Hur få Macen att läsa en DVD som inte låter sig läsas?

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

En bekant har en privat DVD. Har funkat för honom att spelat upp i sin DVD-spelare tidigare.

Men sen en tid har DVD-spelaren hävdat att "ingen skiva finns i DVD-spelaren" trots att den finns istoppad. Eftersom jag har lite bättre grejer än han har, så erbjöd jag mig kolla om jag kan fixa saken genom att t.ex. bränna om.

Men Macen vill delvis inte heller kännas vid skivan. När den är istoppad syns den inte i Finder, men däremot i vänstra kolumnen i Disc Utility. Jag lyckades till slut få Toast att försöka kopiera den också, men processen avbröts efter ett tag och Toast sa ""Read errors have been found on this media. You may enable the Use Disc Recovery option to recover your data"

Jag ska försöka testa detta nu. Men om någon har förslag på lösningar vore det toppen.

Skivan verkar vara en RW (säger Macen men det stod det inte på den). Ska kolla detta snart, men just nu är den instoppad och Macen försöker laga....

  • Medlem
  • Vimmerby
  • 2008-06-08 11:52

Hur repig/skitig är skivan egentligen? Ni vet väll att alla optiska skivor är mycket känsliga för repor. En liten repa på fel ställe och skivan blir oanvändbar (om man har extrem otur). Repor på tvären är bättre än repor som går längs med. Det finns trick som att slipa om hela ytan på skivan för att få bort eventuella repor men jag vet inte hur pålitliga dessa metoder är. Jag tror man ska ha en riktigt bra maskin som gör det jobbet. Tipsen om tandkräm med Whitening-funktion är jag inte så säker på funkar så jättebra. Visst de innehåller ett mikroskopiskt slipmedel men jag tror det är svårt att slipa bort reporna för hand.

Det finns även andra metoder som går ut på att man lägger ett nytt lager lack som lägger sig i repan och på så sätt "lagar den". Men som sagt jag har aldrig testat någon av metoderna så jag vet inte vad som funkar bäst.

Testa Toasts "Disc Recovery" - funkade för mig på en skadad skiva med precis samma symptom. Kan ta ett antal timmar innan det hela är klart. så låt g¨över natten. Stäng av ev skärmsläckare och andra aktiviteter som kan störa processen. Har för mig det behövs en hel del ledigt diskutrymme.

Välj "save as disc image" istället för att bränna som dvd direkt. Utifall din nya skiva skulle fallera halvvägs in i bränningen...

Innan du börjar kan du också ta lite diskmedel och ljummet (inte hett) vatten och tvätta ordentligt. Tvätta inifrån ut eller tvärtom, inte i spårens längdriktning, enligt Spooky ovan.

Se bara till att skivan är snustorr innan du sätter in den - vattendroppar som far in i spelaren och datorn är inte så bra!

Hej o tack för svar...

Jag har letat som en galning efter "Disc Recovery" eller "Disc Restore" i både Toast 8 och 9 men hittar ingenting....

Löjligt... bara för att jag skrev inlägget ovan så hittade jag det 30 sekunder senare....

1
Bevaka tråden