Varför www på vissa siter men inte andra?

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej,

Konstig fråga kanske, men varför måste man skriva "www." på vissa siter men inte på andra?

http:// slipper man ju skriva i allmänhet.

mvh Erik

Http:// behöver man inte skriva för att alla webbläsare är inställda på att anta att den metod man vill prata med adressen man skriver är just http:// (och inte andra som tex ftp:// mailto:// afp:// osv...)

Den som sätter upp en webbsite måste dock specifikt ställa in att både www.doman.se och doman.se skall pekas ner i samma mapp på webbservern eller att www.doman.se = doman.se. Det gör man dock inte alltid, så därför måste man explicit skriva ut det ibland.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-10-07 13:34

Numera har det blivit en konvention att både sajtnamn.com och www.sajtnamn.com går till samma ställe, och då blir det problem för de som inte skickar vidare/glömmer bort det eftersom sajten uppfattas som trasig.

Det beror på hur DNS är ställt in för den adressen. Säg att domännamnet är 99.se. När du skriver det är det en namnserver (DNS) som har en förteckning över till vilken IP-adress förfrågningar ska gå till. Om då 99.se och www.99.se är satt i DNS till att peka mot samma IP-adress, samt att webbservern är inställd att svara både på 99.se och www.99.se så kommer det inte spela någon roll vilken man använder. "www." är inte alls självklart att man bör använda utan har bara blivit standard för just WWW, precis på samma sätt som "ftp." brukar användas för FTP, och "mail." för e-post.

Det beror helt enkelt på vilka inställningar som gjorts på servern.

Det är inte bara DNS som måste ställas in rätt som markus skriver (om jag tolkar det rätt). Säg att man ställer in i DNS att både www.domän.com och domän.com pekar till samma IP. Då kommer (i alla fall en Mac OS X Server) att leta efter antingen en uppsatt site med det namnet, ett alias som matchar någon av de uppsatta siterna. Hittas inget av detta så letar webbservern reda på default-siten och om den inte heller finns, plockas den första i listan av uppsatta siter.

Så det är både DNS och webbserver som behöver ställas in.

Försöker ladda upp bilder.

Här är ett par bilder på hur det ser ut i Mac OS X Server Admin.

Första bilden är från inställningarna på DNS-servern, en domän kan ha flera maskiner och dessa kan ha flera adresser (alias). För min domän intelligentmammals.se så har jag även ett alias - www.

I den andra bilden så är det en lista på domäner på min webbserver, en av dem är www.intelligentmammals.se. I sista bilden så finns inställningarna för denna virtuella domän och där anges även ett alias för samma domän som är just intelligentmammals.se (och ett par till).

På så sätt fungerar båda adresserna, http://intelligentmammals.se och http://www.intelligentmammals.se och även http://www.mammals.se och http://mammals.se/

Så detta avslutar denna lilla kortkurs i OS X Server Administration.

1
Bevaka tråden