Hur blir man av med känsliga filer i Time Machine?

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Om man har någon fil på exempelvis skrivbordet som man inte vill att andra ska se, så finns den ju kvar i Time Machine, även fast man har slängt den. Hur gör man för att få bort den i TM? Går det överhuvud taget?

Jo, jag vet att man kan ha olika användare i OSX och hålla sitt lösenord hemligt.

Har inte startat TM!

Men en gissning, kan du inte säga att vissa mappar ska inte tas med i TM?
Om så, säg att skrivbordet inte ska tas med i TM.

Då kan du spara alla dina hemlisar på skrivbordet!

  • Medlem
  • Malmö
  • 2007-11-03 12:18
Ursprungligen av Ian Curtis:

Om man har någon fil på exempelvis skrivbordet som man inte vill att andra ska se, så finns den ju kvar i Time Machine, även fast man har slängt den. Hur gör man för att få bort den i TM? Går det överhuvud taget?

Har du fler än en hårddisk? Dvs kanske en systemdisk, en lagringsdisk och en backupdisk, så kan du lägga den filen som du inte vill att TM ska backa upp, på t ex lagringsdisken. Och sedan ställer du in TM att bortse från lagringsdisken. Och endast backa upp systemdisken.

Vad jag vet, så måste man dedikera en partition eller en hel hårddiskenhet. Alternativ om du bara har en hårddisk med system och lagrade filer och en backupdisk, så får du skapa partitioner på en hårddisk och ha system och lagring på seperata partitioner.

Om du läser på http://developer.apple.com/leopard/overview/apptech.html ser du att det finns tre mappar som inte TimeMachine tar backup på.

/tmp
~/Library/Caches
/Library/Caches

Det finns även ett API i systembiblioteken för att hindra att enskilda filer tas med i backupen.

NSURL *url = [NSURL fileURLWithPath:@"/path/to/file"];
CSBackupSetItemExcluded((CFURLRef)url, true, false);

Så det skulle inte förvåna mig om det dyker upp ett utility för att göra det du vill snart, om det inte redan har gjort det förstås

Vet inte hur det fungerar om man markerar att fil inte ska tas backup på, om den försvinner från backupdatabasen. Den ska i alla fall inte finnas med i nyare backuper

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-11-03 14:11

Om man har känsliga filer bör man lägga dem i en krypterad skivavbild. Då kan man ju dessutom göra backup på dem på ett säkert sätt!

Gjorde en liten Cocoa app, bara att dra filen till fönstret som kommer exclude biten att sättas på den filen. Dra filen en gång till så försvinner den...

1
Bevaka tråden