För att vara ett dotterbolag till Apple är Filemakers databasprogram bökigt att installera. Till att börja med, att öppna cd-skivan är ett konststycke. En blaffig etikett finns över hela cd-fordralet som gör det svårt att öppna fordralet. En perforering löper över etiketten och inbjuder till att sprätta upp där, men tro inte att det underlättar. Istället river man sönder pappersomslaget så det blir fula hål och gör det omöjligt att försluta igen.

När man installera ombeds man att skriva in ett registreringsnummer tillsammans med licensnyckel. Licensnyckel finns på omslaget till cd-skivan, no problem. Men var finns registreringsnumret? Det ska finnas "på arket där licensnyckel finns". Det finns inte något ark, bara cd-skivan. Letar febrilt efter ett tiosiffrigt nummer men hittar inget. Det ska också finns på orderbekräftelsen som man fick via mail. Hittar inget i mailet heller som stavas "registeringsnummer", bara någon pin-kod eller referensnummer. Inget av dessa stämmer. Men så står det "To check the status of your shipment, visit the shipment carrier site at: xxxxx" Använder detta nummer på chans, och vips så kan jag registrera. Var finns kopplingen med registreringsnummer? undrar jag. Och när öppnar programmet för första gången så ska man "aktivera programmet" över Internet. Räckte det inte med registreringen? undrar man. Och är det verkligen nödvändigt med alla nummer? Räcker det inte med licensnyckeln? Det är inget hundratusenkronors program det handlar om.

När man installerar kan man "lägga en symbol i aktivitetsfältet". Sedan när finns det ett aktivitetsfält i MacOSX? När man sedan uppdaterar till senaste versionen varnas man för att installera i ett UNIX filsystem och rekommenderas installera i HFS+. Obegriplig rappakalja för många och ett intelligent uppdateringsprogram känner väl sjutton av vilket filsystem man har.

Det verkar som Filemaker-programmerarna har gått vilse i Windows-världen. Kan ingen upplysa dem om att programmets användarvänlighet kommer sig av att det först utvecklades för Mac?! Get back to your roots!

Senast redigerat 2007-11-30 14:48