Himla Pixligt i Lightroom =(

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • 2008-07-18 23:01

Kör Lightroom (senaste icke-betan) och märkte nu när jag zoomade in på en bild (standardzoomen...vet inte vad den står på i procent dock) att det här helt j-vla pixligt och speciellt då i bakgrunden på bilderna. Har aldrig sett detta innan. Vad har hänt i programmet? Blir lite oroad då jag slängde in senaste betan för att sedan slänga ut den igen. Kör dock med inställningsfilen från en backup sedan den gamla versionen.

Nåväl...ehm..såhär ska det väl inte se ut? Beror det på någon inställning? *klura* Kör allt på standard nu.

/Fredrik - grymt tacksam för tips.

  • Medlem
  • 2008-07-18 23:19

Hm. Ser att det bara är på *vissa* bilder. Zoomningen är 100% och kvalitet står på hög på preview. Testade att öka previewupplösningen utan nytta. Fattar inte bara...

/Fredrik

Ursprungligen av Nifo:

Hm. Ser att det bara är på *vissa* bilder. Zoomningen är 100% och kvalitet står på hög på preview. Testade att öka previewupplösningen utan nytta. Fattar inte bara...

/Fredrik

Ja, vilka är de "vissa" bilderna? Är de jpeg (de är oftast pixliga i vissa partier vid 100%, eftersom kompressionen fungerar så)?

Eller är de uppsamplade från mindre original? Med enklare interpolationsmetoder, och speciellt om det är 8-bitsdjup, blir det pixligt, särskilt i lite mer jämna partier som bakgrunder.

Men i Din provbild ser det snarast ut som posterisering. Om man börjar med ett 8-bitsoriginal som man sedan gör större förändringar i med t ex kurvor, brightness e d för att kompensera underexponering ellr ge bilden mer "fjång", då ser det ofta ut just så här. Bitarna räcker helt enkelt inte till för att simulera en kontinuerlig tonskala i de delar av bilden där kurvan sträckts för mycket.

Lösningen, om bara kameran tillåter: plåta i raw, redigera i 16-bitarsläget. Gå bara över till 8-bits jpeg när bilden är helt färdig, och spar originalet om Du trots allt vill göra om bilden senare. Det tar plats, men hårddiskplats är billig, och Lightroom är suveränt på att hålla reda på olika varianter av samma bild.

1
Bevaka tråden