Söndertrasad laddare Macbook

Tråden skapades och har fått 12 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag upptäckte idag att min Macbook slutade ta emot laddning och började då ta en närmare titt på laddaren. Det visade sig då att laddarens sladd såg väldigt märklig ut. Se bilder nedan.

Är det acceptabelt att det ska kunna bli så här? Med all sannolikhet handlar det om att jag rullat upp sladden på laddaren så många gånger att materialet nu gett med sig.

Garantin på datorn är slut så jag måste väl köpa en ny laddare nu, eller?

Här är några bilder på laddaren...
http://img230.imageshack.us/img230/1696/picture001qv1.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/4530/picture002tm7.jpg
http://img218.imageshack.us/img218/9974/picture003sp3.jpg
http://img218.imageshack.us/img218/1607/picture004fz3.jpg

Funkar det att köpa en 85W-laddare (MacBook Pro) till MacBooken (som har 60W-laddare original) eller finns det risk att det blir problem då? Har hört talas om folk som laddat sina MacBooks korta stunder med 85W-laddare vilket gjort att laddningen gått mycket snabbare än vanligt. Frågan är om det är hållbart även att ha en sådan laddare inkopplad långa stunder när datorn står "stationär"...?

Senast redigerat 2007-10-30 16:54

Tystnaden är monumental.

Är det ingen som har någon åsikt om detta? Hur hade ni gjort?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-11-01 13:39

SpeedAbuser…

Du vet väl att det går att fälla ut de små "vinklarna" på laddaren, runt vilka du sedan lindar sladden…

Bra att veta när du skaffar en ny laddare…

- Torkel

Det är lätt att vara efterklok - men, allt kablage bör (om det ska hålla en längre tid), omhändertas med aktsamhet och nogsam försiktighet (speciellt där man kan misstänka att trådarna är små). Till exempel ska man alltid försäkra sig själv om att alltid, under alla omständigheter – spara en liten utstickande bit av kablagets direkta ände (cirka 40-50 mm) för att undvika framtida problem. Bara ett tips!

Ursprungligen av Torkel:

SpeedAbuser…

Du vet väl att det går att fälla ut de små "vinklarna" på laddaren, runt vilka du sedan lindar sladden…

Tvärtemot Torkel skulle jag rekommendera emot att linda upp kabeln på vingarna. Rulla ihop kabeln som man gör med en mobilladdare el dylikt istället. Då uppstår minimal vridning och slitage.

/m

Det är inte direkt så att jag misshandlat min laddare vilket ni verkar tro. Självklart har jag använt "vinklarna" på laddaren för att linda upp sladden och dragit den relativt löst med visst slack.

Tilläggas bör att detta är en laddare köpt med revision 1 av MacBook, således snart ett och ett halvt år gammal.

Men det är väl som vanligt inte Apples fel, precis som det var när plasten runt tangentbordet började spricka för snart ett år sedan och jag själv fick bekosta ett nytt topcase för att knappt någon annan hade fått det problemet än vid den tidpunkten.

En ny laddare kostar 845 balubas, vilket till och med jag tycker är mycket..

Enligt hörsägen fungerar det att koppla en MacBook Pro-laddare på 85W till en MacBook. Men frågan är om det verkligen är att rekommendera, jag vet inte om jag ens själv skulle våga prova! Garantin kommer (med största sannolikhet) att påverkas - såväl för dator som för laddare.

Om du är tekniskt bevandrad kan du kanske öppna laddaren och göra en ny lödning?

Ursprungligen av Snabeldrake:

Om du är tekniskt bevandrad kan du kanske öppna laddaren och göra en ny lödning?

MacBook-laddaren är inte byggd att öppnas. I princip måste man såga upp den i skarven mellan halvorna av höljet och då gäller precisionssågning, eftersom det är mindre än 1 mm mellan plasthöljet och innanliggande komponenter.

Klantar man sig kan nog det påverka både garanti för datorn och brandförsäkring för huset...

Hmmmm...är det bara jag som reagerar på sambandet med nedanstående tråd?
http://www.99.se/ibook-macbook/228380-soenderbraend-laddkabel.html

Även här är en liten skön historia...

http://www.99.se/kringutrustning/73768-brandfarlig-laddare.html

/m

Fästpunkten där sladden går in i transformatorn är i min åsikt den vekaste punkten på hela MacBook/Pro designen. Den går lätt sönder och Apple hade enkelt kunnat designa ett bättre infäste. Mycket hype om Magsafe kopplingen (som är bra) och lite snack om dåliga kabelkopplingar till trafon.

  • Oregistrerad
  • 2007-11-04 16:56

Detta hände mig också, dock under garantitiden. Jag är efter det väldigt försiktig då jag lindar upp sladden, men man kan ju tycka att man borde ha ett mer slitstark material just vid infästningen.

Du känner ingen snäll elektriker, med en lödkolv, som kan hjälpa dig då??

Det är inga problem att använda en MacBook Pro-laddare till MacBooken. Den kan ge mer effekt eftersom MBP:n kräver det, men den ger inte mer spänning till en MacBook bara för det. 85 watt är maxeffekten. Krävs det mindre levereras det mindre.

1
Bevaka tråden