Skapa internt påhittat domännamn

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Om man vill styra upp en intern-ip-adress (alltså en adress på vårt lokala nätverk) mot ett påhittat domännamn (I mitt fall mot vårt intranät) hur gör man då enklast det med OS X Server 10.5?

Har du ingen intern DNS-server?

Du kan antingen köra OS X Servers DNS-server och helt enkelt lägga in domännamnet, det kan se ut hur som helst men kan även använda de traditionella toppdomänerna om man vill. Se även till att klienterna använder den DNS-servern så är det inga problem.

Det är för övrigt ett lika riktigt domännamn som vanliga, förutom att bara den som använder er DNS-server kommer åt det. Tekniken fungerar egentligen precis likadant ute i Internet-världen.

Skulle man vilja skulle man kunna dra igång ett nytt globalt DNS-system parallellt med det som ICANN driver idag och som de flesta av oss använder. Det finns redan idag ett antal alternativa DNS-rotar för de som är intresserade.

Bonjour?

Om datorn heter dator så borde den redan ha nätverksnamnet dator.local. Om det nu är en fin Mac förstås.:p

  • Medlem
  • International user
  • 2008-06-03 22:57

/etc/hosts ?

Ursprungligen av Lm:

/etc/hosts ?

Detta är den enklaste lösningen. den fungerar alldeles utmärkt om man har endast ett fåtal datorer och inte är så hemma på DNS-servrar.

Ja, en host-fil kanske skulle kunna ha funkat, men jag vill att det ska fungera fint även om personen är uppkopplad mot vår server via VPN.

Bonjour verkar inte vara så lyckat då det inte är helt perfekt för Windows-burkarna.

Då blir det ju till att sätta upp en egen DNS, sen att använda den på alla datorer som skall se det påhittade domännamnet..

1
Bevaka tråden