phpBB

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Lund
  • 2007-09-05 16:09

Hej allihopa!

Jag och en annan kompis har tänkt att starta ett forum. Har läst php för några månader, då vi byggde ett bibloteksystem åt vår skolan.

Frågan är nu, hur pass svårt är det med phpBB och måste man vara jätte kunnig?.
Någon som har kanske en dummie guide för det.

Har man ett guldfisk minne så har man det!.
Vore jätte kul om ni kunnde komma med massor av tips och glädje.

Peace by SHUMAcupcake

Hej hallå

Det är inte så klurigt. Beror på hur mycket man vill anpassa med moddar mm. Jag tror ni fixar biffen då ni läst en del php innan också.

  • Medlem
  • Lund
  • 2007-09-05 17:29

Det är viktigt för oss att ha en grym/fräsch design. Som tex 99forumet. eller macworld forumet. användargrännsnittet är viktitgt

Kan man tänka sig att använda default-designen eller något av alla de skins/templates som finns så är det inte alls svårt att sätta upp ett phpbb-forum. Vissa webbhotell har också funktioner som gör att installeringen går ännu lättare (t ex kan de erbjuda installation via Fantastico, kräver bara ett par klick...). Man behöver inte ens kunna php om man inte vill göra större ändringar, även om det förstås underlättar. Det är nog viktigare att ha koll på html och css.

Detta gäller för phpBB2 i alla fall, phpBB3 kommer att släppas inom kort och den ska visst ha fler funktioner osv, men jag utgår från att den inte blir krångligare att använda...

Supportforumet på phpbb-se.com är rätt bra, har bl a tips om hur man undviker spammare och hackare.

Jag har sagt ungefär samma sak förut i några inlägg här så jag ber om ursäkt om jag verkar tjatig.

Ett forum är en bra ide och phpBB är inget dumt forum heller. Men det finns flera alternativ och därför tänkte jag föreslå ett par saker att fundera över.

Om du baserar din webbsite på ett CMS istället för bara en forumprogramvara så får du möjligheten att ha nyheter och artiklar mm på förstasidan/siten på ett mera naturligt sätt och du kan sedan lägga till ett forum som en underavdelning på siten.

Trots allt så kan det vara en väldigt bra service till sina besökare att sammanfatta bra diskussioner i artiklar eller skriva artiklar som ger underlag för kommentarer och andra inlägg i forumet.

Till ett CMS så kan man även få communityfunktioner - dina användare kan skicka meddelanden till varandra, de kan ha egna bildgallerier, presentationer och egna bloggar bara för att nämna ett par saker. Den presentationsmöjlighet man har i ett forums egna profil är ju lite begränsad på det viset. Vill man sedan lägga till en kalender, anmälningsfunktion till evenemang/kurser, en webbshop mm, så inser man snart att om siten blir en succe så kan det ha varit bra att ha börjat i rätt ände först?

Här är några rekommenderade Open Source (gratis) lösningar som gör detta och ett par länktips:

http://www.joomla.org/ (Det CMS jag föredrar, det finns flera att testa här: http://www.opensourcecms.com/ )

http://www.joomlapolis.com/ (Communitybuilder - plugin till Joomla som ger communityfunktioner för medlemmarna, bildgallerier, presentationer, blogg mm)

http://extensions.joomla.org (Massa massa mera extensions till Joomla, det är därför det är så poppis, man kan få enormt mycket funktioner på sin webbsite med Joomla. Sök här på SMF eller Community Builder som även har en egen kategori eller phpBB så hittar du lösningar och tillägg som kopplar ihop forum mm med Joomla-siter. Andra sökord/kategorier är galleries, calendar, registration osv...)

http://www.simplemachines.org/ Simple Machines Forum (ett bra forum som har en plugin till Joomla, du kan se en Joomla/SMF-site här tex: http://www.foretagande.se/ där man på ett bra sätt har blandat design i form av en anpassad template för CMS'et Joomla och ett forum som är SMF. Notera tex aktuella trådar i vänstra kolumnen som kommer från SMF. )

http://www.rockettheme.com / http://demo.rockettheme.com/ (Kommersiell Templateclubb som gör Templates till Joomla, kostar inte mycket för väldans mycket arbete med design som man slipper gör eller köpa. Det finns massa templateklubbar till Joomla, och massor med gratis templates.)

http://cmsdemo.se/ (Min site som demonstrerar en del inbyggda och tillagda funktioner till Joomla, jag har även en länksamling till template-ställen som är gratis och kostar här: templateslänkar)

Lycka till!

  • Medlem
  • International user
  • 2007-10-08 12:27

Joomla tycker jag inte om fast jag vet att det är det nya trend cms. Har haft bra resultat med e107 och tycker är rätt enkelt att använda. För ett litet och smalt forum kan jag rekommendera PunBB. Det är bara prova och ta vad du tycker passar bäst till dig.

//Rob

1
Bevaka tråden