Hur gör man för att INTE bli blåst?

Tråden skapades och har fått 34 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Läser lite om folk som blivit blåsta på sina köp av datorer och tänkte starta en liten tråd med konkreta tips för hur man "klarar sig" genom dessa hajvatten.

Med blåst menar jag antingen att man får en stulen burk, en tegelsten i posten eller ingenting. Ja ni fattar.

Här är några Varningssignaler;

1) Låter en deal för bra att vara sann är den det.

Den som vill lura dig vill att du skall tänka på produkten och inget annat. Tänk att den kan bli min! och SÅ billigt!
Dessutom är säljaren oftast VÄLDIGT medgörlig..
"Engelskt tangentbord? -Jamen det är inga problem vettu... jag byter.. nä jag tar inget extra för det..." men KAN ofta väldigt lite
"Ja, den visar nån fyrkant med ett frågatecken i... men den funkar skitbra!"

2) Viktiga saker saknas. Ex bärbar Macbook utan strömadapter.... Skärm utan sladden... etc

3) Inlägg/annonser personen skrivit är väldigt få (1?)
På Tradera/eBay (och här på 99Mac) är det skillnad på att köpa av en säljare som
gjort tusentals affärer och en säljare som gör sin första...

4) Kolla på grejen är ett problem.
"Jag skall till ditt ställe imorgon, kan jag titta på den då? Så får du cash pay..."
"Näe, vettu, just nu då så står den hemma hos en polares kusins lillsyrras brorsa då va och..."

5) Säljaren vägrar lämna serienumret på maskinen/prylen och kan inte ordna ett kvitto.
"I skick som ny" - och inget kvitto... "Öh?" Jag fick den som present..."

Ngn som vill skriva ett par punkter till ?

Senast redigerat 2008-03-22 22:57
 • Medlem
 • 2008-03-22 20:57
 • Medlem
 • Gävle
 • 2008-03-22 22:18

Använd sunt förnuft, det kommer man rätt långt med.

Ursprungligen av Jogin:

Använd sunt förnuft, det kommer man rätt långt med.

Jovisst.

Men för många är det en bristvara, speciellt när de som köpare är helt blinda för att just det de vill ha erbjuds så bra/snabbt/billigt....

.. å en del (även köpare) är så dumma att de förtjänar att luras.

Ursprungligen av Snabeldrake:

.. å en del (även köpare) är så dumma att de förtjänar att luras.

Jo men de är ju lika sällsynta som Heffaklumpar, va.

Här försöker vi ju få stuk på de "vanligt folk" som blir blåsta av rövhål...

Så var snäll!

 • Medlem
 • Sundsvall
 • 2008-03-29 07:53
Ursprungligen av Snabeldrake:

.. å en del (även köpare) är så dumma att de förtjänar att luras.

Va?? Hur menar du, har man rätt att lura vissa?:tveksam:
Kan du ge exempel på en som "förtjänar" att bli lurad.

Här kommer ett exempel på hur jag nyligen blev lurad på Tradera. Jag ropade starx innan Påsken in en ny 500 GB My Book för ca: 800 kronor. Ett par dagar senare så ropade jag in ytterligare en 500 GB My Book från samma säljare, även den ny och ouppackad - vann den för 720 kronor. Allt var frid och fröjd när den första disken kom med Posten, men sedan blev det problem trots att jag betalat allt som från början sas skulle ha kommit i en dubblerad försändelse. Jag fick tag i killen via telefon och han sa då att uppgifterna på kolli-id:et låg hemma och att han senare på kvällen eller dagen efter skulle maila mig dessa - det har sedan dess gått 2 veckor och inte ett livstecken, han svarar inte heller på telefon numera. Kanske ska det tilläggas att han strax efter att jag vann den sista auktionen blev avstängd på Tradera, han hade massa tjusiga bortförklaringar till varför han inte längre fick göra auktioner där. En sak som gör mig fundersam är vad köparens ansvar är. Jag vet ju att en My Book ute i affärerna är avsevärt mycket dyrare och tanken har slagit mig att det rent teoretiskt skulle kunna vara så att jag ropat in något som han kommit över på ett mindre seriöst sätt... så för att inte förlora ännu mera pengar så kommer jag inte försöka undersöka detta eller ens försöka registrera den hos Western Digital.

Någon i denna tråd föreslog att man skulle använda sunt förnuft - min säljare hade 60 positiva omdömmen för de senaste 12 månaderna och NOLL negativa - jag trodde på att detta borgade för en viss trygghet - men icke sa Nicke

Jag blev lurad på ett nintendo wii för ett par veckor sedan ... han skulle ha 1500 ! oöppnat med zelda och kvitto. Visst kör på det tänkte jag ...han ringde och lät hur sjyst som hälst. Han ringde 1 gång till och pratade med min mamma , gav sina uppgifter , vi satte in pengar ( förskott ) mamma ville inte men det ville jag.Han skulle skicka det när pengarna hade kommit in ! aja , väntade 2-3 dagar .. köpt 1000 saker som kommer med posten så vet att det tar 1-2 dagar... inget wii ..skynda mig hem från skolan , inget wii ... nu tänkte jag .. nu ska jag kolla upp honom på hitta.se och eniro osv... ( mitt iq , att jag inte gjorde detta innan ) iallafall , sökte på hans namn , fick upp 5 st ! men INGEN med det personnummer han gav mig .. dock sa han att han bodde i motala , längst ner på sidan fanne en dennis som bodde i motala. Tog telefonen och ringde upp ... frågade om han hade ett nintendo och sa att ja hade blivit lurad ... detta va en annan person ! tydligen den "äkta dennis" som säljaren hade fejkat ! han sa att det började bli tröttsamt för att det ringde så många hela tiden ! så tydligen hade säljaren lurat en 10 st på samma annons. Jag och den äkta dennis bestämde oss för att ringa snuten .. visst 1500 är små mynt , men endå kul och göra han orolig ...

SÅ mitt tips ! ta ALLA !!! uppgifter ! bänka dig vid datorn och kolla upp så att ALLT stämmer , ring hemnummret som står på eniro .. kolla upp mycket om personen osv !

/ Niklas

Ursprungligen av doggenikke:

Jag blev lurad på ett nintendo wii

[bortklippt bit här]

tydligen den "äkta dennis" som säljaren hade fejkat ! han sa att det började bli tröttsamt för att det ringde så många hela tiden ! så tydligen hade säljaren lurat en 10 st på samma annons. Jag och den äkta dennis bestämde oss för att ringa snuten .

[bortklippt bit här]

/ Niklas

Skulle vara intresant att höra hur det här utvecklade sig.

Det här är en skum figur som är svår att skydda sig mot när man handlar på t ex Blocket: SmartPundaren

Man behöver tusentals kronor om dagen för att fixa sitt knark.
Varför göra inbrott i sommarstugor och sno TV-apparater ingen ger 200:- för ens nuförtiden (fläsk-TV'n hamnar väl i sommarstugan när man köper platt-TV hemma?)
Risken för upptäckt är ju hög, risken för t o m misshandel är ju stor genom t ex "grannsamverkan mot brott" osv. Vet du att en 32" FläskTV väger apa, man måste vara två = dela på vinsten...

Nä, ut med en annons på blocket. Man kan köra med lånad dator på biblioteket eller hyrd på centralstationen/internetcafét etc. Bilden hittar man genom en googlesökning...oftast är det en bild från tillverkarens hemsida.
(Låt det bli ytterligare en varningssignal i huvet på er när ni inte ens har en bild på prylen....). Spika dit ett MYCKET BRA PRIS.
Lägg till en idiotförklaring ("Köpte tre av misstag" (3 Wii av misstag???!!)
Att sno ngn annans identitet verkar såpass raffinerat att det nog inte klaras av av den "vanlige" pundaren...
Men men, sälj till några, hiva in pengarna, knarka och var lycklig.
Sälj givetvis bara till köpare femti mil bort....
Vad spelar det för roll om de kollar upp personnummer, letar på Hitta.se etc - allt stämmer ju...Tjänar man kanske ett par tusen på ett samtal så kan man ju vara jättetrevlig när ngn ringer. Jajamensan!
Blir man polisanmäld så är det ju bara att lägga det till listan.. det finns säkert 200 saker innan på den....spelar roll med 201 ?! Näe...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-04-06 00:05

Man köper nytt eller face2face.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2008-04-06 00:15
Ursprungligen av faith:

Man köper nytt eller face2face.

blir man lurad då, så förtjänar man väl att bli lurad eller :"> O:-)

 • Medlem
 • Huddinge
 • 2008-04-06 00:58

Nej, då kontaktar man polisen.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2008-04-06 01:13
Ursprungligen av boris91:

Nej, då kontaktar man polisen.

kanonide. högsta prioritet dom skickar säkert ut en radiobil

Ursprungligen av Goflorp:

1) Låter en deal för bra att vara sann är den det.

Gäller alltid. Enkel regel som inte är svår att komma ihåg.

 • Medlem
 • Skanör med Falsterbo
 • 2008-04-06 01:20

Tradera/Ebay/Blocket ??!!! köpa grisen i säcken och möjligen en massa tjaffs
har nån polare som fått nå japan innport oöppnad .. Men nog kan man få huvud värk
för mindre om det skiter sig

Angående att köpa misstänkt stöldgods eller varor som säljaren kommit över på "mindre seriöst" sätt, så bör man ha i åtanke att köp i god tro inte existerar längre. Du kan alltså inte hävda att du trodde det var ok eller inte visste att det var stöldgods, har du köpt bevisat stöldgods så har du gjort dig skyldig till häleri.

Det kan vara värt att tänka på.

 • Medlem
 • Gävle
 • 2008-04-06 12:35
Ursprungligen av Mattias H:

Angående att köpa misstänkt stöldgods eller varor som säljaren kommit över på "mindre seriöst" sätt, så bör man ha i åtanke att köp i god tro inte existerar längre. Du kan alltså inte hävda att du trodde det var ok eller inte visste att det var stöldgods, har du köpt bevisat stöldgods så har du gjort dig skyldig till häleri.

Det kan vara värt att tänka på.

Mja. Det stämmer inte riktigt. Man är inte skyldig per automatik bara för att man köpt något som senare visar sig vara stulet. Dock riskerar man att bli åtalad för häleri — men även då så är det inget som går igenom per automatik, som du faktiskt antyder. Det går även i det fallet att förklara sina handlingar i rättsprocessen. De som åtalas för häleri har oftast systematiskt köpt och sålt gods som visat sig vara stulet. Sällan handlar det om att man köpt en enskild vara för privat bruk vid ett tillfälle.

I stand corrected. Eller inte. Naturligtvis sker ingenting med automatik i rättsprocesser, det vore mycket illa, men faktum kvarstår att du gör dig skyldig till ett brott som du kan bli åtalad för. Vad jag for efter var att du inte kan hävda god tro längre och undvika straffansvar. Sen hoppas jag innerligt att polis och rättsväsende har bättre saker för sig än att åtala folk för enskilda överträdelser, däremot lär du ju bli av med det inköpta stöldgodset.

 • Medlem
 • Gävle
 • 2008-04-06 13:36
Ursprungligen av Mattias H:

I stand corrected. Eller inte. Naturligtvis sker ingenting med automatik i rättsprocesser, det vore mycket illa, men faktum kvarstår att du gör dig skyldig till ett brott som du kan bli åtalad för.

Man är per definition inte skyldig innan man ens blivit åtalad. Skyldig blir man först när man är dömd.

Ursprungligen av Mattias H:

Vad jag for efter var att du inte kan hävda god tro längre och undvika straffansvar. Sen hoppas jag innerligt att polis och rättsväsende har bättre saker för sig än att åtala folk för enskilda överträdelser, däremot lär du ju bli av med det inköpta stöldgodset.

Man kan fortfarande hävda god tro, och det är långt ifrån alla som åtalas för häleri som fälls för det. God tro är fortfarande något man kan hävda, och är fortfarande något som många hälerianklagade hävdar. Dock kräver det en bättre förklaring än tidigare, det räcker inte med att spela dum längre.

Du kanske inte menade det, men i ditt inlägg antydde du mer eller mindre att om man köper en dator (eller precis vad som helst annat) som sedan visar sig vara stulen så har man gjort sig skyldig till ett brott även om man aldrig kunnat veta att den var stulen. Så är det inte.

 • Medlem
 • International user
 • 2008-04-06 14:00

Bästa sättet att undvika att bi lurad är att tankfullt överväga sina kvalitativa inköp, och köpa nytt med garanti tycker jag. Är väl en klart skönare upplevelse att öppna och ta upp nya fräscha grejer än gamla sunkiga 'tegelstenar'

Sen är jag i det mesta av den meningen att finns det tveksamheter hos säljaren så finns det nog det hos köparen också. Nu menar jag inte alls att det finns de som förtjänar att bli lurade, inte alls. Men om man tror på snabba fantasiköp så är det nog i de vanföreställningarna som lurendrejarna kan frodas. Så bästa sättet att undvika att bli lurad ät nog att först iaktta sina egna motiv och intentioner.

Naturligtvis är alla oskyldiga till de dömts, något annat vore ju absurt att hävda. För att förtydliga så menar jag att du kan dömas för häleri om du köper stöldgods och att god tro inte är skäl nog för rätten att frikänna dig från ansvar. Sen är ju det alltid frågan om argumentation i rättsprocessen och det är också där denna förändring spelar in att du som åtalad måste ha mer på fötterna för att bevisa att du inte medvetet löpt stöldgods.

Det är ju syftet med förändringen att du som köpare ska ta mer ansvar och inte kunna hävda god tro utan mycket goda skäl.

Sen är ju frågan om när man egentligen begår ett brott snarast av filosofisk karaktär, men rent juridiskt har ingen egentligen begått ett brott förrän man dömts för det.

Har aldrig köpt något viktigt/värdefullt utan att säljaren står framför mig som en fysiskt person. Har aldrig blivit lurad på något men det beror förstås på att jag alltid köper i affärer som lämnar kvitton och garanti.
Köper man billigt brukar det i slutändan bli jättedyrt.
Behöver kanske inte nämna att jag inte lägger ut med pengar på lotter heller ?
Eller spelar på casino eller annat som har med fru Fortuna att göra.

Jag har aldrig blivit direkt lurad, alla säljare har varit helt eller någorlunda seriösa. Det sämsta fallet var datorn som hade "glapp i strömkabeln" (inget problem, sånt kan man ju byta) men som visade sig ha både defekt CPU och defekt moderkort. Det var surt, men jag är inte riktigt säker på att säljaren visste om felen, och det var ändå inga stora pengar. Jag köpte en till och lät saken vara, inte många hundringar i sjön.

Jo förresten, jag blev avlurad lite mer en gång för mycket länge sedan. Det var innan Internet, en vanlig tidningsannons, jag var ung och oerfaren och då gick jag på en av standardnitarna: han kunde inte demonstrera den för han hade ju redan monterat ner en massa och ville inte montera upp igen. Det var riktigt fult, han visste vad han gjorde, det var givetvis skrot. Men på nätet har jag aldrig blivit lurad.

Vad gäller trygghet från många omdömen så ska man inte räkna 50-100 omdömen så högt. På eBay finns säljare med tiotusentals affärer och 99.6% nöjda. Det går inte fel, det är seriöst. Jag har sett säljare med 10% missnöjda. Det är inte bra, det är en varningssignal. Man går in och kollar vad sakerna gäller. Somliga får flera minus från samma köpare. det betyder oftast ingenting (missförstånd med en person som blivit sur), men minus från många olika ser värre ut. Kolla också vad saken då gällde.

Kan man köpa på plats, och får prylen demonstrerad ordentligt så är det inga problem. Är det dyrare saker så är det värt att åka dit. Är det för långt så är det nog bättre att vänta på nästa chans.

Är inte en tumregel när man handlar från privatpersoner på internet att man aldrig ska betala i förskott? Finns väl en hel del tjänster nuförtiden där man kan "mellanlagra" pengarna tills man fått sin vara och först då skickar över pengarna till säljaren? Eller har jag drömt om en sån här tjänst? I så fall får ingen av er sno den för då ska jag specificera den hårt och sälja till blocket/ebay osv.

 • Medlem
 • S.Sandby
 • 2008-04-08 09:23
Ursprungligen av ulfalf:

Finns väl en hel del tjänster nuförtiden där man kan "mellanlagra" pengarna tills man fått sin vara och först då skickar över pengarna till säljaren?

https://www.payson.se/ är svaret.

eBay har inte så jättestort behov, de är nog nöjda med PayPal och bedömningssystemet, men på Blocket är risken större (man har ju ingen aning om hur erfaren säljaren är och om det förekommer klagomål).

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2008-04-13 20:26

internetgirot.se kör blocket med. Funkade hyfsat när jag testade det, enda negativa var att det tog betalt för besväret:)

Tips #13:

Köpa av flera är bra.

Ex: Åka hem till ngn och köpa stereo, träffa säljaren (frun) och även träffa mannen som också berättar om stereon och hjälper till.

Skall det vara lureri är det ju alltid jobbigt att inviga ngn mera i bluffen.

Tips #95:

Ju mindre pryl, ju större lureri-risk.

Små käcka saker som kan skickas som postpaket är lättare att luras med än stora saker som måste hämtas.

Bevaka tråden