10.4 vägrar starta!

Tråden skapades och har fått 17 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag installerade OS 10.4 idag på en av datorerna på jobbet eftersom jag ska installera Logic 7 där och det kräver 10.4.3 minst. Hur som helst, installationen går bra men sen vägrar datorn starta! Det enda som händer är att den grå startup-bilden kommer fram med apple loggan, men sen blir loggan till en "parkering förbjuden" symbol om ni hänger med. Datorn är en G4 733MHz (ej quicksilver)

Nån som vet vad detta kan bero på?
Väldigt tacksam för svar.

/något stressad ljudtekniker.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-09-07 03:30

Uppdaterar från OS9, inte haft OSX på den tidigare? Och en G4 Digital Audio? Då kan du behöva uppdatera firmware, ska göras i OS9, se denna tabell

Hoppas din fredag blir mindre stressig!

Nädå, vi har kört 10.3.9 fram tills nu vilket har funkat utan problem.

Hej, cirkeln med slash, dvs parkeringsförbud, betyder att BootX filen är korrupt eller inte kan hittas på startskivan.

//Jerneheim

Ok, hur löser man det?

stoppa i installations DVD:n / CD skivorna . kör diskutility . reparera rättigheterna och reparera HD:n om det behövs ... och hjälper inte det . ominstallera OS X ... MEN OS X 10.4 på en G4 733 ... öhh seeegt ... kanske dags att börja överväga att köpa en "begagnad" intel Mac ?

Det blir ju svårt eftersom daqtorn inte ens startar...

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-09-07 12:43

Håll ner C-tangenten medan du startar och har i installationsskivoran läsaren, så ska datorn starta från från DVD:n. Sedan kan du köra DiskUtility/Skivverktyg från DVD-skivan för att kolla om det är fel på interna hårddiskens behörigheter eller något fysiskt fel.

Alternativt starta med alt-tangenten intryckt så kommer tillgängliga starbara skivor upp som du kan välja mellan. Troligtvis kommer då inte den interna hårddisken upp, nåt är nog fel på den.

Det går inte starta från DVDn, bara starta rätt in i installationsläge. Och HDn är det inget fel på, vi har två system installerade på den, på två olika partitioner och bägge kommer upp som alternativ i startupdisk menyn. OS 10.4 är alltså funktionellt enligt datorn, bara det att det aldrig kommer längre än till grå startup-bilden.

Men om det är bootX filen som är korrupt, hur löser man i så fall detta?

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2007-09-07 14:31

Du ska kunna köra en diskkontroll och reparera behörigheter från installationsläget med DVD:n som startdisk, det är ändå steg ett. Kommer inte ihåg hur det ser ut, men jag tror du hittar Skivverktyg i äpplemenyn. Pröva sedan att installera om 10.4.

det går aldrig starta från DVD:n Jonas... rätt in i installationsläge det är precis vart du skall ... väll därinne får du tillgång i menyn högst upp på skärmen viktiga system program där du kan rätta till rättigheter per automatik i skivverktyg programet, då får också tillgång till terminalen och andra saker så som nollställning av lösenord ifall man glömt av det ...

det är inte ovanligt att bootfiler blir "låsta" ibland pga ov olika anledningar och med skivverktyget fixar du sådana problem ... du kan också ominstallera OS X systemet i detta läge utan att bli av med viktig data . OS X installationsprogram kan göra en kopia av tidigare system ... gör du en ominstallation kan du dock bli tvungen att installera om andra grejer ... men ominstallation är sista utvägen ...

Har kört både disk och permissionsreparation utan framgång...

Tussen69: Har installerat om 3 ggr och varje gång samma problem, har som sagt ävenkört disk- och permissionsrepair utan att det hjälper. Testar nu att endast uppdatera systemet en gång till för att se om det hjälper.

jonas: får du access till alla OS partitionen via terminalen ?

Tussen: Hur vet man att man har access till partitionerna i Terminal?

Jag har tillgång till bägge partitionerna i disk utility och jag kan välja både partitionen med 10.3.9 och den med 10.4 i startupdisk menyn.

Ingen som har några andra förslag? Har testat allt nu känns det som! (förutom det som faktiskt är felet såklart)

Hej, sorry att jag dröjt, har varit lite sporadisk medlem på sista tiden...;-) Du kanske redan har löst det, men i alla fall. Här kommer några förslag på medicin.

Det finns några olika sätt att "försöka" fixa BootX problem, kolla först att filen finns;
starta från din DVD, den som kom med maskinen eller ännu hellre en senare systemskiva.
starta terminal och skriv:
ls -lo /Volumes/dinhårddisksnamn/System/Library/CoreServices/ | grep BootX
Då ska det stå ungefär;
-rw-r--r-- 1 root wheel uchg 170180 Jul 3 14:39 BootX
...eller
Starta din G4 i "target-mode", dvs håll ner T-tangenten när du tryckt på start, ska göras innan äpplet dyker upp, då fungerar din maskin som en extern FW-disk.
Sen kopplar du en FireWire-kabel mellan din trasiga maskin och en annan, fungerande, Mac. Sen kan du leta dig ner systemmappen på den trasiga datorn, det är den som "troligen" heter Macintosh HD och har FireWire ikon. I mappen CoreServices ska det ligga en fil som heter BootX.

Om det INTE gör det eller om den är omdöpt till 1081u01jBootXkjflkaf, konstigare saker har hänt vid uppdateringar, så får du kopiera en från ett annat system eller döpa tillbaka den till BootX. OBS! det är viktigt att det är en BootX fil från samma systemversion, helst samma typ av burk också, m.a.o om ni har en liknande G4 som kör den systemversion du försöker uppdatera till, låna den maskinen.

Sen kan det vara på sin plats att "snygga till" rättigheterna på BootX, root äger med rw, wheel och other får bara r, du får sätta nytt lås på den med chflags uchg i terminal... eller starta från DVD och reparera rättigheterna.

Som sista utväg har du alltid möjligheten att göra en "Arkivera och Installera" då skapas ett nytt system, men du kan behålla dina användare, inställningar och programinstallationer.

Lycka till.

Tack för det svaret! Men förhoppningsvis har vi löst det, håller på att klona ett system från en annan G4 as we speak. Får se imorrn hur det gick, annars får jag prova nån av dina ideer.

1
Bevaka tråden