Alltid strul när man skickar filer till Win

Tråden skapades och har fått 1 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-03-31 13:40

Kommunikationsmöjligheterna mellan Mac och Win är inte ett dugg enkla, trots att Apple påstår det. Det strular precis alltid när man ska utbyta filer.

T.ex: Man lägger några PDF-filer i en ZIP och mailar till en Win-användare och förväntar sig att denna ska kunna öppna ZIP-filen och läsa PDF:erna precis som de såg ut på min dator. Eller hur?
Men så fungerar det ju inte. Win-användaren får en ZIP-fil som innehåller massor med skräpfiler. Inte bara en enstaka .DS_Store-fil här och där, utan alltid många fler skräpfiler än riktiga filer. För varje riktig fil ligger det minst en skräpfil med samma namn fast som är tom och heter ._filnamn. Dessutom finns det massa skumma mappar som heter MACOS_X. Och alla åäö och andra specialtecken blir skumma, t.ex. blir "ä" oftast "|a". Etc.

Samma problem gäller när man bara lägger över filer till ett USB-minne eller något annat och sedan tittar på innehållet i en Windowsdator. Väldigt många enkla MP3-spelare blir förvirrande att använda eftersom det bredvid varje låt.mp3 dyker upp en fil vid namn ._låt.mp3 som är skräp.

Det är ju mer eller mindre omöjligt att skicka filer till folk om det ska vara så här. Alla normala människor blir förvirrade och man behöver oftast gå till dem och peka ut vilka filer som är de riktiga. Och man framstår verkligen inte som proffsig, trots att man i sin egen dator har gjort en proffsig och fin mappstruktur och fina PDF:er i välorganiserade listor.

Varför ser inte Apple till att ZIP-filerna blir rena och snygga och ser ut precis som de gör i ens egen dator? Var inte det tanken med att bygga in en ZIP-funktion i systemet?
Till och med Windows är bättre på det här. Det enda skräp som Windows lägger till är .thumbsdb-filer eller vad de nu heter. Lite irriterande kanske, men det är ingenting i jämförelse med hur mycket skräp Mac OS X lägger till.

Finns det något bättre sätt att skicka filer till folk på?

Ännu värre är att det inte är förutsägbart - vissa Windowsdatorer på kontoret "ser" ._-filerna på de delade mapparna (Win 2K Server på en gammal häck) medan andra "ser" filerna på samma rena sätt som på min Mac. (Alla win-datorer kör XP). Måste vara någon inställning någonstans för XP kan tydligen läras upp till att ignorera skräpet.

Däremot funkar det finemang att använda sig av Entourage och skicka alla möjliga bilagor med förutsägbart resultat till både PC och Mac.

1
Bevaka tråden