Burton AMP Jacket

Tråden skapades och har fått 37 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<br><center><a href=http://99mac.se/forum/showthread.php?s=&threadid=23560><img src=/testlabbet/pics/burton/burton_350.jpg border=0></a></center>

Tillsammans med Apple har Burton utvecklat det kanske allra tuffaste tillbehöret till MP3/AAC-spelaren iPod. Burton AMP Jacket är till det yttre en jacka precis som vilken sportjacka som helst. Det är inte förrän man tar en närmare titt som man upptäcker att jackan definitivt inte är som de andra som hänger på Stadium. Faktum är att det finns två stora skillnader. Den första och mest iögonfallande är de fem mjuka SoftSwitch-knapparna på vänster ärm. Den andra skillnaden som utmärker sig är prislappen. En fråga som många säkert ställer sig är varför Burton i hela friden försett jackan med knappar. Svaret är att jackan är tänkt att användas av snowboardåkare. Knapparna på ärmen gör att brädåkaren inte behöver dra ner dragkedjor, öppna fickor eller ta av sig handskarna för att kunna styra iPoden.

En jacka som inte slits ut i första taget
Burton AMP Jacket är tillverkad i tre-lagers Gore-Tex-material, vilket i princip innebär att fukt inte kan ta sig in i jackan samtidigt som den andas och låter fukten gå ut. Detaljkvaliteten i själva utförandet av jackan genomgående mycket hög. Det här är inte en jacka som nöts ut i första taget. Jackan är inte så tjock som jag hade förväntat mig, faktum är att den helt och hållet saknar foder. Det är ett så kallat skalplagg, som man bär utanpå de kläder som håller värmen. Kraven på skalplagg är att de ska vara vindtäta samtidigt som de släpper ut vattenånga.
Något som kännetecknar högkvalitativa sportjackor är de tejpade sömmarna på insidan. Burton AMP Jacket tillhör en av dessa jackor, eftersom samtliga sömmar noggrant tejpats. Tack vare tejpen säkerställs maximal vattentäthet.

<center><img src=/testlabbet/pics/burton/burton1.jpg></center>

Många smarta fickor
Över bröstet finns något som skulle kunna liknas vid två upp och nervända fickor. Tyget över dessa "fickor" kan öppnas upp så mycket att det går att vika upp dem. Under tyglappen till höger (sett framifrån) finns fickan för iPoden och kontrollboxen. Till vänster finns en likadan skyddslapp. Under den döljer sig en fyra småfickor, varav en har dragkedja. Här finns även en genomskinlig plastficka i visitkortsformat. En lämplig placering för att skriva ditt namn kanske.
Inga fickor, men väl två stora dragkedjor återfinns under båda ärmarna. Genom att öppna upp dessa får du grymma ventilationsmöjligheter när temperaturen börjar bli ansträngande.

Insydda ledare i jackan
Elektroniken i jackan fungerar i princip som den medföljande iPodens egna fjärrkontroll. iPoden sitter i en vadderad fick på vänster sida i höjd med hjärtat. Strax ovanför finns kontrollenheten. En lite plastdosa där sladdarna kopplas samman. Kontrollenheten är försedd med en cirka fem cm lång sladd som kopplas till iPodens hörlurs/fjärrkontroll-uttag. Dosan är också försedd med ett uttag för hörlurarna (3,5 mm phono). Här ansluts valfria hörlurar, lämpligtvis de som följer med till iPoden. Den tredje sladden ut ifrån kontrollenheten går till vänster jackärm där knappsatsen finns. Denna kabel är lite speciell, den ser inte ut som de övriga. Den består istället av ett cirka en cm brett tygband med invävda ledare. Denna tyg-kabel går att avlägsna från kontrollenheten. Tanken är att all elektronik förutom tygkabeln och knapparna (som ju är insydda) ska avlägsnas innan tvätt.

På vänster ärm sitter de fem SoftSwitch-knapparna; två knappar för ljudvolymen, en för att stega bakåt, en för att stega framåt samt en play/paus-knapp. Innan jag fick hålla jackan i min hand trodde jag knapparna bestod av några elektriska kontakter insydda i tyget. Jag trodde man skulle kunna känna strömbrytarna genom tyget. I efterhand kan jag bekräfta att så är inte fallet. Knapparna känns ungefär som gelé, de är mjuka och man kan inte känna några hårda elektriska komponenter i dem. Jag beslutade mig för att läsa på mer om den så kallade SoftSwitch-tekniken. Mina efterforskningar visar att tekniken är utvecklad av det brittiska företaget Softswitch Ltd. Grovt sätt bygger tekniken på olika halvledande textiler som under tryck ändrar elektriskt motstånd. Tack vare faktumet att systemet inte innehåller några elektriska delar är knapparna tvättbara och okänsliga för extrema förhållanden.
Knapparna är relativt stora, vilket gör att du även med en handske på handen kan byta spår. Knapparna måste tryckas in ganska hårt för att kontrollenheten ska registrera signalen. Ganska praktiskt, eftersom det inte vore speciellt lämpligt om iPoden bytte spår så fort du råkar komma åt knapparn.

<center><img src=/testlabbet/pics/burton/burton2.jpg></center>

Kompatibilitet med nya iPod
Jackan fungerar både med Mac och Windows-versionen av den gamla iPod (modeller utan knappar under displayen). Den nya iPoden som lanserades för några veckor sedan är i skrivande stund inte kompatibel. Detta beror på att uttaget för fjärrkontrollen har en annorlunda utformning på dessa två modeller. På den gamla sitter kontakterna för fjärren runt själva hörlurssuttaget. På den nya iPoden har dock Apple flyttat uttaget till sidan om hörlursuttaget. Tredjepartstillverkaren Dr. Bott har redan utvecklat en kontrollenhet för den nya poden. Enheten ersätter den befintliga och är helt kompatibel med jackan. Försäljningspriset är $25. Jag är dock övertygad om att Burton själva inom en mycket snar framtid kommer att tillhandahålla en kontrollenhet för den nya iPoden som tillval.

<center><img src=/testlabbet/pics/burton/burton3.jpg></center>

Att tänka på vid köp av en Burton AMP Jacket är att iPoden inte medföljer. Vill man köpa sig en komplett utrustning hamnar den totala kostnaden på från 10 000 kr och uppåt beroende på vilken iPod-modell du väljer. Visst är 7500 kr mycket pengar för en jacka. Men närmare efterforskning visar att liknande jackor av lika hög kvalitet inte kommer långt efter vad gäller prissättningen. Gore-Tex är ett dyrt material, klart som tusan att jackan blir dyr när Burton bygger den i tre lager. Jackan börjar säljas i Sverige i höst. Hoppas att jag får se många AMP Jackor i pisten i vinter, för Burton AMP Jacket är ett riktigt fint tillbehör till iPod. Eller om man vill; iPod är ett riktigt fint tillbehör till Burton AMP Jacket.

Information
Tillverkare: Burton
Beskrivning: Jacka med inbygga kontroller för Apple iPod
Pris: 5999 kr exkl. moms (7499 kr inkl. moms)
Försäljningsstart: 1 september 2003

Omdöme
+ Genomgående mycket hög kvalitet
+ Snygg
- Fungerar inte med nya iPod

Betygsättning
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test5.gif>

Länkar
Softswitch (har utvecklat knapparna)
Burton (tillverkare)
GoreTex (mer information om tyget)
Dr. Bott (säljer adapter)
Megascene AB (leverantör)

Bildgalleri finns här! (47 bilder)

Senast redigerat 2003-12-17 00:47

Högsta betyg, den kostar ju 7500:- ?!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-05-22 10:54

Vet du vem som kommer sälja den, typ Macoteket eller snowboard-affärer? Lite intressant för vad det skulle kunna tänkas stå på kvittot.

Citat:

Skrevs ursprungligen av iJohannes
Högsta betyg, den kostar ju 7500:- ?!

Stämmer bra. Jag motiverade tydligen inte betyget tillräckligt tydligt. Såhär är det;
Skaljackor i samma segment (3-lagers GoreTex, tejpade sömmar osv..) kostar runt 4-5000 kr i butik. Burton har dock i och med samarbetet med Apple och Softswitch fört detta plagg till en ny nivå. Aldrig tidigare har någon tillverkare integrerat en MP3-spelare i en jacka för konsumenter. Inte nog med att de integrerat iPoden, de har gjort det på ett prickfritt sätt. Jag har trots att jag verkligen försökt, inte kunnat hitta några svagheter eller brister hos Burton AMP Jacket. Betygsättningen var således verkligen svår denna gång. Bortsett från priset då, är detta en klockren 5:a, sen är frågan hur stor vikt man ska lägga på priset i detta fall. De som köper jackor för 4-5 tusen kr bör väl inte ha några problem att lägga upp ytterligare 2500 kr för att få bära en jacka utöver det vanliga. Således hamnar betyget någonstans mellan 4:a och 5:a.

 • Oregistrerad
 • 2003-05-22 11:03
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
De som köper jackor för 4-5 tusen kr bör väl inte ha några problem att lägga upp ytterligare 2500 kr .

Jo det är ett problem.

/Erik

Min erfarenhet är att Macanvändare är beredda att betala för bra grejer. Men, men, jag har ju ingen anledning att försvara Burtons prissättning. Hoppas precis som ni andra att åf sätter lägre priser än vad Burton rekommenderar.

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av david_v
Vet du vem som kommer sälja den, typ Macoteket eller snowboard-affärer? Lite intressant för vad det skulle kunna tänkas stå på kvittot.

Har hört att snowboardaffärer tar upp förhandsbeställningar. Kolla med OneOff. Macoteket kan jag inte svara för. Fråga i deras forum här på 99mac.

/M

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-05-22 11:49
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
... Aldrig tidigare har någon tillverkare integrerat en MP3-spelare i en jacka för konsumenter...

Glöm inte bort Levi´s IDC-jacka som hade både mobiltelefon, mp3-spelare (från Philips), högtalare etc. inbyggda! Sommaren 2001 tror jag den kom.

/Nils

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-05-22 12:41
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
...De som köper jackor för 4-5 tusen kr bör väl inte ha några problem att lägga upp ytterligare 2500 kr för att få bära en jacka utöver det vanliga...

De jag känner som köper skidjackor för 4-5 tusen är extremt medvetna konsumenter och skulle aldrig slänga på 2500 för den här typen av gimmick. Det man söker i den prisklassen är framför allt funktion (för skidåkning!), och det finns ett gäng bra jackor att välja på.

Visserligen har Burton alltid haft grym kvalitet på sina prylar, men de har också alltid varit överprissatta, iaf i Sverige. (I Kanada och USA ligger de på omkring halva priset när dollarkursen är OK...) Reste runt några veckor i Kanada i vintras, och kände lite på AMP-jackan i en affär, men såg ingen som hade den i backen ens i de lyxigare orterna där folk har väldigt dyr utrustning.

Kort sagt har jag svårt att tänka mig vem som ska köpa AMP-jackan egentligen. Snowboardåkare har oftast inte så mycket pengar (OK, en generalisering...). Skidåkare lägger nog mer pengar på utrustningen men skulle aldrig köpa ett plagg med den designen/skärningen som inte funkar för skidåkning. Plus att det faktiskt är rätt ovanligt att man lyssnar på musik i backen... Kvarstår IT-konsulter med "aktiv image"

/Nils

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Skaljackor i samma segment (3-lagers GoreTex, tejpade sömmar osv..) kostar runt 4-5000 kr i butik. Burton har dock i och med samarbetet med Apple och Softswitch fört detta plagg till en ny nivå.

Skulle vara intressant att veta vad du jämför med för jacka.
Har inte hittat någon jacka som kostar 5000 kr och bara är en SKALJACKA...
Det finns dock flera märken som har samma 3-lagers GoreTex, tejpade sömnar osv och tillhörande innerjacka för dessa priser.
Tycker inte att den är värd 5/5.
Passa på och köp jackan när ni åker över till Usa och köper er PB G4 17".
Annars var det bra test och det var roligt att den provades. Tack.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Mats Börjesson
Skulle vara intressant att veta vad du jämför med för jacka.

Jag jämförde främst med jackor från Mammut och Arc'Teryx. Båda dessa tillverkar iofs extrema jackor för alpinister, och jag förmodar att de ligger snäppet över Burton.

/M

Problemet är ju inte funktionen på jackan. Målgruppen sägs vara Snowboardåkare. Men vad händer med iPodden när man flyger och far in efter hopp och rammlar o.s.v?

Tål iPodden det? Tveksamt.

>> Martin

Jag förstår vad du säger. Men jag delar inte din världssyn om att en person som köper en jacka för 4000-5000:- lika gärna kan lägga upp ytterligare 2500-3500 pix.

Jag ställer mig till "Nils och Börjesson"-ledet; Ett mycket bra test och förmodligen en mycket bra jacka. Men prisaspekten borde ha ett lite starkare inslag i slutbedömningen trots allt.

Att Mac-användare är "beredda att betala för bra grejer" tror jag mycket väl stämmer. Men, därmed inte sagt att Mac-användare saknar total prismedvetenhet.

Redan idag åker ju många brädåkare med bärbara CD-spelare och MP3-spelare. Hur klara de sig när man faller?

Burton säger att målgruppen är snowboardåkare, men jag tror också som Nils säger, att den egentliga målgruppen är "IT-konsulter med aktiv image"...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-05-22 13:15

Kolla på vilken snowboard-tävling som helst så kör de åkande med hörlurar. Snackade med en kille som åkte med iPod, den klarade allt hittills sa han. Däremot klarar iPoden inte höjd över 3000 meter och det är då en såda extrem gore-tex jacka verkligen gör nytta. Att åka i Åre så är Gore-Tex lite overkill tycker jag.

Sedan är priset väl snarare för att det är en spetsprodukt, de kostar alltid. Vänta till nästa ev. iPod samarbete kommer, så borde det vara billigare. Dock är det svindyrt för en jacka, oavsett hur häftig den är.

 • Medlem
 • 2003-05-22 13:19

Åter igen ett bra test Martin!

Okej jackan är dyr men det kostar att ligga på topp. Vill man ha en jacka med de finesser som denna så får man vackert hosta upp stålarna.
Vist kan och bör testen ta priset i beaktning men handen på hjärtat, om det inte finns någon likvärdig produkt att jämföra med så tycker jag inte att man bör ge priset allt för hög betydelse.

Tycker Martin att jackan ska ha en femma så låt det vara så.

/Erik

Har en polare som jobbar med extremsporter och i en friluftsbutik... Köpte min dyraste jacka någonsin där härom året när jag slog till på en Klättermusenjacka av bättre kvalisort. Det är dyra jackor (mellan 3800 och 5000 kr) men redan där går gränsen tycker jag. Om fjärrstyrning av iPoden är den enda funktion som Burton har som andra jackor inte har så förstår jag inte heller varför folk skulle pröjsa 2500 mer för den...

Men, men... Bra test och betyget får Martin stå för!

Visst många som klagar på priset och att det borde dragit ner betyget.

Men när man bedömmer priset måste man ju ställa det i relation till de kalkyler som gjorts för att man ska göra en vinst på att producera jackan.
Burton måste ju ha gjort en kalkyl där de beräknar ungefär hur många jackor de kommer kunna sälja och då kommit fram till ett pris som gör att de inte gör en förlust på jackan. Därför är priset berättigat.

Eftersom det inte finns så många liknande jackor att jämföra med så kan man ju inte direkt veta om det är dyrt eller billigt. Därför borde inte så stor hänsyn tas till priset när betyget sätts.

Det där "jättelilla" extra på priset gör att alla inte kommer att ha en sådan jacka, det tycker jag är värt en sexa.
Hur kul är det att gå ner på Hötorget i sin Kanada Gås jacka och se sexhundra andra med likadana jackor i samma färg och ytterligare tretusen i andra färger.

 • Medlem
 • Lund
 • 2003-05-22 14:49

Det finns ju en hel del människor med identitetsbehov som gladeligen pröjsar 5000+ för en arbetsjacka från Canada. När deras färg som var hipp förra året inte längre är inne lägger de lika mycket på en ny i "rätt" färg... Med detta i åtanke är kanske inte den totalt fel i sin prissättning...
Och vips så framstår Ipodryggan för 199$ som ett klipp

Bonus Pater Familias

 • Oregistrerad
 • 2003-05-22 15:14

Tycker det verkar vara en trevlig jacka, visst som många har sagt så är väl priset en nackdel. Brukar försöka komma så billigt undan som möjligt utan att tulla på kvalitén. Finns inte grejerna i den kvalité jag vill ha, kan jag vara utan. Är man inte berädd att betala så finns det ju alltid billigare alternativ, men då den inte är lika bra heller. Sen att samma pryl kan kosta olika bara för ett märke är ju nästa aspekt, är det värt den extra kostnaden? Ibland kan det vara det, ibland inte. Själv bryr jag mig inte så mycket. Det som är viktigt för mig är att jag trivs själv.

Men åter till Burtonjackan. Vissa gortexjackor är väldigt prassliga. När jag var och köpte min nuvarande Marmotjacka blev jag förvånad. Rör mig en del i naturen och så är det bra om man kan vara ganska tyst. Om man nu vill ses lite djurliv. Visst i skidbacken har det ju mindre betydelse, men köper man en jacka för 7500kr vill man, eller iaf jag, kunna ha den till mer är bara åka bräda i. Hur är Burton AMP Jacket? Prasslig?

 • Medlem
 • Lund
 • 2003-05-22 15:21

Trevligt med ett test av jackan, men min spontana reaktion är att det totalt saknar nyhetsvärde så här i slutet av maj. Sorry, men så känns det.

Men ni kan ju lägga upp en reminder i oktober, så blir det nog bra.

I staterna, därifrån jackan kommer, har den ett rekommenderat pris på $499 vilket i realiteten (förmodligen) och med dagens växelkurs innebär nästan på kronan hälften av de 7500 som den uppenbarligen kommer att kosta här. Tänk på att den dels tillverkas av, och dels dessutom distribueras genom relativt små företag och att upplagan knappast är enorm. Själv väntar jag med spänning på att se ifall nästa års hela kollektion (från Burton och från andra tillverkare) har samma funktion och vad dessa jackor i så fall kommer att kosta. Det här tycker jag nästan man kan se som en långt framskriden prototyp. En unik hightech-produkt som kostar därefter. Antingen så har man råd eller så har man det inte. Inget att tjuta över.

Bra test Martin.

Det stämmer för övrigt att skaljackor har, eller åtminstone har haft, en tendens att vara prassliga. Detta är dock inte så mycket ett resultat av Gore Tex-membranet i sig, utan snarare av det yttertyg som det satts ihop med, vilket skiljer sig från jacka till jacka liksom mellan tillverkare. Ofta är det en balansgång mellan att använda lätta och slitstarka material som för den skull inte bör vara för hårda och stela (och därmed också prassliga). Min erfarenhet säger att det problemet generellt sett är mindre idag än tidigare men det finns fortfarande undantag som du förmodligen ska akta dig för. Jag har tyvärr inte kännt på Burton AMP i verkligheten och känner inte till exakt vilka material som används, så där kan jag inte uttala mig. Det är naturligtvis alltid att rekommendera att prova jackan innan man köper den, av flera skäl. Och om nu prassligheten skulle vara det viktigsta för dig så kan det vara så att en skaljacka i 3-lagers Gore Tex inte är det bästa valet.

 • Oregistrerad
 • 2003-05-22 16:29

Martin: Provade du att göra en 520 McTwist eller 720?
Vet inte om det är sant men jag har hört att jackan ska känna av om man gör en sådan och spara det i iPoden.

 • Oregistrerad
 • 2003-05-22 16:58

Nu har visst denna recension uppmärksammats på www.ipoding.com

Citat:

I found a site with lot of pictures of the Burton AMP Jacket for the iPod. The text is unfortunately not in English, but the photos are good.

Note: 47 pictures of a jacket, that has to be some kind of record. Swedes... they love a good jacket.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-05-22 17:08

Kul grej av Burton! Som Sveriges första Burton sponsrade åkare, så småler jag lite över hur stort snowboard har blivit. Ett tag var snowboardåkning lite som Mac fortfarande är, dvs man håller ihop typ..
Byggde min första snowboard 1977. Fan vad kul man haft!

Highvalley Downhill Skateboard Classic
900m head to head roadkill (pricemoney)
Lördag 31 maj kl 12-18
Bar, grill o DJ
http://www.sideways.se

Citat:

Note: 47 pictures of a jacket, that has to be some kind of record. Swedes... they love a good jacket.

Hade de sett Martin Belaks bra och uförliga recensioner tidigare hade de inte alls blivit förvånade över det stora antalet produktbilder

Citat:

Skrevs ursprungligen av formica
Som Sveriges första Burton sponsrade åkare, så småler jag lite över hur stort snowboard har blivit. Ett tag var snowboardåkning lite som Mac fortfarande är, dvs man håller ihop typ..

Så är det väl i viss mån fortfarande, men kanske mer dem som skatar?

Om jag inte minns fel så fick man se ett gammalt inslag från en tävling, i programmet Richter på SVT2, där du var med.
Gissar att det var på den tiden som snowboardåkning var som Mac

Ants, sjukskriven, innebär det att du inte ställer upp i år?

Bevaka tråden