Griffin iTrip

Tråden skapades och har fått 75 svar. Det senaste inlägget skrevs .
 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-04 21:51

<br><center><img src=/testlabbet/pics/itrip/itrip_350.jpg border=0></center>

När jag först läste om iTripen från Griffin visste jag att det var exakt vad jag saknat. Min bilstereo har ingen ljudingång i fronten för iPoden och jag hade även mecklat ut stereon för att kolla om det kanske fanns en ingång på baksidan så att jag kunde tråckla ut en sladd och få tillgång till min Europe-samling på iPoden i bilen. Ingen lycka där och enligt bilstereoaffären så finns såna high-end features bara på 'proffs'-modeller.

iTripen löste mitt dilemma problemet på ett finurligt sätt. Det är en liten lokal FM-sändare som kopplas in i ljudingången på iPoden. Musiken du spelar på iPoden sänds på FM-bandet på valfri frekvens och det är bara att ställa in tunern på mottagning på motsvarande frekvens så strömmar Joey Tempest ur bilhögtalarna.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/02.jpg border=0>

I efterhand har jag insett att FM-sändare funnits ganska länge men anledning till att vi inte kan köpa dem - eller iTripen för den delen - i Sverige är att det är olagligt att använda dem utan särskilt tillstånd. Testlabbet tyckte dock att ett test kunde vara intressant för läsarna ändå. För att lugna eventuella läsare från tillståndsmyndigheten borde jag väl för säkerhets skull tillägga att min iTrip är inköpt och testad i Asien - den har inte varit i närheten av svenska gränsen!

<img src=/testlabbet/pics/itrip/05.jpg border=0>

Konstruktion
iTripen är en liten rund plastcylinder med en hörlursplugg och en plastbit på undersidan. Hörlurspluggen trycks in i hörlursjacket på ovansidan av en iPod och plastbiten passar i FW-kontakten och hindrar iTripen från att snurra sidledes. Känslan är lite plastig jämfört med en gedigen iPod i stål men den sitter säkert på plats. Storleken är anpassad till iPods bredd och höjd och man är lite imponerad av att Griffin fått plats med allt i ett sånt litet format. Det finns ingen på/av-knapp - iTripen vaknar när man börjar att spela och stänger av sig själv efter 60 sekunder inaktivitet. På sidan finns en blå lysdiod för visuell feedback.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/04.jpg border=0>

iTripen tar ström direkt från hörlursjacket. Inga sladdar behövs om man kör iPoden på batteri. Under mina test märkte jag ingen minskning i driftstid och Griffin säger själva att den är mycket strömsnål. För att möjliggöra laddning (tex med en Powerpod från Griffin) under användande går det att sätta iTripen på tvären och frilägga FW-kontakten. Jag har ingen billaddare men har testat hemma och det funkar även om det känns lite instabilt. Det kan vara ett potentiellt problem i bilen på en skumpig väg.

Eftersom Apple har ändrat utformning på hörlursjacket och ersatt FW-kontakten med en icke-standard kontakt på undersidan på den senaste version av iPod så fungerar iTrip för närvarande endast med gamla versionen av iPod. Griffin har dock meddelat att en version för nya iPodarna är gång.

En begränsning med svaga lokala FM-sändare är att de störs ut av kommersiella sändningar på FM-bandet och därför behöver köras på en frekvens som inte ligger i närheten av P1, NRJ eller liknande. Griffin har tänkt på det och iTripen kan ställas in på 100 olika frekvenser från 88.1 till 107.9. Jag har inte haft några problem här i Jakarta eftersom det finns gott om tomma frekvenser men valfriheten är nog bra att ha i städer med många lokala radiostationer eller på långresa.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/01.jpg border=0>

Handhavande
I lådan finns förutom iTripen en InstallationsCD för Mac/PC och en 4-sidig vikmanual a la iPod. Installation på datorn behövs eftersom Griffin har hittat på ett finurligt sätt att styra iTripen - dvs att byta sändningsfrekvens. På CDn finns en installerare (för X och OS9) som installerar 102 mp3-filer i en egen Playlist i iTunes. InstallationsCDn är en hybrid och har även installerare för PC/Musicmatch. Mp3-filerna är styrfiler (eller vad man skall kalla dem) och var och en av dem skickar ett ljudkommando genom hörlursjacket som tyds av iTripen. Det finns en fil för varje sändningsfrekvens och 2 filer för att stänga av eller sätta på lysdiodsfunktionen. Efter installation är det bara att synka iPoden för att få över filerna och du har då en 'iTrip Playstations' bland dina playlists.

<img src=/testlabbet/pics/itrip/03.jpg border=0>

I sann Macvana skippade jag manualen och letade reda på en ledig kanal på stereon (87.9 är förinställt på iTripen läste jag senare i manualen) och försökte förtvivlat att få iTripen att sända musik på 88.1 men den reagerade inte på mina 'styrfiler' i Playlisten. Hade jag tagit mig tid att läsa 4-stegs-instruktionen hade jag vetat att ljudvolymen på iPoden måste vara mellan 40-80% för att iTripen skall uppfatta kommandot och att man genast måste stoppa spåret efter att lysdioden blinkat 3 ggr som tecken på att kommandot mottagits. Om man gör på rätt sätt så fungerar det som det skall men det är lite pilligt att byta sändningfrekvens och inget man vill göra stup i kvarten när man kör bil. iTripen kommer mest till sin rätt om man kan köra på samma eller ett fåtal kanaler. Avsaknaden av knappar/hjul på iTripen samt det stora urvalet av frekvenser tycker jag överväger dock. Använder man ett fåtal kanaler kan man radera de andra filerna.

iTripen har en mycket begränsad räckvidd vilket troligtvis kommer sig av att Griffin konstruerat den att ta så lite ström som möjligt från iPoden. I specifikationen anges en räckvidd på upp till 10 meter men i mina test så börjar det brusa redan på dryga metern från antennen/bilsteren. Jag har även testat hemma på en ministereo utan antenn och där kommer bruset på drygt halvmeters avstånd. Jag tycker iofs inte att det är ett problem med iTrips svaga sändare så länge man hittar en ledig frekvens utan störningar. Hemma låter jag den ligga på stereon och i bilen i facket under bilstereon och då funkar det bra.

Ljudet
Jag skall börja med att säga att jag inte är någon audiofil. Jag har testat iTripen på en ministereo med små högtalare hemma och på en vanlig bilstereo med 2 (pinsamt!) fronthögtalare. Testfilerna är kodade i 192kbps mp3 eller 160kbps AAC och mest pop/rock. Ljudet är helt ok, det är bättre med kabel hemma, men i bilen låter det bättre än den vanliga radion (den låter iofs inte särskilt bra här). I tysta partier och klassisk musik hörs dock ett tydligt brum. Vill man ha riktigt bra ljud eller har en high-end bilstereo med 8 högtalare och subwoofer så skall man nog inte satsa på en iTrip. För den som endast vill lyssna på iPoden i bilen på ett smidigt sätt så är iTripen ljudmässigt en ok lösning.

iTripen är känslig för volymen på iPoden. Drar man upp volymen till 60-70% så brusar det rejält - 100% är ohörbart. Bäst är att köra iPoden på runt 50% och istället höja volymen på stereon. Nackdelen är att när iTripen slutar sända efter sista låten i playlisten/albumet så brusar det rejält i högtalarna.

Slutsats
iTripen löser ett vanligt problem i ett smidigt format och en macig lösning och den gör det bra. Ljudet är ok på fria frekvenser och priset humant.
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Information
Tillverkare: Griffin Technology
Beskrivning: FM-sändare för iPod
Pris: $35 (eller 2200 baht)

Omdöme
+Litet format
+Inga kablar
+100 sändningsfrekvenser
-Begränsad räckvidd
-Fungerar inte med nya iPod
-Tillstånd krävs i Sverige

Länkar
http://www.griffintechnology.com
http://www.apple.com/ipod
http://www.joeytempest.de

Senast redigerat 2003-12-17 00:41
 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-06-04 22:24

Schysst test Mattan!!
Bra jobbat!

/arvid

Tack för ett utmärkt test Mattan! Intressant och välskrivet.

/M

 • Oregistrerad
 • 2003-06-04 22:50

instämmer o lyfter på hatten!
fick reda på det som jag anat, tack!
/hasse

Verkligen bra test!

Visade verkligen vad det är för pryl jag funderar på fixa till mig själv på något sätt. Hoppas snart att någon av mina vänner ska åka till USA... snart måste ju nån åka eller hur?

Kan bara nämna att iTrip nu finns åter till försäljning på Macoteket.se Bara att söka på iTrip så dyker den upp. Tänk bara på att det är olagligt att använda den i sverige...

/F

Citat:

Skrevs ursprungligen av bigmac
Kan bara nämna att iTrip nu finns åter till försäljning på Macoteket.se Bara att söka på iTrip så dyker den upp. Tänk bara på att det är olagligt att använda den i sverige...

/F

Jag köper gärna saker bara för att ha dem. Sånt som är olagligt skulle jag aldrig använda

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-05 05:07
Citat:

Skrevs ursprungligen av Mattias Hedman
Verkligen bra test!

Visade verkligen vad det är för pryl jag funderar på fixa till mig själv på något sätt. Hoppas snart att någon av mina vänner ska åka till USA... snart måste ju nån åka eller hur?

Kul att ni gillade testet!

Om du har några polare som åker till Thailand/Bangkok på semester så finns iTripen i flera Mac-affärer där. Den är lite dyrare (52$) men det kan kanske vara värt för att slippa vänta

Citat:

Skrevs ursprungligen av bigmac
Kan bara nämna att iTrip nu finns åter till försäljning på Macoteket.se Bara att söka på iTrip så dyker den upp. Tänk bara på att det är olagligt att använda den i sverige...

/F

Det är olagligt att tillsätta extra socker i vinsatsen med...

Har nu beställt den från macoteket...

Hoppas att dom är snabba på att skicka mig den...

Mvh Daniel

Ursprungligen av macgunde:

Har nu beställt den från macoteket...

Hoppas att dom är snabba på att skicka mig den...

Mvh Daniel

dom har inte itrip?!? (tittat runt - vill ha!)

Bra test och fina bilder!

 • Oregistrerad
 • 2003-06-05 14:32

..eller så knatar man ner på stan och köper man en sån här för 149 spänn på clas ohlson, så kan man lyssna på ipoden genom bilstereon, helt lagligt.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-05 15:04
Citat:

Skrevs ursprungligen av leo
..eller så knatar man ner på stan och köper man en sån här för 149 spänn på clas ohlson, så kan man lyssna på ipoden genom bilstereon, helt lagligt.

Kan vara svårt att knö in den i en slot-in CD, men med hammare så...

Kassettadapter är givetvis en billigare lösning om man har bandare i bilen, antagligen bättre ljud också.

om nåt bårde vara olagligt så borde det vara att lyssna på joey tempest och europe

Jag har testat kasettadapter + iPod och det var inte roligt, ljudet var mycket sämre än med iTrip.

Jag har även testat flera andra FM-sändare (alla batteridrivna och relativt trista) och de har längre räckvidd, men samma ljudkvalitet som iTrip.

Det som är bra med iTrip är att du kan ta den med dig i bilen, men även när du skall hem till någon kompis och vill spela din egen musik (nästan alla har ju en radio hemma)
Det är inte så roligt att stå hemma hos kompisen och fråga om han har ett kasettdäck så du kan koppla in din iPod...
(det finns audiokablar jag vet, men med iTrip behöver du inte bära med dig en massa grejer - och det är mycket hög imponeringsfaktor på iTrip.

Lite som Salling Clicker blir det för folk som inte har mac och inte sett något liknande...

Kan man få tips på andra FM-sändare? Hur otympliga är de och vilken räckvidd pratar vi om?

Det finns inga andra i Sverige vad jag vet...

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-05 17:51
Citat:

Skrevs ursprungligen av funkybruno
om nåt bårde vara olagligt så borde det vara att lyssna på joey tempest och europe

Instämmer!

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-05 17:53
Citat:

Skrevs ursprungligen av Patrik Hamberg
Kan man få tips på andra FM-sändare? Hur otympliga är de och vilken räckvidd pratar vi om?

Kolla denna artikel i tidbits.

http://www.tidbits.com/tb-issues/TidBITS-681.html

Om den är så dålig som Mattan skriver fattar jag inte varför så många vill ha den.
Om räckvidden bara är en meter eller så och om den ger sämre ljud än en kabelanslutning är den ju meningslös.
Ljudet är ju inget vidare som det är ändå, liksom.

 • Oregistrerad
 • 2003-06-05 18:32

Men var inte denna lilla apparat förbjuden i Sverige?

Att polisen kommer och haffar en för att man ger ut en "pirat" signal.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-06-05 18:55
Citat:

Skrevs ursprungligen av Nurell
Om den är så dålig som Mattan skriver fattar jag inte varför så många vill ha den.
Om räckvidden bara är en meter eller så och om den ger sämre ljud än en kabelanslutning är den ju meningslös.
Ljudet är ju inget vidare som det är ändå, liksom.

hmm, kabel är väl det som ger bäst ljud ut ur en iPod eller? Det går väl inte att slå det? Inte konstigt att FM blir sämre.

Anledningen till att många vill ha den är nog precis samma som för mig, det är enda sättet att lyssna på iPoden i bilen utan hörlurar om man inte har bandare eller line-in...

Har man iPod och bil så vill man ju lyssna i bilen

Det är väl alldeles _perfekt_ att räckvidden bara är en meter eller två. Om nu farbror polisen skulle jaga "iTrip-gangsters" längs våra vägar vore det jag jobbigt om min iPod stålade ut musik till alla bilister längs hela stockholmsvägen där jag glider fram.

Jag tycker iTrip:en verkar innefatta de mest optimala spec. om man ska använda den i Sverige.

// Johannes

Fick min iTrip igår

Citat:

Stort tack till macoteket för en snabb leverans

Testade på min hemmabioanläggning, där var dock ljudet dåligt i fall man jämför med line in från en dator.
testade också i min saab där jag även har line in, Där lät det hur bra som helst även ifall jag gick 15 meter bort. Det bör tilläggas att jag bara har gamla kassa originalhögtalare i bilen... :(.

Hade mer tänkt använda iTripen när jag kör TAXI på nätterna.

Ett minus (-) : Man måste trycka ner den ordentligt ifall den ska fungerar, tog en stund för mig att fatta

Mvh Daniel

Om jag skulle ha en iTrip så skulle jag spela in grova könsord och ställa in frekvensen på samma som RadioRix, skulle funka perfekt i korsningarna med rödljus.
Bara en massa obsceniteter....

 • Medlem
 • 2003-06-07 19:29
Citat:

Skrevs ursprungligen av Nurell
Om jag skulle ha en iTrip så skulle jag spela in grova könsord och ställa in frekvensen på samma som RadioRix, skulle funka perfekt i korsningarna med rödljus.
Bara en massa obsceniteter....

det var bara därför jag köpte den, för jag har line-in som tur är.... men tydligen kan den inte slå ut "orginalkanalen" utan man måste lägga sig på en tom frekvens.....synd

Har provat med min ipod i bilen. Har kasett. En Pioneer från 97-98 kanske. Fanns phonokontakter för cd-växlare. Kopplade in min ipod till den. Musik strömmade ut, men inte så bra kvalitet dock. Signalen kanske är starkare från en cd-växlare?

Självklart hittade stereon ipoden. Fick sätta i en kasett eller radion. Volymen på noll. Sen gick det som sagt, men med den dåliga kvaliten. Har redan tagit bort sladdarna. Får nog köra med vanliga band i bilen. Det är min erfarenhet. Får nog fundera på iTrip..

 • Oregistrerad
 • 2003-06-17 12:14

Jag hann testa min iTrip i ungefär 3 minuter, sedan lossnade en metallbit från hörlursjacket som tydligen krävdes för att den ska funka (Jag har misshandlat sönder min iPod en del...)

Det jag hann höra lät sådär. Testade på ett hyfsat minisystem med radio och hur man än gjorde med volym och frekvens så brusade det en fasligt massa när iPoden inte matade musik, precis som Mattan skriver. Dock verkar bruset inte påverka själva musiken så mycket - det verkar som om bruset bara uppträder när den inte sänder något annat. Men jag hann som sagt inte kolla det så noga. Får undersöka närmare när jag lagat iPoden...

Det jag däremot hann uppfatta var att iTrip är sjukt kool funktionsmässigt (bygget är plastigt). Över förväntan faktiskt, och då är jag kräsen på gadgets. Kommer nog att använda den konstant i bilen och för att hijacka fester med kass musik.

 • Oregistrerad
 • 2003-06-20 11:48

Om det nu var ca 1 meters räckvid, är inte det till antennen som sitter bak på bilen?
eller tar hela anntennsladden ända från bilstereon mot signaler?

Bevaka tråden