Finns det virus/maskar/trojaner som hotar OSX?

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Kollade kalla fakta om hur trorjaner smittade ner Windows. Går det att smitta OS X? Jag lever i tron att OS X ej går att smitta ner. Är jag naiv eller....

Detta har diskuterats otaliga gånger på forumet, så sök runt lite och du hittar info om trojaner/virus på Mac. Dessutom undrar jag lite över rubriken till denna diskussion, hur tänkte du då?

  • Medlem
  • 2008-02-03 22:09

Ändrar titeln från "Poker" och flyttar till relevant forum.

Försök att berksiva frågan i rubriken och att posta i rätt forum. Men först: sök om du inte har ett problem du tror att du är ensam om.

Stänger här eftersom det finns massor av trådar i ämnet. (Svaret är "Nej, det går inte att smitta ner OSX.")

Admin

Ursprungligen av Baron:

Stänger här eftersom det finns massor av trådar i ämnet. (Svaret är "Nej, det går inte att smitta ner OSX.")

Fast, det stämmer ju inte riktigt. Virus och maskar finns inte, men trojaner går det absolut att drabbas av. För några år sedan cirkulerade t ex en trojan som utgav sig för att vara Word 2004 beta men som egentligen var ett skapa-lite-mer-utrymme-i-hemkatalogen-program. Det finns även exempel på trojaner som ändrat DNS-inställningar.

Eftersom diskussionen fortsatte öppnar jag tråden igen.

Som Marcus skriver så är trojaner både möjliga och en verklighet idag. Trojaner är ju av sin natur sådana att dom knappast går att skydda sig fullt ut mot, eftersom en användare alltid kan ställa till det genom att köra program som gör dåliga saker.

Det var en rätt sensationalistisk händelse nyligen där det felaktigt framstod som att nu kommer det virus till Mac, men det handlade om en trojan. John Gruber kommenterade det såhär:

It’s unfortunate, because this Trojan is an actual attempt by Ukrainian criminals to hijack Macs, but it’s not exploiting any sort of security hole in any version of Mac OS X. To get hit by it, you must (a) be the sort of moron who downloads “video codecs” from porno sites; (b) mount the disk image and launch the installer; and (c) grant the installer administrator privileges to install whatever it wants, wherever it wants on your system. No system can prevent that.

If anything, the fact that you have to manually install the software and supply your administrator password is a sign that Mac OS X security works.

Så länge användare går igenom alla stegen ovan så är det litet som går att göra något åt det, om man inte vill ha ett OS som hindrar användarna från att kunna radera eller ändra en enda fil på sin egen dator, vilket naturligtvis inte skulle bli ett användbart OS alls.

  • Medlem
  • 2008-02-04 14:48

Hur man än vänder sig finns det inget som kan "smitta ner" OSX, så rubriken håller. Väl...?

Men detta tänkte jag att man kunde dryfta i någon av de trådar som redan finns. Och så är det tre mod/admin som fortsätter...

Risken är väl att vi Macanvändare har blivit så styva i korken att om någon lägger ut "ett nytt gratisprogram för att styra sin iPod" så skulle en massa fok ladda ner, installera och starta detta utan att misstänka något förrän innehållet i hårddisken var skadat av någon skadlig kod.

Har jag rätt eller...

Du har rätt.

1
Bevaka tråden