Flera hårddiskar i gammal G3:a?

Tråden skapades och har fått 13 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Luleå
  • 2007-09-26 22:49

Nu har jag dragit hem en gammal blåvit G3:a, och planerar att skrota en lika gammal iMac. Hårddisken från den senare skulle jag trycka in i blådåren, men jag råkar nu vara en av de som inte vet om det går eller hur man gör. Några förslag?

Robert

Jo, det går, men se till att först montera in ett ATA-kort för anslutningar till hårddiskarna. De blåvita G3:orna har en del problem med just de som sitter på logikkortet.

Nja, jag har läst mig till att det bara är "rev. A" som har problem med ata-kontrollen. Men det är aldrig fel att skaffa ett pci-kort iallafall.., även om det är en senare revision.

Kolla gärna om den har den senaste Firmware:n, jag vet inte vad den gör, men den finns länkad i Mactracker.

Svaret på din fråga förresten:
Om du har en senare variant så bara köper du en ny parallell-ATA-sladd avsedd för två diskar. Ställ in den ena hårddisken på "master" (förmodligen är redan originaldisken master) och den andra på "slave". Koppla in. Sen är det bara att tuta o köra. Finns det ingen "extrastump" för ström så får du köpa en strömdelare och kopplar in på en befintlig.

Kolla in exempel från CO:

Strömdelare: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=256655

ATA-66/100/133-sladd: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=21965483

Ej serie-ATA som visas på bilden.

Så här gör du för att byta hårddiskar i allt från blåvita G3or till nyare G4or:
http://www.xlr8yourmac.com/IDE/add_2nd_drive/index.html

Och här är rappoorter från användare ang hårddiskar, PCI-kort mm i G3 B&W::
http://forums.xlr8yourmac.com/drivedb/action.lasso?-search

Tänk på att G3or och många G4or i standardutförande inte kan "se" mer än 128GB som mest av en hårddisk. Kan avhjälpas med nytt PCI-kort eller att man först partitionerar disken i en annan dator/hårddiskkabinett.

Glöm inte heller www.lowendmac.com för nyttig info om gamla (och föralldel nyare) maskiner.

B&W: http://www.lowendmac.com/ppc/g3c.shtml

Macoteket har rea på ATA 66 kort, 199kr med moms (för 4 diskar under 128 GB styck)

Ursprungligen av DrBoar:

Macoteket har rea på ATA 66 kort, 199kr med moms (för 4 diskar under 128 GB styck)

Naturligtvis är det trist att inte kunna använda mer än 128 GB/disk när man ändå köper pci-kort (därför rekommenderar jag nåt nyare), men om man ändå vill ha det så så behöver man inte köpa 120 GB-diskar (de kanske inte ens finns längre?), det går bra med vad som helst, disken blir ändå läsbar med 128 GB.
Anledningen till mitt inlägg är bara att jag vill påpeka att om man råkar hitta en "skitbillig" 160 GB så funkar det också (då jag har det själv i en gammal grå Power Mac).

Sen kan man ju som sagt partitionera stora diskar - antingen i en annan mac eller externt kabinett - innan man skruvar in dom i blådåren.

Ursprungligen av johan_tanying:

Sen kan man ju som sagt partitionera stora diskar - antingen i en annan mac eller externt kabinett - innan man skruvar in dom i blådåren.

Tyvärr fungerar det inte att partitionera disken i förväg. Ata-controllern måste vara av 48-bitarstyp annars blir det en 128. Jag letade efter annat i detta ämne nu så jag råkade få upp två diskussioner där detta antagande felaktigt görs. Därav detta tjat. Kan samtidigt tala om att jag hittat en annorlunda lösning. Man kan bakside-koppla sin gamla g3, g4. Kom på detta idag. Ska testköra. Men på det viset slipper man den inbyggda ata-controllern och dess begränsningar. Utan att belasta PCI-bussen (och därmed processorn).

MR

Grundfrågan var att ta hand om en HD från en "gammal iMac" och iMac gick inte över 128 GB fören andra generationen av "bordslampetypen" och då var det bara till 160 MB. Detta 4 år efter att den blåvita powermacken kom.

Min poäng ar att om det är pengar i sjön att köpa ett ATA133 kort för tusen kronor om man bara skall stoppa in lite äldre hårddiskar som blivit över.O:-)

Nog har jag hört om folk som partitionerat i FW-kabinett och sedan stoppat in i en gammal G4. Men kan inte hitta någon länk...

Kanske att typ www.xlr8yourmac.com kan ha mer info? Här står en del info om andra sätt: http://forums.xlr8yourmac.com/action.lasso?-database=faq.fp3&-layout=FaqList&-response=answer.faq.lasso&-recordID=33772&-search

OK! Jag ska inte vara dummare än att jag provar. Återkommer med rapport.
Det betyder inte att jag är inte är ganska säker på min sak g
Jag tror partitioneringsvarianten är en utkastad tanke, som fått fotfäste utan att någon provat. Enligt teknisk spec. som jag förstår den, kan inte ATA-05 adressera mer än 128 GB per HD. Hur de sedan är partitionerade ska/kan inte spela någon roll.
Men som sagt, jag ska göra en provpartitionering och återkommer i slutet på veckan med resultatet.

MR

Annars tycker jag min bakside-kopplade firewirelösning är snudd på genial. En gammal G3 med 10.4 maxar processorn bara det läser litet från HDn. Om man kör via Firewire borde den belastningen halveras.
Tycker det borde vara ett super-prestanda-tips för den som vill ha kvar sin gamla snygga G4 (eller G3) ett tag till.

OK! Nu är testet gjort!
Går det att partitionera sig till en stor hårddisk? Se här:
http://www.hardmaccafe.com/viewtopic.php?t=7937

1
Bevaka tråden