Symptom:
Du ställer in storlek på windows-partitionen och påbörjar partitioneringen. Efter några minuter får du kernel panic och tvingas starta om datorn genom att hålla inne power-knappen. Hårddiskutrymmet som var tänkt att avaras åt din Windows-installation är helt plötsligt borta, och du sliter ditt hår.

Varför händer detta?
Tänk dig att du vill ha en Windows-partition på 20GB. För att kunna avara detta krävs en sammanhängande ledig yta på disken i den storleksordningen. Det spelar alltså ingen roll om du har 60GB av 120GB ledigt, om de 60GB som fyller disken ligger jämnt fördelat över skivan. Det verkar vara så att Boot Camp Assistant inte klarar av att färdigställa partioneringen om den inte hittar en sammahängande ledig yta, utan kraschar.

Detta leder alltså till två problem.

  1. Du har förlorat massor utrymme som inte ens din MacOSX-partition kan använda.

  2. Du kan inte installera Windows fastän du vill det.

Lösning på problem 1:
Stoppa in din Leopard-skiva och starta om datorn. Se till att hålla in c-knappen på tangentbordet så datorn bootar på skivan. När installationsprogrammet har startat och du valt språk, startar du Skivverktyg ur menyn. Klicka sedan på din disk i listan till vänster och välj reparera skiva. När detta är klart är det bara starta om och du har fått tillbaka ditt utrymme.

Lösning på problem 2:
1. Starta MacOSX som vanligt. I Verktygsprogramsmappen finns programmet Skivverktyg. Starta detta.
2. I programmet finns en flik som heter Partitionera. Klicka på denna.
3. Välj här i enhetssystem 2 partitioner. Du får då med hjälp av ett reglage välja hur stor del av hårddisken som ska partitioneras. MacOSX är markerat med turkos färg så du riskerar inte att radera denna i processen. Välj här så stor partition du vill använda till Windows. Välj att partitionera som tomt utrymme.
4. Klicka på partitionera.
5. Återställ din hårddisk till en partition igen.

När detta är klart har du garanterat en sammanhängande ledig yta, och Boot Camp Assistant kan köras som vanligt.

/E