OSX vägrar att acceptera nytt suffix

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har en fråga om problem med filändelser:

Med det utmärkta lilla programmet KeepIt! kan man enkelt ladda ner och spara filmer i formatet FlashVideo (.flv) från t ex Google Video och YouTube. Oftast sparas filen med det generiska filnamnet get_video.flv (som man sedan får döpa om till lämpligare namn...). flv-filen kan sedan spelas upp med t ex VLC eller Quicktime (med tillägget Perian).

Nu har jag upptäckt att KeepIt! även fungerar att spara filer från Metacafé och en del andra videosajter.

Problemet är att filerna då hamnar på hårddisken med filändelsen .txt, till exempel så här: get_video.flv.txt

Detta är ett problem då filändelsen .txt inte går att ändra hur som helst. Om man försöker ta bort de fyra sista tecknen, .txt, och bara lämna kvar get_video.flv så ändrar OSX omedelbart tillbaka filändelsen till .txt igen: get_video.flv.txt.

Döper man om filen helt och hållet till t ex Kalle.flv så blir resultatet Kalle.flv.txt. txt-snutten sitter som berget bak i ändan på filen.

Listig som en räv försöker man då att döpa om filen i två steg för att "lura" .txt-snutten. Döper filen till Kalle.jpg. Det går utmärkt! Kalle.doc funkar också! Hurra! txt-snutten är väck!

Men sedan...

Det tänkta andra listiga steget, att döpa om filen igen från Kalle.jpg eller Kalle.doc till det lämpligare Kalle.flv går om intet. Omdöpningsförsöken resulterar båda i Kalle.flv.jpg respektive Kalle.flv.doc, d v s filändelser som INTE FUNKAR med videospelarna, VLC och Quicktime.

Någon här som vet vad detta beror på?
Eller ännu hellre, vad man kan göra åt det?

Sign. "Mycket frustrerad"
(aka Ravajack)

Problemet är en "feature" i MacOS som skriver till ett suffix när du döper om filen, MacOS känner dock inte igen .flv filer som ett giltigt format så den döper om dem till den giltiga filändelsen .doc (eller vad det nu var). Detta har ju faktiskt den praktiska användningen att man kan döpa om "kalle.doc" till "Kalle" utan att dokumentet slutar vara associerat med word. (Men hur tusan misslyckas de att se att .flv är en giltig filändelse.)

Lösningen(!): MacOS aktiverar inte den här hjälpfunktionen om man går in i Visa-info fönstret och ändrar därigenom. (Visa info finns under arkivmenyn i finder och kan nås med kommando(kringla/fornminnesmärke, , super) - i.

Dagens bonus! O:-) Det finns faktiskt tre varianter av visa info. Den vanliga. Den som visar ett gemensamt fönster för flera objekt om flera objekt var markerade (håll in control gör om komandot till "visa sammanfattning"). Samt den som visar en granskare/inspector alltså skapar ett "visa sammanfattnings"-fönster som bara är synligt när Finder är aktivt, flyter över alla andra finderfönster, samt anpassar sig löpande efter vilken fil som är markerad. (lägg till alt-knappen till visa info)

EDIT: Självklart funkar kommandot "mv" om man är terminal-tokig!

Tusen TACK!!!, Galeriel.
Tio tummar upp för dig!

Hade faktiskt lite gett upp hoppet om denna tråd, då inte en kotte tycktes
veta ett smack om sagda fenomen. Kollade flera gånger om dagen i början
för att se om någon hade någon idé. Men icke.

Svåra frågor tycks inte vara detta forums signum, mera lättviktsgods av ren
nybörjarkaraktär är mera legio.

Hade glömt att kolla denna tråd på en vecka nu och då fanns plötsligt ett
begåvat svar och en lösning på plats.

Återigen, Heders och TACK!!!

Sign. "Inte längre så frustrerad"
(aka Ravajack)

1
Bevaka tråden