Hjälp! Telias ADSL-trådlöst nätverk funkar med pc, ej med MacBook!

Tråden skapades och har fått 10 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Kan något snille hjälpa till?

Vi har installerat ADSL i vårt första telejack, via kabel (zyxel-modem och zyxel-router, bägge nya) och den går in i iMac. Via setup har vi försökt få andra burkar i nätverket att kunna surfa, pc'n går jättebra men MacBooken säger, "Kan ej ansluta till nätverket. Ett fel uppstod".

Kan någon komma med input vore jag jätteglad! Kanonjulklapp! Telia vet inte. Dom har bara ansvar (enligt support) att signalen är ok fram till jacket, vilket den är säger dom.. morr.. att maccen inte funkar på detta sättet är jag inte van vid..

STOOORT TACK på förhand..!

C.

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2007-12-22 19:10

Du får nog beskriva noggrannare vad det är för utrustning du använder i så fall. Generellt sett så kan man konfigurera trådlösa routers via kabelansluten dator och där skapa ett namn + lösenord på nätverket.

Vi har ett Zyxel ADSL-modem, helt nytt från Telia, och en Zyxel Router. Denna konfiguration gör att vi kommer ut på nätet men det trådlösa funkar inte för Macar. Vi hade samma problem med en D-Link som hade inbyggt ADSL-modem. Det mystiska är att den funkat klockrent i flera år för både Mac och PC, men nu så vägrar en släppa in Macar på det trådlösa.

Vi fick då rådet att byta ut D-Linken vilket vi gjorde. Men det blir samma fel. Det går att koppla upp sig med trådlösa PC men Macar säger bara att "Ett fel uppstod.."

Vi har konfigurerat både D-Link och Zyxel-routern på samma sätt via deras respektive programvaror. Döpt nätverket, valt WEP som säkerhetslösning. mm

Vad är det i Macarnas Airport som kan skilja från trådlösa PC's uppkopplingar? Och det har som sagt funkat klockrent tidigare... Mysko!

C.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2007-12-22 20:04

Du har inte valt ett "dumt" namn på nätverket med åäö i eller i nyckeln etc? funkar det utan kryptering? osv osv osv..

Inga dumma namn valda. Varken i namnet eller i nyckeln.

Vi testade att ta bort all säkerhet men det är samma fel ändå. På Macarna alltså.

PC-burkarna funkar, vilket är lite irriterande...

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2007-12-22 20:35

kollat om det finns ngn begränsning på samtidiga användare?

Inte kollat. Men även om iBooken är ensam om att försöka och allt annat avstängt så bombar det.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2007-12-22 22:44

Du har inte använt zyxels "one touch setup" eller vad de kallar den, då du kan trycka på en knapp så "funkar" det bara?

Nej, jag har följt guiden och gjort steg för steg tillsammans med Telias support. Prövade att ta bort "security" men då hittar inte ens MacBooken nätverket Har aldrig varit med om maken.

Jag har flyttat frågan om NMT-router till en egen diskussion för att det ska vara lättare att skilja på trådarna.
http://www.99.se/naetverk-saekerhet/232190-nmt-router-fungerar-med-pc-iphone-men-med-mac.html

För det första tror jag att du kan avskriva eventuella misstankar om att du inte kan ansluta mot nätverket på grund av att det är en Mac. Trådlösa nätverk är trots allt en överenskommen standard som Apple liksom de flesta andra följer. Problemet beror troligast på något annat och att slumpen sedan avgjorde att just den andra datorn kom in men inte Macen.

Vilken typ av IP-adress har den dator som kom åt nätverket? Vissa av dessa kombinerade ADSL-modem/basstationer delar inte ut egna privata IP-adresser utan tar publika IP-adresser från Internetleverantören. Om den begränsar dig till en IP-adress kommer därför bara den första dator du anslöt till nätverket att kunna använda det. Om det är så måste du antingen ställa in basstationen att använda privata IP-adresser till noderna i nätverket eller om det inte går använda en annan basstation som har stöd för det.

1
Bevaka tråden