Ånej! Virus i OS X snart här! (version 573)

Tråden skapades och har fått 17 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har vi hört den förut? Det förvånar ändå att man tar till så så dammiga argument som "hittills ett operativsystem som används av få".

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=380234

Nån som har en mailadress till dom där jepparna? dom kanske ändrar uppfattning om någon förklarar för dom?

 • Medlem
 • Gävle
 • 2007-11-05 22:37

Naturligtvis kommer intresset för Mac-plattformen som virusbärare öka i takt med dess popularitet, men Apple har tagit många lärdomar av Microsofts misslyckande så jag är inte särskilt orolig.

 • Medlem
 • Sjöbo
 • 2007-11-05 22:49

Folk som hänvisar till den lilla användarskaran när de ska förklara varför det inte finns virus till Mac, blir ordentligt tysta när man frågar dem hur det kommer sig att det då fanns en handfull virus till operativsystemen före OS X - som ju hade FÄRRE användare än OS X har...

 • Medlem
 • Gävle
 • 2007-11-05 22:58
Ursprungligen av Snooze:

Folk som hänvisar till den lilla användarskaran när de ska förklara varför det inte finns virus till Mac, blir ordentligt tysta när man frågar dem hur det kommer sig att det då fanns en handfull virus till operativsystemen före OS X - som ju hade FÄRRE användare än OS X har...

Det har funnits en handfull meningslösa trojaner som inte spritt sig i någon nämnvärd omfattning till OS X med. Mängden användare/datorer är inte lika viktig som hur spridda dessa datorer är. Står de i kluster i kontakt med varandra (t.ex. i reklambranchen som tidigare hade större koncentration Mac-datorer) så är det enklare att få ett virus att sprida sig.

Jag har ännu inte hört någon kunnig programmerare hävda att det är svårt att göra trojaner till Mac OS X, kanske för att en han/hon då per definition inte är en kunnig programmerare.

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-11-05 23:08

Sätter man en seriös snubbe på att trycka ut ett virus eller liknande till Mac OS X tror jag inte han finner något problem i det.

Inte? med tanke på hur OS X är uppbyggt så tror jag att han kommer komma fram till en massa problem

Ursprungligen av bisebusen:

Inte? med tanke på hur OS X är uppbyggt så tror jag att han kommer komma fram till en massa problem

Så länge det är förvalt i Safari att öppna "säkra" filer automatiskt är det problematiskt tycker jag.

Detta virus är faktiskt det första allvarliga på länge som specifikt hotar Mac OS X-användare. Det installerar en klurig trojansk häst och gör om i DNS-uppslagingen så sajter man tror är säkra går till skurksajter istället.

 • Medlem
 • Gävle
 • 2007-11-06 11:12
Ursprungligen av bisebusen:

Inte? med tanke på hur OS X är uppbyggt så tror jag att han kommer komma fram till en massa problem

Att du säger det bevisar att du inte är någon programmerare.

Titta i den här diskussionen. Här har du vana användare från detta forum som laddar hem och kör program av okänd karaktär från okända platser, med okänd utvecklare, men ändå anger de gladeligen sitt admin-lösenord för att köra programmet, som påstår sig ändra på Leopard-dockan. Visst, programmet gör det också, men det skulle lika gärna kunnat göra något annat otrevligt med.

Att göra en trojan som utnyttjar användarnas godtrohet blir bara desto enklare när användarna tror att det är omöjligt.

"Detta virus är faktiskt det första allvarliga på länge som specifikt hotar Mac OS X-användare. Det installerar en klurig trojansk häst och gör om i DNS-uppslagingen så sajter man tror är säkra går till skurksajter istället."

Om det är en trojansk häst så är det väl inget virus?

Ursprungligen av bisebusen:

Om det är en trojansk häst så är det väl inget virus?

Helt sant, jag kanske skulle ha skrivit "virus" i citationstecken. Men i en vidare bemärkelse kan man ändå kalla det virus i meningen att det är något som är avsett att ställa till det för en på sätt man troligtvis inte uppskattar och gör det i hemlighet utan att man märker det.

De här små notiserna från TT blir ofta väldigt felaktiga pga att de läggs in i tidningen där det finns plats och då ofta beskärs nerifrån så information försvinner. Sen totar någon ihop en slagkraftig rubrik som gör notisen än mer konstig eller felaktig.

På SVT-text fick den här TT-nyheten rubriken "Även Mac-datorer utsatta för virus" vilket ju inte stämmer. Dessutom togs mycket av texten bort, som så ofta på text-tv, men det gjorde ju att innehållet blev än mer fel.

Tyvärr förenklar nyhetsrapporterarna som vanligt. Jogin har många bra poänger, men när pressen påstår t.ex. "I och med ökad popularitet blir OS X mer sårbart" har man förväxlat orsak och verkan. Tyvärr köper Svensson detta med hull och hår och snart har ryktet spritt sig till merparten IT-chefer. Har själv blivit kallad lögnare när jag som säljare har hävdat OS X som virusfritt. Trots att det är fakta och inte åsikter.

"I och med ökad popularitet ökar risken för utnyttjande av eventuell sårbarhet"
vore ett mer sanningsenligt påstående.

Men vilken vettig människa bryr sig vad sån skräp-press skriver? Visst, virus sprider sig på våra macar, likaväl som fågelinfluensan i princip redan grasserar i Svedala. Persbrandt ligger intagen på narkomanklinik och Agullera är bekräftat gravid... Och vill du bli rik ska du köpa Ericson nu... Herregud, läser ni Vakttornet och oroar er för vad de skriver också?

Ursprungligen av Klabbsock:

Men vilken vettig människa bryr sig vad sån skräp-press skriver?...

Majoriteten potentiella switchers. Synd om Apple missar dem pga av information man själv inte motarbetar.

Hade missat Grubers kommentar till detta (angående en dålig Wired-artikel om trojanen):

It’s unfortunate, because this Trojan is an actual attempt by Ukrainian criminals to hijack Macs, but it’s not exploiting any sort of security hole in any version of Mac OS X. To get hit by it, you must (a) be the sort of moron who downloads “video codecs” from porno sites; (b) mount the disk image and launch the installer; and (c) grant the installer administrator privileges to install whatever it wants, wherever it wants on your system. No system can prevent that.

If anything, the fact that you have to manually install the software and supply your administrator password is a sign that Mac OS X security works.

Om man har tusen kartonger av wellpapp... och en kartong av pansarplåt... Är det då mängden som är avgörande för sårbarheten... ?;)

"Bygg ett idiotsäkert system, så kommer universum att bygga en bättre idiot."

Självklart är det möjligt att få in skadlig kod på Mac OSX, vilket just denna trojan bevisat. Det är ju dessutom en trojan eftersom den kräver användarens direkta agerande för att komma in i systemet och den sprider sig inte automagiskt vidare till andra system, något som är kännetecknet för ett virus. Precis som påpekat, bl.a. genom Adrians citat av Gruber, så är det i detta fallet inte Mac OSX fel att det går att föra in den skadliga koden. Buggen i sammanhanget är den mänskliga faktorn.

Sen att nån doktor i data eller vad GP skrev hade sagt nått i stil med att fler användare innebär större intresse och högst sannolikt fler virus/malware/whatever får väl tolkas lite fritt. Visst, större användarbas ger större intresse från de muppar som gladerligen skapar virus för ekonomiska syften. Minns att media på senaste tiden uppmärksammat att man kan köpa custombyggda virus, trojaner och hacking av valfri dator för en spottstyver, så ekonomiska intressen för det finns. Vad som skiljer OSX från Windows i alla sina versioner är väl mest att Apple faktiskt gjort något åt säkerheten och att de flesta OSX är uppdaterade med de senaste eller hyfsat senaste säkerhetsuppdateringarna. Att OSX sen är byggt med säkerhetstänk och på en UNIX-baserad bottenplatta gör väl knappast saken sämre. Så att vi kommer att se många fler, och kanske överhuvudtaget virus, till OSX, är jag fortfarande inte helt övertygad om. Trojaner, ja. Virus, nej. Det finns en skillnad mellan dem som media ofta och gärna glömmer bort för att göra löpsedlarna mer säljande.

1
Bevaka tråden