OS X blir mer likt Unix framöver?

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

"Apple is slowly pushing NetInfo out in favor of the more esoteric yet more felxible text-based configuring files of OS X's Unix root. Still at the time of this writing... [NetInfo is still here, Red. anm.]"
Det står i boken "Mac OS X Hacks" av Rael Dornfest och Kevin Hemenway från O'Reilly.

Detta var nytt för mig. Innebär det att Apple håller på att arbeta bort NetInfo till favör för ett textbaserat system? Inte hela systemet utan det underliggande.
Detta stycke står där det handlar om att lägga upp mailalisas för sendmail och just nu tycker författarna att NetInfo är lättare än att försöka göra det den andra vägen.

Men! Så om NetInfo försvinner får vi ett äkta Unixsystem i botten av OS X? Och inte som det är nu "Unix with a touch of Apple"?

Är det bra eller dåligt?
Jag som känner mig mer hemma med konfigfiler tycker det är bättre eftersom jag bara inte kan lära mig hur NetInfo fungerar.

  • Medlem
  • 2003-06-10 11:18

Det vore väl bättre om de kunde reda upp Netinfo, så det blir lättare att använda?

Jag bryr mig inte alls, men terminalen är nog kanske lättare att använda, med instruktioner, även för en novis.

Jag tycker rubriken är självmotsägande. Det är som att säga att "Saab blir mer likt en bil framöver".

Men är Unix verkligen identiskt med "allting är råtext"-synen? Är inte det bara en kvarleva från 70-talet, eller är det en så djupt rotad grundsten i Unix att den inte kan tas bort?

Det finns projekt som jobbar på att göra Linux utan CLI. Det tycker jag låter bra. Bort med CLI-programmen! Allt som är värt att göra kan göras i GUI, och det tycker jag inte betyder att man inte använder Unix. Grafiska Unix kom ju redan på 80-talet!

Ju mer av UNIX-grunden som Apple ger ett grafiskt gränssnitt, ju bredare bas av potentiella användare har de. Det är väl utmärkt att de som kan hantera ett textbaserat system har de möjligheterna, men jag tror att Apple går i fel riktning om de skulle låta det textbaserade ta över mer av gränssnittet. Eller rättare sagt tror jag inte, jag känner mig helt övertygad om att det vore korkat.

Sen får man väl dra någon godtycklig och kanske otydlig gräns för vilka funktioner som är så specialiserade att bara kunniga nätverkstekniker och andra kommer att hantera dem. Vart den gränsen ska gå har jag däremot inga detaljerade åsikter om. NetInfo som nämns här har jag aldrig varit i närheten av, så jag skulle inte sakna ett grafiskt gränssnitt för personlig del, men jag tycker stfm:s tanke att man hellre borde förbättra ett gränssnitt än att ta bort det låter vettig.

Att det görs ett GUI behöver väl inte betyda att det textbaserade måste bli lidande? Eller har jag missuppfattat det hela som så ofta när det gäller UNIX?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-06-10 12:08

Kan det inte vara så här?
Apple har lyssnat på Unixfolket och ersätter sitt egna system (Netinfo) som bara används av Mac OS X med ett som används av hela Unix världen?

Jag ser inga problem med att ersätta Netinfo med "råtext". Kan nämligen sätta min högra hand på att Apple kommer att måla på ett gränssnitt på dessa "råtext" funktioner.

Personligen tycker jag att det är den bästa lösningen. GUI till de som vill ha det och CLI på samma funktion till de som föredrar det. Precis som Nicklas är inne på så tror jag inte att någon av delarna behöver bli lidande.

Möjligt att jag missuppfattat hela tråden. Får skylla på stress och fint väder.

1
Bevaka tråden