Nätverk på kontor?

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • 2008-02-23 08:52

ska med nystartat företag inreda ett kontor och skulle vilja ha hjälp med lösningar för nätverket. Det kommer att finnas 5 datorer, 4 bärbara och en stationär. Alla mac av nyare modell. Internet kommer finnas tillgängligt via adsl (leverantör ej bestämt ännu...)

Alla datorer ska komma ut på internet, komma åt två gemensamma skrivare (ej inköpta ännu...).

Det finns inget intressa av att ha mail, ftp eller webb-server stående på kontoret eftersom det är löst på annat håll.

Vad finns det för olika lösningar?

  • Medlem
  • Haparanda
  • 2008-02-23 09:40

Oavsett lösning behöver du en router/switch som kopplar upp mot adsl och "håller i" nätverket.

Denna router/switch bör även ha ett trådlöst nätverk. Kostar inte mer än en tusenlapp eller så i sitt enklaste utförande men det brukar vara värt att inte köpa den billigaste du hittar.

Finns det trådbundet ethernet-nätverk i kontoret med anslutningar vid varje arbetsplats? Om ja, kör i första hand med tråd till varje dator. Det är snabbast och stabilast.

Om inte måste du ställa skrivarna så nära routern/switchen att du kan dra en kabel direkt mellan skrivare och router/switch.

Betänk att varje skrivare måste ha ethernet-anslutning. Jag undviker att köpa skrivare som är usb-anslutna eftersom det brukar ge framtida problem med drivrutiner plus att det ofta kräver att en dator är igång och delar ut skrivaren.

Eftersom du ska köra nyare Macar kan användarna sedan välja att köra trådbundet (snabbare och stabilare) eller via trådlöst nätverk (bekvämare och lagom snabbt för mindre filöverföringar/surf/mejl).

På det stora hela ett skäligen enkelt nätverk att sätta ihop.

  • Medlem
  • TÄBY
  • 2008-02-23 10:03

Första rådet är väl att skippa det billigaste konsumentsegmenet av grejer dvs D-link, Netgear och andra liknande märken.

Det du behöver är väl en brandvägg, switch och en trådlös accesspunk samt kablage.

Brandvägg vet jag inte vad man ska rekomendera men clavister.se har ett bra rykte och är svensk programvara i annars någon lämplig .

Switch skulle jag rekomendera någon av HP för dom håller bra kvalitet och bra pris samt livstids garanti. 24-portar kan vara bra för framtiden och är dessutom övervakningsbar så man kan dela upp i vlan om det skulle finnas behov för mer avancerade funktioner framöver.
http://www.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010107124
http://www.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010112780

Trots du har bärbara skulle jag rekomendera att räkna TP-kabel som anslutning för dom sen kan man köra trådlöst när det passar. Accesspunkt väljer man någon man tror funkar bra men räkna med att dom kan rappla.

Kabel behövs och bäst är att dra fast kabel och riktiga uttag men i annat fall fungerar det med att dra långa patchkablar. Betala dock inte ockerpriser för kabel cat 6 oskärmat är bra val och bör kosta max 150exkl moms /10m.

Backup är något du inska ska glömma.. kanske Time Capsule med något annat sätt för långtidsförvaring.

1
Bevaka tråden