Kommer inte in på SVT:s hemsida

Tråden skapades och har fått 26 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej allesammans.

Jag har ett mycket mystiskt problem: Jag kommer inte in på SVT:s hemsida. Det enda som webbläsaren säger är att servern slutade svara. Jag trodde först att det var någon DNS eller nåt som lagt av, men problemet har fortsatt även efter att jag flyttat 25 mil söderut. Jag har testat 6 stycken webbläsare och samma problem uppstår på alla. Jag har även testat att stänga av brandväggen, och det hjälpte inte heller. Jag sitter heller inte bakom någon routers brandvägg utan har pluggat in datorn direkt i väggen. Dock kommer jag in när jag surfar via proxy. Jag tror inte jag har något annat säkerhetsprogram som stoppar, jag har inte installerat det i vart fall. Och detta problem har pågått i åtminstone en och en halv månad.

Jag kör Mac OS X 10.4.10 och jag har testat följande webbläsare: Safari 2, Safari 3, FF 2, Opera 9, Netscape 7 och IE 6.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-25 00:44

Steg nummer ett är ju att säkerställa om det är maskinen eller nätet som gormar med dig, testa med en annan dator helt enkelt.

Det måste sitta i min dator, för jag har som sagt precis flyttat och problemet kvarstod även efter flytten. Dessutom funkade hemsidan för de andra i mitt hushåll när jag bodde hemma.

Kommer du in på andra webbsidor eller är det bara SVT´s ? Vad menar du med "via proxy" ? Vilken Internetleverantör är det som du har när det inte fungerar. Det borde i "Systeminställningar / Nätverk / Ethernet" stå på automatisk samt inget förbockat i "Proxyservrar" så tillvida att du inte är på en arbetsplats.

Det är mig veterligt bara SVT:s jag inte kommer in på.

Jag menar att om jag kör med min ordinarie leverantör, Ownit (innan flytten var det Biggnet), utan nånting förbockat i "proxyservrar" så kommer jag in, men om jag väljer att använda mig av en http-proxy, vilken som helst, så funkare det. Då kommer jag in på SVT:s hemsida.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-26 18:55
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Det är mig veterligt bara SVT:s jag inte kommer in på.

Jag menar att om jag kör med min ordinarie leverantör, Ownit (innan flytten var det Biggnet), utan nånting förbockat i "proxyservrar" så kommer jag in, men om jag väljer att använda mig av en http-proxy, vilken som helst, så funkare det. Då kommer jag in på SVT:s hemsida.

Med datorn direkt i väggen, inställd så att du inte kan surfa till svt.se, testa detta i terminalen.

(entity@ran ~): host www.svt.se
www.svt.se has address 82.99.28.150
(entity@ran ~): ping -c 2 www.svt.se
PING www.svt.se (82.99.28.150): 56 data bytes
64 bytes from 82.99.28.150: icmp_seq=0 ttl=55 time=15.023 ms
64 bytes from 82.99.28.150: icmp_seq=1 ttl=55 time=15.119 ms

--- www.svt.se ping statistics ---
2 packets transmitted, 2 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max/stddev = 15.023/15.071/15.119/0.048 ms
(entity@ran ~): traceroute -I www.svt.se
[...]

kommandona du skall skriva är det som är efter "(entity@ran ~):" delen som är min terminal på min macbook pro.. Observera även att det är ett stort i (I) i traceroute kommandot.

Då får vi se om det är något underligt nätmessigt på G, annars saker som jag kan tänka mig är att svt använder någon lastbalansering som inte tycker om rfc 1323 men då skulle fler ha problem då det är på som standard i OS X.

PS; du har inte något anti-reklam filter installerat i safari som ex safariblock eller så? kanske har lyckats blockera svt eller så? DS

Okej, här är resultatet av tracerouteningen (hemsk försvenskning, jag vet, men vad gör man?)

84-55-114-196:~ Gabriel$ host www.svt.se
www.svt.se has address 82.99.28.150
84-55-114-196:~ Gabriel$ ping -c 2 www.svt.se
PING www.svt.se (82.99.28.150): 56 data bytes

--- www.svt.se ping statistics ---
2 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
84-55-114-196:~ Gabriel$ traceroute -I www.svt.se
traceroute to www.svt.se (82.99.28.150), 64 hops max, 60 byte packets
 1  * * *
traceroute: sendto: No route to host
 2 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
 3 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
 4  * * *
traceroute: sendto: No route to host
 5 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
 6 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
 7  * * *
traceroute: sendto: No route to host
 8 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
 9 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
10  * * *
traceroute: sendto: No route to host
11 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
12 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
13  * * *
traceroute: sendto: No route to host
14 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1

Den verkar ju hitta SVT:s IP så den går ju halvvägs fram eller vad man säger.

Nej, jag har inget reklamblockprogram på. Och dessutom har jag som sagt testat med 6 olika webbläsare och det funkar inte på nån...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-26 19:19
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Okej, här är resultatet av tracerouteningen (hemsk försvenskning, jag vet, men vad gör man?)

84-55-114-196:~ Gabriel$ host www.svt.se
www.svt.se has address 82.99.28.150
84-55-114-196:~ Gabriel$ ping -c 2 www.svt.se
PING www.svt.se (82.99.28.150): 56 data bytes

--- www.svt.se ping statistics ---
2 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
84-55-114-196:~ Gabriel$ traceroute -I www.svt.se
traceroute to www.svt.se (82.99.28.150), 64 hops max, 60 byte packets
 1  * * *
traceroute: sendto: No route to host
 2 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
 3 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
 4  * * *
traceroute: sendto: No route to host
 5 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
 6 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
 7  * * *
traceroute: sendto: No route to host
 8 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
 9 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
10  * * *
traceroute: sendto: No route to host
11 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *
traceroute: sendto: Host is down
12 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 * * *
13  * * *
traceroute: sendto: No route to host
14 traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1
 *traceroute: sendto: Host is down
traceroute: wrote www.svt.se 60 chars, ret=-1

Den verkar ju hitta SVT:s IP så den går ju halvvägs fram eller vad man säger.

Nej, jag har inget reklamblockprogram på. Och dessutom har jag som sagt testat med 6 olika webbläsare och det funkar inte på nån...

Din maskin kan inte skicka data alls till www.svt.se den får ett lokalt fel "-1" koden, får du IP med DHCP eller så av din internetleverantör eller har du ställt något själv alls?

och vad har du för IP samt nätmask just nu? (ser du lättast under nätverks inställningarna)

Hemma hade jag DHCP och här i Lund har jag fast IP. Min nuvarande IP är 84.55.114.196 och nätmasken 255.255.255.128

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-26 19:23
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Hemma hade jag DHCP och här i Lund har jag fast IP. Min nuvarande IP är 84.55.114.196 och nätmasken 255.255.255.128

OK, skriv i terminalen:

(entity@ran ~): route -vn get www.svt.se

samt

(entity@ran ~): netstat -rn     

la till "n" på kommandona för att slippa en massa dumma namnuppslag, IP är lättare att läsa.

Okej, här kommer resultatet. Jag fattar nada, men jag antar att du förstår mer...

84-55-114-196:~ Gabriel$ route -vn get www.svt.se
u: inet 82.99.28.150; u: link ; RTM_GET: Report Metrics: len 128, pid: 0, seq 1, errno 0, flags:<UP,GATEWAY,HOST,STATIC>
locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,IFP>
 82.99.28.150 
   route to: 82.99.28.150
destination: 82.0.0.0
       mask: 255.0.0.0
  interface: en1
      flags: <UP,DONE,CLONING>
 recvpipe  sendpipe  ssthresh  rtt,msec    rttvar  hopcount      mtu     expire
       0         0         0         0         0         0      1500    -12428 

locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,GATEWAY,NETMASK,IFP,IFA>
 82.0.0.0  255.0.0.0 en1:0.19.e3.2.ef.74 82.145.152.3
84-55-114-196:~ Gabriel$ netstat -rn
Routing tables

Internet:
Destination        Gateway            Flags    Refs      Use  Netif Expire
default            84.55.114.129      UGSc       76       67    en0
82                 link#5             UC          0        0    en1
84.55.114.128/25   link#4             UCS         5        0    en0
84.55.114.129      0:15:60:ef:a0:0    UHLW       77        1    en0   1200
84.55.114.151      0:13:d4:fa:81:79   UHLW        0        0    en0   1189
84.55.114.188      0:11:43:29:32:f    UHLW        0        0    en0    605
84.55.114.189      0:c0:9f:4c:ce:8d   UHLW        0       60    en0   1153
84.55.114.196      127.0.0.1          UHS         0        6    lo0
84.55.114.218      0:e:2e:3:1e:c3     UHLW        0        0    en0   1171
127                127.0.0.1          UCS         0        0    lo0
127.0.0.1          127.0.0.1          UH         13    22295    lo0
169.254            link#4             UCS         0        0    en0

Internet6:
Destination                             Gateway                         Flags      Netif Expire
::1                                     ::1                             UH          lo0
fe80::%lo0/64                           fe80::1%lo0                     Uc          lo0
fe80::1%lo0                             link#1                          UHL         lo0
fe80::%en0/64                           link#4                          UC          en0
fe80::217:f2ff:fef3:d3ef%en0            0:17:f2:f3:d3:ef                UHL         lo0
ff01::/32                               ::1                             U           lo0
ff02::/32                               ::1                             UC          lo0
ff02::/32                               link#4                          UC          en0

Och tack så mycket för all hjälp hitintills!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-26 21:23
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Okej, här kommer resultatet. Jag fattar nada, men jag antar att du förstår mer...

84-55-114-196:~ Gabriel$ route -vn get www.svt.se
u: inet 82.99.28.150; u: link ; RTM_GET: Report Metrics: len 128, pid: 0, seq 1, errno 0, flags:<UP,GATEWAY,HOST,STATIC>
locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,IFP>
 82.99.28.150 
   route to: 82.99.28.150
destination: 82.0.0.0
       mask: 255.0.0.0
  interface: en1
      flags: <UP,DONE,CLONING>
 recvpipe  sendpipe  ssthresh  rtt,msec    rttvar  hopcount      mtu     expire
       0         0         0         0         0         0      1500    -12428 

locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,GATEWAY,NETMASK,IFP,IFA>
 82.0.0.0  255.0.0.0 en1:0.19.e3.2.ef.74 82.145.152.3
84-55-114-196:~ Gabriel$ netstat -rn
Routing tables

Internet:
Destination        Gateway            Flags    Refs      Use  Netif Expire
default            84.55.114.129      UGSc       76       67    en0
82                 link#5             UC          0        0    en1
84.55.114.128/25   link#4             UCS         5        0    en0
84.55.114.129      0:15:60:ef:a0:0    UHLW       77        1    en0   1200
84.55.114.151      0:13:d4:fa:81:79   UHLW        0        0    en0   1189
84.55.114.188      0:11:43:29:32:f    UHLW        0        0    en0    605
84.55.114.189      0:c0:9f:4c:ce:8d   UHLW        0       60    en0   1153
84.55.114.196      127.0.0.1          UHS         0        6    lo0
84.55.114.218      0:e:2e:3:1e:c3     UHLW        0        0    en0   1171
127                127.0.0.1          UCS         0        0    lo0
127.0.0.1          127.0.0.1          UH         13    22295    lo0
169.254            link#4             UCS         0        0    en0

Internet6:
Destination                             Gateway                         Flags      Netif Expire
::1                                     ::1                             UH          lo0
fe80::%lo0/64                           fe80::1%lo0                     Uc          lo0
fe80::1%lo0                             link#1                          UHL         lo0
fe80::%en0/64                           link#4                          UC          en0
fe80::217:f2ff:fef3:d3ef%en0            0:17:f2:f3:d3:ef                UHL         lo0
ff01::/32                               ::1                             U           lo0
ff02::/32                               ::1                             UC          lo0
ff02::/32                               link#4                          UC          en0

Och tack så mycket för all hjälp hitintills!

Yepp,

hittade felet med, du har en1 aktivt antar att detta är en macbook (pro) eller så, rad #2 visar det i netstat informationen (för att inte tala om att route uppslaget är helt sjukt galet )

82                 link#5             UC          0        0    en1

detta styr alla sidor som börjar med 82. (som svt.se) till en länk som inte funkar med helt felaktig styrning enligt route.

Så, slå av det trådlösa kortet, eller vad det nu är för anslutning som du har eller rätta inställningarna så kommer allt att funka som det skall.

Men airport-kortet är avstängt! Och problemet fanns även när jag körde internet via airport och inte trådbundet som jag kör nu.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-26 21:33

Det kan iofs även vara en blåtand anslutning eller så som är kvar och skräpar, hur som helst lättast är att du tar och bockar ur alla anslutningar som du inte använder i nätverks inställningarna .

http://tinyurl.com/2oawd5 - denna inställningen.

För att ta reda på vilken anslutning det är exakt som den kallar för "en1" är det lättast med terminalen

ifconfig -a

men om du föredrar GUI, så använd nätverksverktyg som finns i verktygsprogram mappen i program

http://tinyurl.com/2opzrm - så här.

YES!!!

Det funkar!

Jag bockade ur alla anslutningar, och airport var aktivt, fast avstängt, tryckte på utför och då funkade det! Det gick till och med att bocka för alla igen sedan, det funkar fortfarande! Tack så jättemycket för all hjälp! Det hade jag aldrig, och det menar jag, listat ut utan hjälp! That's what 99 is for, i suppose...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-26 22:42
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

YES!!!

Det funkar!

Jag bockade ur alla anslutningar, och airport var aktivt, fast avstängt, tryckte på utför och då funkade det! Det gick till och med att bocka för alla igen sedan, det funkar fortfarande! Tack så jättemycket för all hjälp! Det hade jag aldrig, och det menar jag, listat ut utan hjälp! That's what 99 is for, i suppose...

Vaa? det här var väll inge svårt

Bra att det funkar nu iaf, OS X gör som rätt och tömmer routetabellen från routes som är för de anslutningar som du bockar ur, så när den tog bort den felaktiga rotuen så började den helt enkelt styra peketen rätt.

Hmm, nu funkar det inte igen...

Den här gången hjälpte det inte med att bara inaktivera nätverkskortet utan problemet kvarstår. Slänger upp info från netstaten, det verkar som om det är samma fel, men som sagt så löste det sig inte med att bara inaktivera en1 den här gången...

Last login: Sun Aug 26 20:56:26 on ttyp1
Welcome to Darwin!
84-55-114-196:~ Gabriel$ route -vn get www.svt.se
u: inet 82.99.28.150; u: link ; RTM_GET: Report Metrics: len 128, pid: 0, seq 1, errno 0, flags:<UP,GATEWAY,HOST,STATIC>
locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,IFP>
 82.99.28.150 
   route to: 82.99.28.150
destination: 82.99.28.150
  interface: en1
      flags: <UP,HOST,REJECT,DONE,LLINFO,WASCLONED>
 recvpipe  sendpipe  ssthresh  rtt,msec    rttvar  hopcount      mtu     expire
       0         0         0         0         0         0      1500       -18 

locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,GATEWAY,IFP,IFA>
 82.99.28.150  en1:0.19.e3.2.ef.74 82.145.152.3
84-55-114-196:~ Gabriel$ netstat -rn
Routing tables

Internet:
Destination        Gateway            Flags    Refs      Use  Netif Expire
default            84.55.114.129      UGSc       72       37    en0
82                 link#5             UC          1        0    en1
82.99.28.150       link#5             UHRLW       0       18    en1      4
84.55.114.128/25   link#4             UCS         6        0    en0
84.55.114.129      0:15:60:ef:a0:0    UHLW       71        0    en0   1199
84.55.114.175      0:c0:9f:29:b3:fe   UHLW        0        0    en0   1031
84.55.114.186      0:11:9:d5:1a:6e    UHLW        0        0    en0   1031
84.55.114.189      0:c0:9f:4c:ce:8d   UHLW        0       60    en0   1018
84.55.114.196      127.0.0.1          UHS         0        0    lo0
84.55.114.200      0:a0:cc:77:3c:d8   UHLW        0        0    en0   1134
84.55.114.207      2:0:39:c3:f4:f2    UHLW        0       60    en0    911
127                127.0.0.1          UCS         0        0    lo0
127.0.0.1          127.0.0.1          UH         14    89155    lo0
169.254            link#4             UCS         0        0    en0

Internet6:
Destination                             Gateway                         Flags      Netif Expire
::1                                     ::1                             UH          lo0
fe80::%lo0/64                           fe80::1%lo0                     Uc          lo0
fe80::1%lo0                             link#1                          UHL         lo0
fe80::%en0/64                           link#4                          UC          en0
fe80::217:f2ff:fef3:d3ef%en0            0:17:f2:f3:d3:ef                UHL         lo0
ff01::/32                               ::1                             U           lo0
ff02::/32                               ::1                             UC          lo0
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-27 18:27
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Hmm, nu funkar det inte igen...

Den här gången hjälpte det inte med att bara inaktivera nätverkskortet utan problemet kvarstår. Slänger upp info från netstaten, det verkar som om det är samma fel, men som sagt så löste det sig inte med att bara inaktivera en1 den här gången...

Last login: Sun Aug 26 20:56:26 on ttyp1
Welcome to Darwin!
84-55-114-196:~ Gabriel$ route -vn get www.svt.se
u: inet 82.99.28.150; u: link ; RTM_GET: Report Metrics: len 128, pid: 0, seq 1, errno 0, flags:<UP,GATEWAY,HOST,STATIC>
locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,IFP>
 82.99.28.150 
   route to: 82.99.28.150
destination: 82.99.28.150
  interface: en1
      flags: <UP,HOST,REJECT,DONE,LLINFO,WASCLONED>
 recvpipe  sendpipe  ssthresh  rtt,msec    rttvar  hopcount      mtu     expire
       0         0         0         0         0         0      1500       -18 

locks:  inits: 
sockaddrs: <DST,GATEWAY,IFP,IFA>
 82.99.28.150  en1:0.19.e3.2.ef.74 82.145.152.3
84-55-114-196:~ Gabriel$ netstat -rn
Routing tables

Internet:
Destination        Gateway            Flags    Refs      Use  Netif Expire
default            84.55.114.129      UGSc       72       37    en0
82                 link#5             UC          1        0    en1
82.99.28.150       link#5             UHRLW       0       18    en1      4
84.55.114.128/25   link#4             UCS         6        0    en0
84.55.114.129      0:15:60:ef:a0:0    UHLW       71        0    en0   1199
84.55.114.175      0:c0:9f:29:b3:fe   UHLW        0        0    en0   1031
84.55.114.186      0:11:9:d5:1a:6e    UHLW        0        0    en0   1031
84.55.114.189      0:c0:9f:4c:ce:8d   UHLW        0       60    en0   1018
84.55.114.196      127.0.0.1          UHS         0        0    lo0
84.55.114.200      0:a0:cc:77:3c:d8   UHLW        0        0    en0   1134
84.55.114.207      2:0:39:c3:f4:f2    UHLW        0       60    en0    911
127                127.0.0.1          UCS         0        0    lo0
127.0.0.1          127.0.0.1          UH         14    89155    lo0
169.254            link#4             UCS         0        0    en0

Internet6:
Destination                             Gateway                         Flags      Netif Expire
::1                                     ::1                             UH          lo0
fe80::%lo0/64                           fe80::1%lo0                     Uc          lo0
fe80::1%lo0                             link#1                          UHL         lo0
fe80::%en0/64                           link#4                          UC          en0
fe80::217:f2ff:fef3:d3ef%en0            0:17:f2:f3:d3:ef                UHL         lo0
ff01::/32                               ::1                             U           lo0
ff02::/32                               ::1                             UC          lo0

Nu har du fått 2 routes för en1 istället, och datorn tror att svts sida är lokalt ansluten till en1, dock är den medveten om att den routen inte funkar heller

Något underligt har du ställt in, du använder inte någon vpn lösning för jobb eller skola eller så ?

Problemet går ju att lösa genom att ta bort routen, men uppenbarligen kommer den ju tillbaka tack vare något program eller inställning så det hjälper ju inte så mycket.

Kolla som jag skrev tidigare exakt vilken anslutning som en1 är, vore bra att veta.

Det är airport som är en1.

Nej, jag tror inte jag har ställt in nån vpn. Inte vad jag kommer ihåg. Jag kollade igenom vilka program jag installerade tidsperioden då problemet uppstod och de enda jag kunde tänka mig ha något med problemet att göra skulle vara Jing och Joost, men inget av dem känns särskilt troligt. Vienna kan väl inte vara boven heller va? Jag har dem heller inte igång så inget av dem borde kunna inverka. Hur tar man bort routen? Jag kan ju kanske se hur länge den är rätt och när den felaktiga routen kommer in i bilden

Senast redigerat 2007-08-27 18:41
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-27 18:40

ok, i terminalen:

ifconfig en1

så får vi se vad de är för inställning på kortet.

84-55-114-196:~ Gabriel$ ifconfig en1
en1: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        inet 82.145.152.3 netmask 0xff000000 broadcast 82.255.255.255
        ether 00:19:e3:02:ef:74
        media: autoselect (<unknown type>) status: inactive
        supported media: autoselect

Det intresssanta är att status fortfarande är inactive trots att jag har aktiverat det, men det kanske inte har med det att göra.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-27 18:53
Ursprungligen av gabriel.fjellander:
84-55-114-196:~ Gabriel$ ifconfig en1
en1: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        inet 82.145.152.3 netmask 0xff000000 broadcast 82.255.255.255
        ether 00:19:e3:02:ef:74
        media: autoselect (<unknown type>) status: inactive
        supported media: autoselect

Det intresssanta är att status fortfarande är inactive trots att jag har aktiverat det, men det kanske inte har med det att göra.

Det riktigt intresanta är dock inställningen med 82.145.152.3/8 detta är anledningen till att Macen tror att den kan tala med svt.se genom det trådlösa kortet.

Om du ställer om airporten till DHCP så skall den förstå att den inte har något IP alls, och problemet skall försvinna för alltid, just nu är det ställt med en fast adress som ja.. du eller någon annan måste ha hittat på helt enkelt

PS; status: inactive betyder bara att den inte har kontakt med något nät just nu, inte om den är på eller inte enligt nätverksinställningarna.

Dessvärre är den redan på DHCP...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-27 19:12
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Dessvärre är den redan på DHCP...

ok..

aja, då tvingar vi den att glömma helt enkelt

sudo ifconfig en1 -alias

den kommer att fråga dig om lösenord, det är admin lösenordet, om du är inloggad som din admin användare blir det då samma lösen som din användare har.

kontrollera sen om routen är borta, om inte så kan du trycka bort dem med

sudo route delete -net 82

den kommer då fråga om samma lösen igen (om det är längre än 5min sedan som du skrev det ovan.

Japp, det funkade nu. Redan efter första terminalkommandot. Kan jag fortfarande använda airport?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-08-27 19:19
Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Japp, det funkade nu. Redan efter första terminalkommandot. Kan jag fortfarande använda airport?

Ja, den skall lägga AP anslutningar korrekt, de blir helt enkelt huvud aliaset på länken istället för alias #2. (då vi tog bort #1 med -alias)

iom att du tog bort aliaset slog den ihjäl den felaktiga routen med, som tänkt men lika bra att ta med kommandot för att manuelt döda den om det nu inte hade funkat

Tack så jättemycket Anders! Du var ovärderlig hjälp! Nu hoppas jag att det ska fortsätta funka också...

1
Bevaka tråden