Skrevs ursprungligen av revolver
vi får inte glömma att safari är fortfarande en beta av version 1.0 ie är väl uppe i ver. 7 snart tror inte att apple hade släppt safari och motat kalle vid grinden om dom inte visste vad dem gjorde...det är bara en webläsare
det hade varit värre om dom la ner office för mac (använder det ifs inte men där har m$ mer muskler) ja den som lever får se, orkar inte skriva mer om detta solen skinner det e lördag och jag skall ta mig en kall

Härligt förslag, adjö!:D

  • Oregistrerad
  • 2003-06-14 12:59

Men varför denna uppståndelse?
IEmac och IEwin funkar ju inte ens på samam sätt Det är ju bara vissa funktioner och deras íd´som är lika
Kan man ju fixa på safari oxå om man vill (funktionerna fixar apple och íd´fixar man själv om man vill...)
Kommer nog fara runt mycker SafarIE på "only" siter

Den där kalla var ett bra förslag - klockan är ju över tolv ju

  • Medlem
  • Haninge
  • 2003-06-14 13:15
Citat:

Skrevs ursprungligen av Marcus Holmer
Men att M$ ger upp så fort de märker att de får lite motstånd är svagt! Jag använder visserligen inte IE men efter det det att de dödat all konkurrens på pc-sidan och försökt att göra samma sak på Mac-sidan, vilken de länge såg ut att lyckats med, så förundras jag över snabb M$ ger upp när de får lite motstånd.

Jag skulle gissa, med tanke på Bill Gates smått parodiska maktbegär att det handlar om högmod och att han hoppas att Macanvändarna är så beroende av hans produkter att de skall byta till Windows...

Jag tycker också att han kan lägga ner alla Microsoftprodukter till Mac så att Apple vet var de står och inte behöver kräla i stoftet. Som användare av båda plattformerna tror jag inte det är något större problem på längre sikt eftersom min vardag i min filhantering handlar mer och mer om konvertering av de olika plattformernas filer och det för det mesta inte är vare sig Apple eller Microsoft som står för denna konvertering...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-06-14 13:30

Apple borde sätta ett par hundra programmerare på att skapa världens bästa webbläsare: en IE-dödare som innehåller en massa mycket speciella funktioner och inbyggda småprogram (moduler). Jag ska försöka förklara hur jag menar.

Apple äger WebObjects, eller hur? Apple borde utnyttla kraften i WO och bygga in WO-komponenter direkt i Safari, så att man kan bygga program som funkar över internet. Möjligheterna är nästan obegränsade, och MS har ingenting liknande.

Slutligen, när allt är klart och fungerar bergstabilt på Mac, låter Apple bilan falla och släpper SafariWO som öppen källkod!

Målet måste vara att få program som är 100 procent kompatibla och som fungerar exakt likadant oavsett vilken dator eller vilket operativsystem användaren har. Apple måste skapa något som verkligen är vad Java borde ha varit.

Allt som inte är plattformsoberoende borde dö!

  • Avstängd
  • 2003-06-14 13:38

Jag har mailat till:

internetsupport.privat@handelsbanken.se, kundsupport@atg.se, kundservice@svenskaspel.se

Om detta. Hoppas fler gör det så deras "webmasters" programerar för oss SAFARIanvändare

  • Oregistrerad
  • 2003-06-14 13:42
Citat:

Skrevs ursprungligen av mondo65
Apple måste skapa något som verkligen är vad Java borde ha varit.

Och ÄR om inte MS varit där och mixtrat (och om apple kunde lirkat ur tummen under OS9)

Citat:

Allt som inte är plattformsoberoende borde dö!

Mondo65 for president

  • Oregistrerad
  • 2003-06-14 13:44
Citat:

Skrevs ursprungligen av Pirre
Jag har mailat till:
Hoppas fler gör det så deras "webmasters" programerar för oss SAFARIanvändare

Illskeatgörjättebra initiativ

Webmasters är som alla andra - om man inte pekar på verkligheten så skapar dom en egen karta...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-06-14 13:51

Låt mig få citera mig själv. Ja, jag vet att det är fult att göra så, men den här gången sa jag något vettigt faktiskt, och jag är ganska stolt över det:

"Allt som inte är plattformsoberoende borde dö!"

Handelbanken borde dra något gammalt över sig om de inte ändrar sin inställning till andra plattformar än Microsoft Windows.

En seriös internetbank fungerar givetvis med Windows, Mac OS, Linux, FreeBSD och Solaris (och olika versioner, distributioner och webbläsare).

Att Handelsbanken inte har löst det här än efter så många år är ingenting annat än en STOR SKANDAL! Klåpare!

Bevaka tråden