Speedmania Pocket

Tråden skapades och har fått 39 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<br><center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania_350.jpg></center>

Externa lagringsenheter blir mer och mer populära. När hårddiskarna blir mindre och mindre blir det allt mer praktiskt med en bärbar lagringsenhet. För dig som går i köptankar finns det två alternativ; antingen köper du en färdig lagringsenhet, eller så inhandlar du ett chassi och en hårddisk separat. Vilket är att föredra? Hur svårt är det egentligen att montera? Ja, det är några av frågorna jag hoppas detta test ger svar på.

Installation
Eftersom chassit istället för skruvar, sitter ihop med snäppfästen behövs inga speciella verktyg för demonteringen. Genom att frigöra snäppfästena med en penna, kan chassits två delas skiljas från varandra. Disken trycks fast i kontakten, varefter den skruvas fast med de medföljande skruvarna. Slutligen "snäpper" du försiktigt ihop chassit igen. Jag testade hur snabbt det gick montera en disk i chassit ett par gånger. Mitt nuvarande rekord är nere på 59 sekunder och 8 hundradelar, med lite träning tror jag inte 40 sekunder är någon omöjlighet.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania2.jpg></center>

Utformning
Vid första anblicken ser chassit ut att bestå av ett aluminiumliknande material. Så är också fallet, då den största delen består av just aluminium. Men detaljerna på sidorna är tillverkade i aluminiumfärgad plast. Detta upplevs dock inte som störande på något vis. Helhetsintrycket av chassit är att det är relativt robust.
En intressant detalj är att chassits över respektive undersida inte sitter ihop med skruvar. Istället har de två delarna försetts med fyra stycken "snäppförband", vilket gör att chassit helt utan verktyg kan demonteras. Chassits yttre dimensioner är 14 x 2 x 8,3 centimeter. Med hårddisk installerad väger paketet drygt 200 gram.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania5.jpg></center>

Kompatibilitet
Chassit är av så kallad Combo-typ, vilket innebär att den har försetts med både USB 2.0 samt IEEE-1394 (FireWire400) gränssnitt. Används chassit med FireWire, krävs installation av medföljande drivrutiner på PC samt Mac OS 8.6 - 9.0. Används nyare Mac OS, (9.1 - X) så är installation av drivrutiner inte nödvändig. Vid använding av USB 2.0 gränssnittet krävs installation av drivrutiner för Win 98, medan ME, 2000 samt XP inte erfordrar några drivrutiner. Inte heller något av Mac-operativystemet MacOS 8.6 - X kräver några drivrutiner. Men eftersom Apple ännu inte valt att integrera USB 2.0 i sina produkter, så kommer överföringshastigheten begränsas till 12 megabit / sekund.
Med chassit följer en mängd olika kablar, däribland givetvis en FireWire och en USB-kabel. Vid användning av FireWire-kabel, är någon extern strömförsörjning inte erforderlig. Strömmatningen sker via FireWire-kabeln. Ett USB interface kan däremot endast leverera 0,5 A (i jämförelse mot FireWire som levererar 1,5 A), vilket innebär att extern strömförsörjning kan behövas. USB sladden är försedd med två stycken kontakter i änden som ansluts till datorn. Genom att ansluta båda två till separata USB-portar kan mer ström levereras. När jag testade köra chassit med USB visade sig dock strömförsörjningen med endast en port inkopplad vara full tillräcklig. Jag behövde inte använda den medföljande transformatorn. Skulle det dock visa sig att mer ströms behövs så kan den medföljande transformatorn användas. Men som om det inte vore nog, så följer det även med en kabel som går att koppla mellan datorn och tangentbordet (PS2-kontakt), med vars hjälp ström kan "stjälas" till chassit. Denna lösning fungerar dock inte på Macen, eftersom den inte är försedd med PS2-kontakter.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania6.jpg></center>

Hastighet
Den maximala överföringshastigheten till FW-disken är 400 megabit per sekund, tack vare FireWire gränssnittet (480 megabit per sekund med USB 2.0). Men det går givetvis inte att skriva data så pass snabbt till en extern disk. I detta test användes en Toshiba HDD2143 (6GB) som snurrar i 4200 varv per minut. Den klarar enligt tillverkaren att läsa/skriva ca 270 megabit per sekund. Flaskhalsen i detta fall sitter i chassiets elektronik. Vilka överföringshastigheter mättes då upp? Skrivhastigheten till disken i chassiet kom upp i 60,8 megabit per sekund, medan den maximala läshastigheten från den externa disken uppmättes till 48,6 megabit per sekund. Testet utfördes med en ca 800 megabyte stor fil som under tidtagning, ett flertal gånger kopierades till och från disken. Är detta snabbt eller långsamt? Ja, allt är relativt.

Summering
Fördelen med att köpa ett löst chassie är att du exempelvis kan använda en gammal hårddisk du har liggande, som en extern lagringsenhet. Faktum är att det till och med blir billigare att köpa ett chassi och en ny håddisk separat, än att köpa en än färdig enhet. En färdig LaCie-enhet är i runda slängar 400-500 kr dyrare (beroende på modell) än om du väljer att köpa chassi och disk sparat. Du måste dock montera samman dem själv, men tro mig, det är busenkelt. Jag gör det på 59 sekunder, en som aldrig gjort det förr gör det på 5 minuter.

<center><img src=/testlabbet/pics/speedmania/speedmania1.jpg></center>

Tillverkare: Speedmania Pocket
Beskrivning: FW & USB2 chassi för 2,5" hårddiskar
Pris: 695 kr exkl. moms, (868,75 kr inkl.)

Omdöme
+ Billigt
+ Kompatibel med det mesta, många kablar meföljer
+ Snabb och enkelt montering
- Något plastigt intryck

Betygsättning
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Länkar
http://www.speedmania.se/

Senast redigerat 2003-12-17 00:48
 • Medlem
 • 2003-05-27 11:31

Att den är så långsam, vad beror det på?

Tack för fint test Martin!

Många fördomsbarriärer, om krångel med externa hårddiskar, är puts väck!
Synd bara att 2,5" HD:arna är så mycket dyrare än vanliga modeller. Annars skulle genomslaget vara definitivt för dessa små, smidiga krabater.

// Johannes

Citat:

Skrevs ursprungligen av stfm
Att den är så långsam, vad beror det på?

Det kan bero på min gamla 2,5"-disk jag testade med. Ska göra lite kompletterande mätningar med en annan disk.

/M

Är inte "snäpp"-lösningen i själva lådan sårbar? Finns risk att snäpp-låset åker upp om man är normalt oförsiktig men lådan, i väskor, på skrivbord etc?
(Ber dig inte prova att släppa den från 1 meters höjd usw.)

 • Medlem
 • 2003-05-27 12:05
Citat:

Skrevs ursprungligen av iJohannes
Tack för fint test Martin!

Många fördomsbarriärer, om krångel med externa hårddiskar, är puts väck!
Synd bara att 2,5" HD:arna är så mycket dyrare än vanliga modeller. Annars skulle genomslaget vara definitivt för dessa små, smidiga krabater.

// Johannes

Sk fantommatning är ju värt en hel del, tillsammans med den mindre vikten på själva disken blir det ju en enorm skillnad.

Ballt att det gick att driva den via USB till och med.

Om jag köper en ny disk (Jag har en på 2GB just nu, vilket kan kännas en aning magert), så skulle jag lugnt kunna tänka mig den här.

 • Medlem
 • Kristianopel
 • 2003-05-27 12:15

Synd att de inte fanns hos någon av våra leverantörer, hade köpt bums annars!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Tobbe Hj
Synd att de inte fanns hos någon av våra leverantörer, hade köpt bums annars!

Be dem kontakta Speedmania på epost order@speedmania.se, så kan de bli återförsäljare.

Senast redigerat 2003-05-27 20:06
 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-05-27 13:52

Najs test Martin!!

/arvid

 • Medlem
 • Malmö
 • 2003-05-27 17:05
Citat:

Skrevs ursprungligen av stfm
Att den är så långsam, vad beror det på?

Det beror på att det är en 2,5" hårddisk som snurrar i låg fart och har lite långsammare signalprocessorer för att vara strömsnål och passa bra i en bärbar dator.

Jag hoppas att nätaggregatet på bilden inte är den som medföljer. Sådana kontaktstift är nog bara tillåtna i USA och Kina numera.

Jag reflekterade också lite över kontakten (trots att jag aldrig använde den). Är inte adaptern och transformatorn helt ihoptryckta så går det med lätthet att komma åt båda de båda ledande stiften. Jag tror dock adaptern är utbytt i de version som säljs, men jag är osäker.

/M

Jag skulle faktiskt överväga att köpa en sådan (Fire-modellen) samt en 120-200gigabytes hårddisk. Dock så gör jag nog det efter jag fått lite mer pengar...

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
[BTillverkare: Speedmania Pocket
Beskrivning: FW & USB2 chassi för 2,5" hårddiskar
Pris: 695 kr exkl. moms, (868,75 kr inkl.)[/B]

Behöver man inte USB-kompabilitet, så kan man välja chassit med endast FireWire-anslutning istället för 495 kr exkl. (619 kr inkl.)

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-05-27 21:15

Jag köpte en sådan men lämnade tillbaks den eftersom det inte gick att starta upp ifrån den.

 • Oregistrerad
 • 2003-05-27 21:42

Jag har FW-kabinett till min 120gb HD, CD-brännare och DVD-brännare. Rätt ekonomiskt eftersom man kan byta prylarna när man det är dags för uppgradering och slipper betala för lådan varje gång. Färdiga lösningar tillåter ju inte alltid att man byter ut IDE-enheten (t.ex. min Sony CRX145 iLink-låda som vägrar acceptera något annat än Sony-brännaren).

Då kanske du råkade ut för samma sak som min första låda.

Bytte den och nu fungerar det men jag fick pynta 869 plus moms på InLife och inte inkl moms.

Finns inte chassit för 'normala' hårdiskar (3,5")? Jag sitter inte och tycker på en laptophårddisk. Eller det gör jag ju, men den sitter i iBooken

 • Oregistrerad
 • 2003-05-28 01:09

Liknar Googie Organic väldigt mycket tycker jag. Organic

Citat:

Skrevs ursprungligen av Sundevall
Finns inte chassit för 'normala' hårdiskar (3,5")? Jag sitter inte och tycker på en laptophårddisk. Eller det gör jag ju, men den sitter i iBooken

Det finns flera olika modeller: Pocket och PocketLite för 2.5" samt Fire och FireLite för 3.5" (skillnaden är att Lite-modellen endast har FireWire, annars ingår även USB2)

Det finns till sist en Burn! med 5.25" storlek för DVD/RW etc.

http://www.speedmania.se/

Citat:

Skrevs ursprungligen av SV O
Liknar Googie Organic väldigt mycket tycker jag. Organic

Det stämmer - vi använder oss av samma grundkonstruktion som Googie. Fast dom är rätt mycket dyrare va?

 • Oregistrerad
 • 2003-05-28 07:54

Vilken skoj idé.

Jag hade inte tänkt på att man kunde bygga "custom" diskar. Annars är ju vi Macare lite svältfödda på elektroniskt "handarbete" jämfört med alla lysdioder och kylfläktar som en normal PC-nörd har tillgång till.

Jag skulle vilja veta vilket chipset som sitter i chassina, är det inte Oxford 911 så kan det vara en anledning till att läs/skriv testerna blev så långsamma.
Det finns många chipset på marknaden som inte kan mäta sig med Oxford och som därför är rejält mycket billigare. Oxford har också (enligt våra tester) bäst kompabilitet.

En sak till som jag såg när jag tittade lite på Speedmanias sortiment är att namnet "FireLite" redan är upptaget. SmartDisk (tidigare VST) har sålt Firewire diskar under det namnet i flera år...
www.smartdisk.com/firelite

 • Medlem
 • Schtåkkhålm
 • 2003-05-28 15:01

Kan man boota från en disk ansluten med detta kabinett?

Fick en 6GB 2,5" över när jag uppgraderade morsans pismo, vore sjysst om man kunde ha en Extern OS9-HD

Citat:

Skrevs ursprungligen av Björnström
Det stämmer - vi använder oss av samma grundkonstruktion som Googie. Fast dom är rätt mycket dyrare va?

Speedmania - är inte det ditt företag Martin?

Det stämmer! Vi håller just på att diskutera huruvida testlabbet på 99mac ska testa Speedmania produkterna i denna tråd

Mannen, hur vet man om det sitter ett Oxford-chip i? Vad kännetecknar just det chipet? Hittar ingen som det står "Oxford" på. Däremot verkar det sitta en sånhär under huven.

/M

Båda diskarna var monterade i samma chassi; Speedmania Pocket.
Blå disk: Toshiba, 6GB, 4200 rpm
Röd disk: IBM Travelstar, 60GB, 5400 rpm

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av mannen
Jag skulle vilja veta vilket chipset som sitter i chassina, är det inte Oxford 911 så kan det vara en anledning till att läs/skriv testerna blev så långsamma.
Det finns många chipset på marknaden som inte kan mäta sig med Oxford och som därför är rejält mycket billigare. Oxford har också (enligt våra tester) bäst kompabilitet.

PocketLite och FireLite har Oxford 911-chipset.

Kommande PocketExtreme och FireExtreme har Oxford 922-chipset och Firewire 800-stöd.

Citat:

Skrevs ursprungligen av SV O
Liknar Googie Organic väldigt mycket tycker jag. Organic

Japp, men skillnaden är att Googie tar dubbla priset!
De tar ca 1250 SEK inkl. moms

Senast redigerat 2003-05-29 21:27
Bevaka tråden