TEST: AirPort Extreme

Tråden skapades och har fått 22 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Oregistrerad
 • 2003-05-08 13:25

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/airport_extreme/airport_extreme.jpg></center>

Airport Extreme basstation finns i två modeller, och enda skillnaden är att den ena är utrustad med modemport samt uttag för extern antenn. Den med de extra finesserna ligger på 2199:- och den enklare, som var den varianten som testades kostar 1799:-. För själva Airport Extreme-kortet får man hosta upp 895:-. Priserna anges exklusive moms.

I egenskap av humanist och pragmatiker med begränsat tålamod, så försöker jag mig inte på en massa specifikationer, nuffror och annat teknikporr. Det finns de som kan, och gillar, den biten bättre än jag. Mitt test handlar om det som är viktigast för mig och många andra, det vardagliga användandet.

Installation
Installationen av själva Airport-kortet är inte svår, men kanske heller inte så riktigt riktigt busenkel som man kunde önska, om man skall vara riktigt lat och kräsen. Apple har ju trots allt ambitionen att ha produkter "for the rest of us" och "technically challenged people" och att allt följaktligen skall vara så enkelt och kräva så lite förkunskaper det bara går.

Instruktionerna för hur man gör finns i datorns egen instruktionsbok, som man får börja med att gräva fram. Stäng av datorn, ta ut batteriet, öppna Airport-luckan, dra ut antennsladden, stick in kortet, anslut antennsladden, stäng Airport-luckan och sätt tillbaka batteriet. Installera mjukvara från medföljande CD. Software Update hade sedan tidigare uppdaterat Airport-mjukvaran vill jag minnas, så egentligen kanske det inte behövdes. Men jag installerade enligt instruktionerna för säkerhets skull.

Det optimala hade varit att öppna en liten lucka och trycka in kortet och stänga efter sig, helst utan att ens behöva stänga av datorn. Låter kanske lite väl utopiskt och onödigt lätt för oss lite mer tekniskt lagda och invanda, men det är nog den sortens lösningar som "technically challenged people" vill ha. Det ligger förhoppningsvis inte alltför långt in i framtiden.
För den helt ovane är det kanske en halvkrånglig installation, men lättare än de flesta motsvarande och för den vane är det rena barnleken.

Mjukvarukonfigurationen av basstationen går som en dans om man har en färdig anslutning med kabel sedan innan. Man ser bara till att ha datorn inpluggad med ethernetkabel i det nätverk eller den modemanslutning man har. Sedan tar man kabeln ur datorn och in i basstationen i stället, samt följer några enkla instruktioner. Därefter konfigurerar datorn basstationen och sen är det bara att tuta och köra. Det finns en WAN-port för att koppla till ADSL-modemet samt en LAN-port om man kör via ett nätverk.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/airport_extreme/installation.jpg>

Hemma
Med basstationen i vardagsrummet så ligger signalstyrkan på hälften när man sitter med Powerbooken i köket med stängd dörr, ungefär 8 meter från källan. Jag bor för övrigt i landshövdingehus med ganska kraftiga (men inte speciellt ljudisolerande) träväggar. Gipsväggar är det absolut lättaste för sådana här signaler att ta sig igenom. Trä är lite sämre men fortfarande ganska bra, medan betong är det sämsta.
Airportens angivna maxhastighet - 54 Mbps - ligger så långt över ADSL-modemets 1,5 Mbps att hastighetsskillnaden naturligtvis är obefintlig jämfört med kabel direkt in i datorn. Att vara utomhus utanför fönstret till vardagsrummet - beläget på andra våningen - som basstationen står i ger samma signalstyrka. Även hos grannen i lägenheten ovanför låg den på runt hälften, vilket var över förväntan. Det väcker dessutom intressanta tankar om hur hela min trappuppgång med fyra lägenheter enkelt skulle kunna dela på en och samma uppkoppling, om det nu hade varit förenligt med leverantörens villkor.
När man däremot är ute på andra sidan huset, det vill säga då signalen måste gå från ena sidan lägenheten genom huset, cirka 10 meter, och via fönstret ner på gården, så mattas den av märkbart och hamnar kring 25%. Även nere i källaren omgiven av elak betong så får jag 25% signalstyrka.

Från max ner till ungefär halva signalstyrkan så märker jag ingen skillnad i hastighet. Lustigt nog verkar det inte gå att få indikatorn att visa över 90% i signalstyrka ens när datorn står precis intill basstationen. Antagligen beror detta helt enkelt på störningar från all övrig elektronik vi omger oss med i dagens läge.
Runt 25 %i signalstyrka blir det stundtals lite långsammare. Dock upplever jag att det inte är styrkan i signalen som sänker hastigheten utan oregelbundenheten. När signalen ligger stadigt på 25% så surfar jag lika snabbt som vanligt (fortfarande med mitt 1,5 Mbps-modem som sätter taket) känns det som.
När signalen kryper under 25% börjar hastigheten minska radikalt.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/airport_extreme/signalstyrka.jpg>

På kontoret
Att få igång basstationen på ett Windows-nätverk på kontoret är inte svårare än mot ADSL-modemet. Man pluggar in i LAN-porten istället för WAN-porten och den kopierar nätverksinställningarna där också. Sedan funkar Powerbooken lika bra (eller dåligt) som en Windows-maskin på nätverket.

En inte alltför stabil gipsvägg - som ofta är fallet på arbetsplatser - mellan basstationen och kontoret bredvid erbjuder inget märkbart motstånd, signalen är nästan lika stark som i samma rum. Glas verkar inte bekomma signalen ett skvatt. Det går oberörd 20 meter rakt genom två glasväggar och ett fönster ut på innergården. Tyvärr är ljuset för starkt för att jag skall kunna se skärmen ordentligt, så det blir i alla fall till att gå inomhus och jobba igen.

20 m från basstationen - 5 meter bort, runt ett hörn och sedan 15 meter till - så är signalstyrkan på runt 25%. Surfhastigheten är opåverkad men att navigera på det lokala nätverket blir lite långsammare. Finder snurrar lite längre med badbollen när den skall in i mappar på nätverket. Signalen är dessutom lite ostadig och stundtals beter sig datorn som om anslutningen var helt borta även om mätaren hävdar att den finns där. Flera gånger när den tappade anslutningen ville den inte hitta den igen, även om man gick tillbaka till basstationen. Först när man stängde av och satte på Airport i menyn kom den tillbaka.

Tråkigt nog fick jag aldrig möjlighet att testa den angivna maxhastigheten 54 Mbps. Nätverket på kontoret erbjuder tyvärr bara 10 Mbps in i basstationen. I praktiken så är det nog just hastigheten på anslutningen från basstationen till nätverket i kombination med antalet användare som bestämmer maxhastigheten, eftersom 54 Mbps är ett tämligen högt tak att laborera under. Sannolikt kan man dock aldrig komma ända upp i 54 Mbps eftersom den hastigheten är teoretiskt beräknad utefter idealiska förhållanden. Kanske att man i störningsfria Edens Lustgård med ren luft på en bra dag se Adam skicka smörlåtar i okomprimerad AIFF i 54 Mbps till Evas Powerbook, en meter bort. I vår värld kommer man sällan över 75% av det utlovade värdet, men 40 Mbps är ju inte fy skam det heller.

USB-skrivare
Det var inte heller något svårt att plugga in en USB-skrivare. In med USB-sladden i Airporten och sedan lägger man till skrivaren via Rendezvous, som hittar den genast. Detta gäller naturligtvis bara om skrivaren är Rendezvous-kompatibel. Är det en äldre skorv, så får man nog tyvärr meckla lite mer.

Användning i praktiken
Vill man ha friheten att ha sin bärbara var som helst i hemmet och gärna kunna sitta ute när vädret tillåter, så är en Airport ingen onödig investering, även om sambon med all säkerhet kommer att hävda motsatsen. Det ger en enorm frihet, och jag kan varna för att man snabbt blir beroende, även i en enrumslägenhet med kök.
Att sitta på sin innergård i en solstol och surfa känns både kaxigt och high-tech. Men vänta er inga underverk angående spontan kontakt med motsatta könet! Om det är ert syfte så funkar fortfarande det gamla tricket med att gå runt i parken och passa kompisens lilla barn, mycket bättre.

Det där med att köra Airport på stationära burkar för att slippa dra sladdar verkar lite onödigt. Tusenlappen per dator för ett Airportkort känns lite saftigt för den lyxen, tycker jag. Men vill man möblera om ständigt och det är svårt och dyrt att dra sladdar överallt, så visst. För de bärbara maskinerna är det ett mycket bra alternativ, speciellt när Airport-kortet finns inbyggt i toppmodellerna av Powerbooken.
I ett normalt öppet kontorslandskap eller några rum utan för många elaka vinklar och tjocka väggar i fel material borde en basstation kunna funka bra som enda nätverksanslutning.

För den som administrerar ett eget Airport-nätverk finns det möjlighet att via Airport Admin Utility reglera signalstyrkan och därigenom räckvidden, och det bjuds också på inbyggd brandvägg och lite andra mysiga "security features".

När tekniken spridits om några år så kanske det blir lika vanligt att låna Internet av grannen som att låna socker. Man slipper ju krångla med sladdar genom fönstret eller hål i väggen, man bara skapar ett litet gästkonto. "Min radiolansändare är har pajat, kan jag få låna en megabit av er tills nästa vecka?"

Allmänna rådet inför Airportförstagångskonfiggare (smaka på det ordet, Lindström!) är att först upprätta och testa att alla anslutningar funkar med traditionell kabel. Dels vet man då säkert att felet inte ligger där om installationen strular, men framför allt så blir det väldigt enkelt när basstationen bara läser in de existerande inställningarna automatiskt.

Sammanfattingsvis
På det stora hela så gillar jag Airporten på nästan alla sätt och vis. Enda minuset är priset. Det är kanske inte jättehögt, men heller inte tillräckligt lågt för att få den spridningen bland hemanvändarna, som jag hade velat se. Sedan hade man såklart velat ha större räckvidd, men det vill man å andra sidan alltid, eller hur? Kapaciteten ger rejäla marginaler i bandbredd för de flesta användare, definitivt för hemmabruk. Den ger mig mycket frihet och väldigt lite krångel. Kör man dessutom på en minimal Powerbook 12", så är det smidigare än smidigast. Vem säger att en kreativ stund måste avbrytas bara för att man råkar bli nödig?

Information
Tillverkare: Apple
Beskrivning: Trådlöst nätverk
Pris: Basstation utan modem; 1799:-, basstation med moden; 2199:-, kort till datorn 895:- priser exklusive moms.

Använd utrustning under testet
Airport Extreme basstation
Airport Extreme-kort
Powerbook 12", 867 MHz, 640 MB RAM, Mac OS 10.2.5

Betyg 4/5

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Omdöme
+ Lätt att installera och konfigurera både + kort och basstation
+ Grymt bekvämt med en laptop - sladdlöst is king!
- Lite oregelbunden och ostadig signal ibland
- Snabbt beroendeframkallande
- Pris

Läs mer om Airport Extreme på http://www.apple.com/airport (för den som kan filtrera bort säljsnacket så är det faktiskt riktigt informativ läsning).

<IMG SRC=/testlabbet/pics/airport_extreme/signature_full_on_white_88x.gif>

Senast redigerat 2003-12-17 01:02

Vackert!

På väg att köpa mig en pb12" + airport extreme, roligt att se att de fungerar bra!

 • Medlem
 • 2003-05-08 15:55

En sak som inte borde bli sämre med de nya PowerBooks är signalstyrkan.

Här är en jämförelse mellan min Pismo och tjejens PB 12".

1. Alldeles i närheten av AEBS:en (<1 meter), i arbetsrummet, skiljer det inte mycket.

2. Lite längre bort i köket, ca 4 meters avstånd till AEBS:en, börjar det märkas lite grann.

3. Ännu längre bort i vardagsrummet, ca 10-12 meter från AEBS:en, är det märkbar skillnad.

Ibland händer det dessutom att de yttre elektromagnetiska störningar är så stora (gäller vardagsrummet) att tjejen knappt har någon signalstyrka på sin PB 12 medan min Pismo bara kör på. Då är skillnaden väldigt relevant, men annars kan det kvitta.

Slutsatsen är att AEBS:en gör sitt jobb och det kan man inte klaga på, men de nya PB:s har en sämre signalstyrka än vad de "borde ha haft".

Förklaring: "Borde ha haft" är i det här sammanhanget ett vedertaget begrepp taget med intuition och lite "fingerspitzgefüle".

/Zoran

 • Oregistrerad
 • 2003-05-08 15:56

Jag har dock märkt riktigt sugiga prestanda sen min airportstation uppdaterades med ny programvara. Om jag tankar ner en fil från min mac via ftp på en pc så har jag bra fart (1.3 MB/s)men om jag tankar upp en fil från min pc till macen så sänks prestandan till 150 KB/s. Jag hoppas att detta problem fixas i nästa uppdatering i Airportprogramvaran.

Om man kollar på diverse forum så ser man att det är ett vanligt problem men i övrigt så funkar det kalas med trådlöst nätverk. Man kan surfa ute i solen eller vart man vill nästan. Kalasbra

3OPAH, kanske det kan bero på att Pismon känner av fullt kapacitet för sitt b-kort, medans 12"arn tycker att det fattas lite signalkapacitet till sitt g-kort?

Jag är väldigt nöjd med min AP-station, men mottagningen på 15" PBG4 är katastrofalt dålig. Min gamla dasslocksibook hade kanonantenner i jämförelse.

Funderar nästan på att skaffa ett PC-card till PBn för att få bättre räckvidd. Nån som har erfarenhet av tredjepartskort?

3OPAH, har du blåtand påslaget i tolvan?
Har märkt att det kan dra ner såväl signalstyrka som airportprestandan i allmänhet på den lilla skönheten. Så jag slår enbart på bt när det är dags att synka telefonen eller köra clicker.

 • Medlem
 • 2003-05-08 17:45
Citat:

Skrevs ursprungligen av kitesurf
3OPAH, kanske det kan bero på att Pismon känner av fullt kapacitet för sitt b-kort, medans 12"arn tycker att det fattas lite signalkapacitet till sitt g-kort?

Jag förstår inte riktigt vad du menar.

Citat:

Skrevs ursprungligen av ohennig
3OPAH, har du blåtand påslaget i tolvan?
Har märkt att det kan dra ner såväl signalstyrka som airportprestandan i allmänhet på den lilla skönheten. Så jag slår enbart på bt när det är dags att synka telefonen eller köra clicker.

Ja, blåtand vad på. Jag skall göra ett nytt test imorgon och om det blir någon skillnad kommer jag att lägga upp bilderna här.

/Zoran = 3OPAH

Resonerade som så att kanske de båda har ungefär samma mottagning sett till överföringskapaciteten.

Kapaciteten/mottagningen är alltså kanske likvärdig, nära b-kortets maxprestanda, men lägre relativt g-kortets maxprestanda. Därför kortare stapel på 12"aren. Utan egentlig skillnad.

Jag kanske är ute o snurrar men för att få Airport till din Pismo, använder du inte ett PCMIA kort då ? Och isånnafall, sitter ju sändaren "utanför" skalet på din Pismo, sändaren hos Pb 12" sitter ju "inuti" datorn...

Eller har Pismo:n plats för Airport-kort ?

Inbyggd.
Pismo är det grymmaste som släppts från apple i bärbar väg, om ni nu missat det

okej, my misstake

 • Oregistrerad
 • 2003-05-08 18:36

Varning för Airport-firmware 5.0.4 i basstationen!
Den sänker prestanda på Airport Extreme till i princip modemhastighet. Vi har ett antal serviceärenden på gång där vi försöker få Apple att byta ut basstationen eftersom det inte går att "nedgradera" den. Förhoppningsvis kommer en ny riktig firmware snart.
Lustigt nog påverkas inte standard-Airport (802.11b) det minsta av uppgraderingen.

 • Medlem
 • Piteå
 • 2003-05-08 19:02

de jag inte gillar med min airport är det att jag inte kan ha en trådlös telefon vid datorn, om de ringer så lägger nätet ner här uppe

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-05-08 19:28

Att tänka på vad gäller 802.11-standardernas olika hastigheter är att det som anges av tillverkarna är lite missvisande.
802.11g (extreme) kan inte alls överföra filer med en hastighet av 54MBit per sekund utan hälften, alltså 27MBit.
802.11b överför med 5.5MBit/sek.
Den totala hastigheten som anges antyder att det är 27MBit(5.5) åt både hållen, alltså totalt 54MBit (11)

Min erfarenhet av 802.11b är att maxfarten ligger runt 500kByte/sekund en riktigt bra dag. Hastigheten sjunker ju sedan från 5.5MBit/sek till 2 ner till 1 och till slut 0,5 allteftersom man avlägsnar sig från stationen. Enligt vad jag har hört faller hastigheten om möjligt ännu snabbare i ett 802.11g-nät och maximal hastighet fås inom en mycket liten radie från basstationen.

När jag konfigurerade familjens Snow-basstation la jag märke till en sak. Jag hade ställt basstationen på vår Blåvita G3 som finns på "kontoret", på övervåningen. Men att ställa den på blådåren fick signalen att bli näst intill obefintlig på undervåningen. Att flytta basstationen 50 cm åt valfritt håll löste det problemet helt. Dock har vi samma problem som Christopher med att få tillbaka den tappade signalen när den väl blivit dålig. Det enda som verkar lösa probelmet är att logga ut och sen logga in igen eller att avaktivera airport och sedan aktivera airport igen.

(edit: stavfel)

 • Medlem
 • 2003-05-08 21:48
Citat:

Skrevs ursprungligen av kitesurf
Resonerade som så att kanske de båda har ungefär samma mottagning sett till överföringskapaciteten.

Kapaciteten/mottagningen är alltså kanske likvärdig, nära b-kortets maxprestanda, men lägre relativt g-kortets maxprestanda. Därför kortare stapel på 12"aren. Utan egentlig skillnad.

Ok, då förstår jag vad du menar. Så länge man har kontakt med basstationen kan man sätta den aktuella prestandan i relation till kortets maxprestanda.
Men, vad jag ville visa med testet för signalstyrkan är att ju längre man kommer ifrån basstationen desto större chans har Pismon att behålla kontakt med den.
Ett sådant exempel var när jag och tjejen satt på skolan ca 25-30 meter ifrån en sändare, jag hade ca 30% signalstyrka hon hade 0-10%.

/Zoran

 • Medlem
 • 2003-05-08 22:02
Citat:

Skrevs ursprungligen av Schuckert
Varning för Airport-firmware 5.0.4 i basstationen!
Den sänker prestanda på Airport Extreme till i princip modemhastighet. ....

Det går heta diskussioner om detta på Apples supportsidor. Som tur är brukar jag alltid vänta lite granna med att uppdatera. Kör fortfarande 5.0.2 i min AEBS, funkar fint.

 • Medlem
 • Ystad
 • 2003-05-08 23:11
Citat:

Skrevs ursprungligen av 3OPAH Som tur är brukar jag alltid vänta lite granna med att uppdatera. Kör fortfarande 5.0.2 i min AEBS, funkar fint. [/B]

Det gör du alldeles rätt i och jag brukar också vara försiktig med just firmware eftersom risken att man blir sittande med en sur version är stor, Men i det här fallet var det lite för lätt när det poppade upp en ruta i Admin Utilityt med "Cancel" eller "OK" att välja på.

Det som skulle vara riktigt intressant att veta är om det verkligen är någon som uppdaterat till 5.0.4 som inte har problem med filöverföringshastigheten, dvs fortfarande kommer upp i över 2MB/s i bägge riktningarna.
Någon här kanske?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Tobbe Sunesson
Jag är väldigt nöjd med min AP-station, men mottagningen på 15" PBG4 är katastrofalt dålig. Min gamla dasslocksibook hade kanonantenner i jämförelse.

Funderar nästan på att skaffa ett PC-card till PBn för att få bättre räckvidd. Nån som har erfarenhet av tredjepartskort?

Lucents PC card för pc funkar fint (råkar vara samma som sitter i den första modellen av airport oxå, är inte det märkligt att man har ett PC kort i en mac pryl??)

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-05-09 17:21

Hela den första AirPort-stationen är en Lucent-pryl som Apple köpte in och moddade programvaran på. Därav värmeproblemen, moderkortet var egentligen designat för ett större utrymme än vad AP-stationen är.

 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-05-11 14:57

Här kommer en liten jämförelse. iBook vs tiBook med gamla Airport (802.11b)

Bilderna är tagna 4m, 8m(genom ett våningsplan) och ungefär 10m(utomhus) ifrån basstationen (en Netgear FM114PGE)

/arvid

 • Medlem
 • 2003-05-11 16:02
Citat:

Skrevs ursprungligen av arvid
Här kommer en liten jämförelse. iBook vs tiBook med gamla Airport (802.11b)
...
Bilderna är tagna 4m, 8m(genom ett våningsplan) och ungefär 10m(utomhus) ifrån basstationen (en Netgear FM114PGE)

/arvid

Och vad är slutsatsen enligt dig?

1
Bevaka tråden