El Gato EyeTV

Tråden skapades och har fått 160 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<br><center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eyetv_350.jpg></center>

Att kunna kombinera datorn och TVn har varit lockande sedan många år tillbaka. Den första Macen med integrerad TV-mottagare släpptes för ca tio år sedan. Dagens Macar är inte längre försedda med denna finess. Men faktum är att det idag finns betydligt smartare produkter på marknaden idag. Testlabbet har tittat närmare på en extern TV-mottagare som kan användas med vilken modern Mac som helst. Vad skiljer den åt från Apples gamla TV-kort? Förutom möjligheten att använda denna mottagare tillsammans med en bärbar Mac, så går det även att göra avbrott i livesändningar och därefter fortsätta från där du slutade.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye1.jpg></center>

Installation
Den fysiska anslutningen av EyeTV-mottagaren till datorn är mycket enkel. Det som förvånade mig var att mottagaren inte har någon extern strömförsörjning, utan att strömmen för drivningen av mottagaren tas från datorns USB-port. Detta är givetvis ett stort plus, då mängden sladdar under skrivbordet inte blir lika omfattande. De enda sladdarna som behöver anslutas är därav just USB anslutningen mellan dator och mottagare, samt den inkommande videosignalen till mottagaren. Mottagaren har två olika anslutningsmöjligheter vad gäller inkommande videosignal. Antingen används RCA-anslutning, som ofta förekommer på videobandspelare, videokameror osv.. eller så ansluts mottagaren till en vanlig koaxial antennanslutning (TV-antenn).
Installationen av programvaran är inte heller mycket svårare. På den medföljande CD-skivan finns ett programpaket, som installeras genom att den flyttas till programmappen på den egna hårddisken. På skivan finns dock inte den senaste versionen av EyeTV-programvaran, denna måste laddas ner från ElGatos webbplats på Internet. Första gången mjukvaran startas kommer du få en förfrågan om kanalsökningen ska ske per automatik eller om du vill ställa in TV-kanalerna manuellt. Under testet lät jag programvaran leta upp kanalerna, resultatet blev att många oönskade dubletter av TV-kanaler. Detta åtgärdas dock enkelt via kanalinställningspanelen.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye2.jpg></center>

Hur fungerar den?
EyeTVs hårdvarudel själva mottagaren omvandlar den inkommande analoga videosignalen till en digital MPEG-1 ström. Denna ström skickas därefter via ett USB-gränssnitt till Macen, där mukvarudelen av EyeTV-spelar upp den strömmande videon. MPEG1-strömmen uppgår till 29,97 bildrutor per sekund i upplösningen 352x240 pixlar. Du kan själv ställa in kvaliteten på den skickade signalen som antingen kan sättas till 1,15 Mbps (standard kvalitet) eller det dubbla 2,3 Mbps (hög kvalitets läget).

Användning
TV-tittandet sker med hjälp av EyeTV-applikationen (som för närvarande är uppe i versionsnummer 1.2). Programvarans grafiska användargränssnitt består av två fristående fönster. Den ena av dem är den aquainspirerade fjärrkontrollen, varifrån de flesta funktioner i samband med TV-tittandet kan styras. Mitt på fjärrkontrollen finns knappen för att pausa ett den pågående sändningen. Här finns också knappar för att hoppa ett valfritt antal sekunder fram respektive bakåt i sändningen. Utöver dessa finns knappar för inspelning, kanalväljare samt volymkontroll. Denna virtuella fjärrkontroll är endast synlig då EyeTV-applikationen är aktiverad (ligger överst) på skrivbordet.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye4.jpg></center>

Det andra fönstret är programmets visningsfönster, där själva TV-sändningen visas. Fönstrets storlek kan anpassas till fyra olika storlekar, utöver fullskärmsläget. Visningsfönstret är synligt även då det inte ligger aktivt. På så sätt går det med fördel att se på TV i ett litet fönster då man arbetar med något annat vid sidan om. Jag kan intyga att det är relativt beroendeframkallande att ha TV:n så pass nära till hands.

Pausfunktion
Det smarta med att integrerar TV-mottagaren med datorn är möjligheten att lagra TV-strömmen på datorns hårddisk. Så snart du öppnat EyeTV-applikationen börjar programmet att lagra en buffert av den aktuella kanalen du har ställt in. Storleken på denna buffer går att ställa in under programmets inställningar. Under testet tillät jag en buffer som uppgick 500 megabyte. Det motsvarade 46 minuter lagrad sändning i standardkvalitet. Det enda som begränsar storleken på denna buffert är det kvarvarande lediga utrymmet på din hårddisk. 5 gigabyte utrymme räcker för att lagra upp emot 8 h sändning. Detta innebär att du kan hoppa tillbaka till vilken tidpunkt som helst under de senaste 8 timmarna, detta medan nytt material hela tiden fylls på i början av bufferten, du riskerar med andra ord inte att missa någonting.
EyeTV:s pausfunktion använder sig just precis av denna buffert. Låt säga att du tittar på en ett direktsänt TV-program och får ett viktigt telefonsamtal. Du klickar på pausknappen och TV-bilden fryser. Du kan nu i lugn och ro tala i telefon, så länge som den inställda bufferten täcker sändningen. Det går ständigt att följa hur stor del av bufferten som är använd och hur stor del av materialet du har sett. Detta indikeras av en grön tidslinje. När du avslutat ditt telefonsamtal och återvänder till datorn för att se vidare på TV-sändningen, klickar på "Play"-knappen, och den frysta TV-bilden börjar återigen röra sig, sändningen fortsätter precis därifrån den slutade. I detta läge ligger du i själva verket några minuter efter den egentliga direktsändningen, vilket kan inte är så dumt. Fördelen är att du istället för att bara kunna hoppa bakåt i tiden nu även kan stega framåt! Genom att klicka någonstans på tidslinjen kan du hoppa in på valfritt ställe i sändningen. Det går också att stega framåt, exempelvis för att hoppa över eventuella reklaminslag etc. Trots att du i detta läge ligger efter livsändningen lagrar EyeTV kontinuerligt livesändningen i bufferten.
I EyeTV finns någon form av Internetbaserad program-guide integrerad. Funktionen är verkar dock endast vara avsedd för den amerikanska marknaden. Vid tryck på Guide-knappen meddelar programmet att den Internetbaserade TV-guiden inte är tillgänglig. Lite synd att vissa utlovade funktioner inte fungerar världen över, men å andra sidan är funktionen kanske inte speciellt nödvändig. Dessutom saknar EyeTV en funktion som många analoga TV-kort erbjuder; Text-TV. Funktionen kanske inte är så nödvändigt om man har tillgång till Internet i datorn, men det bör dock påpekas att det inte går att läsa Text-TV sidor via denna TV-mottagare.

<center><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/eye5.jpg></center>

Inspelning
I EyeTV-programvaran finns även inbyggda funktioner för inspelning av material till hårddisken. Antingen spelar du in TV-sändningar (eller inkommande videosignal) manuellt genom att vid sändningens början klicka på inspelningsknappen. Programmet spelar nu in sändningen på den aktuella kanalen tills du väljer att avsluta inspelningen. Det går också att i förhand ställa in tider för en kommande inspelning. Inställningsmöjligheterna är många, bland annat går det att ställa in återkommande scheman för inspelningar. Exempelvis varje måndag och torsdag mellan 20.00 och 21.00. En finess som tillkommit i den senaste versionen av EyeTV-programvaran (v.1.2) är att inspelningen numera kan starta då datorn är i vila, faktum är att det till och med går att ha datorn avstängd! Två minuter innan den inställda inspelningstiden inträffar, väcks Macen upp, och inspelningen startar på angivet klockslag.
Samtliga inspelningar som gjorts med EyeTV hamnar i programmets lista över inspelade program. Denna lista som förutom programmets titel även visar det inspelade materialets längd och en tumnagel, ger en bra överblick över de inspelade programmen. EyeTV erbjuder också en mycket enkla redigeringsmöjligheter av de inspelade programmen. I princip är det endast möjligt att radera vissa delar av de inspelade klippen. Tanken med funktionen är att inspelade rekalmavbrott, nyhetssändningar etc. ska kunna raderas ur filmer du spelat in.

<center><A HREF=/testlabbet/pics/eyetv/skarmbild.jpg target=_blank><IMG SRC=/testlabbet/pics/eyetv/skarmbild_liten.jpg border=0><br>klicka för originalstorlek</A></center>

Digitalisera gamla videoband
EyeTV:s inspelningsfunktion är lämplig för digitalisering av gamla analoga inspelningar, exempelvis familjeinspelningarna som lagrats på VHS. EyeTV-mottagaren kan kopplas samman med modernare VHS-bandspelare via RCA-anslutningen. Därefter kan materialet enkelt spelas in på Macen. Filmerna lagras i MPEG1 Muxes (både bild och ljud finns i MPEG-filen). Upplösningen på det inspelade materialet är 320x240 pixlar. Lagrade inspelningar kan tack vare integrationen med Roxio's Toast 5 Titanium direkt från EyeTV arkiveras på VideoCD-skivor. Denna funktion kräver dock Toast 5. Ett annat alternativ till att lagra materialet är att bränna det på egen hand på CD eller DVD, med hjälp av iMovie/iDVD.

Fysisk fjärrkontroll
EyeTV-programvaran är kompatibel med Keyspans "Digital Media Remote"-fjärrkontroll. Under detta test fick vi dock inte möjlighet att känna på denna. Men enligt ElGato erbjuder fjärrkontrollen fullständig kompatibilitet.
I dagsläget är EyeTV-mjukvaran inte möjlig att styra via AppleScript, men ElGato meddelar att de arbetar på det. Så snart mjukvaran blir kontrollerbar med hjälp av AppleScript, kommer Bluetooth-kompatibla mobiltelefoner från Sony Ericsson fungera som fjärrkontroller (tack vare Romeo eller Sony Ericsson Clicker -mjukvarorna).

Videoklipp
För att visa kvaliten på MPEG-strömmen som EyeTV-turnern levererar till datorn har två provklipp lagts upp. Dessa klipp är inspelade i standardläge, 320x240 pix, ca 190 kilobyte per sekund.
Lightversion (1,7 megabyte)
Bredbandsversion 5,3 megabyte)

Systemkrav
- Mac OS X 10.1.5 eller högre
- Inbyggd USB-port
- 20 megabyte ledigt utrymme för programvaran
- 650 megabyte ledigt utrymme för varje inspelad timme

Information
Tillverkare: ElGato
Beskrivning: Extern tv-mottagare till Macen
Pris: 1995 kr exkl. moms (2494 kr inkl. moms)

Omdöme
+ Praktiskt med pausfunktion
+ Lämplig för digitalisering av videofilmer
- Saknar Text-TV funktion
- De Internet-baserade guiderna fungerar ej i Sverige
- Långsam växling mellan kanaler

Betygsättning
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Länkar
Tillverkaren ElGatos sida
Keyspan Digital Media Remote
Macoteket
EyeTV hos AppleStore

Senast redigerat 2004-02-23 00:49
 • Medlem
 • 2003-04-28 16:18

Ännu ett mycket bra test, kul att läsa och bra med testfilmer.

 • Oregistrerad
 • 2003-04-28 16:28

Häftigt test, blir helt klart köpsugen!
Får man fråga vad inspelningarna är gjorda på för maskin? (typ processor och minne)

/Fredrik

Citat:

Skrevs ursprungligen av Fredrik Lange
Häftigt test, blir helt klart köpsugen!
Får man fråga vad inspelningarna är gjorda på för maskin? (typ processor och minne)

/Fredrik

Testet är utfört på en PowerBook G3 400 MHz (Pismo), 384 MB. Datorn syns på bilderna ovan.

/M

 • Medlem
 • International user
 • 2003-04-28 16:36

Hur stabil var programvaran? Det har varit mkt gnäll om det i USA. Har de fixat alla buggar eller hade du några krascher?

Citat:

Skrevs ursprungligen av mattan
Hur stabil var programvaran? Det har varit mkt gnäll om det i USA. Har de fixat alla buggar eller hade du några krascher?

Jag säger som Dr. Alban; "Det är stabilt som f-n". Ärligt talat; jag har kört EyeTv under ca två veckor, och programmet kraschade inte en enda gång. Jag kör OS X 10.2.5.

/M

Bra test! Jag blir ännu mer sugen än jag var innan på att hysta ut den gamla videon och koppla en EyeTV till en gammal powerbook kopplad till TVn...
Provade du att använda EyeTV med datorn kopplad till TVn? Hur kändes det?

En rättelse angående applescript-stödet: EyeTV:s programvara (version 1.1.2) är synnerligen scriptbart. Prova att dra programmet till manusredigeraren så visar sig en ganska omfattande ordlista. Yummy.
Då blir nästa problem att få tag i en defekt T68 där bara blåtandsstödet fungerar Eller en separat generell blåtandsfjärrkontroll - finns det något sådant?

För övrigt säljs EyeTV numera även av AppleStore.

Utmärkt test!

Två frågor:

1. är den maximala upplösningen motsvarande full PAL-upplösning?

2. är hårdvaran "Mac only"?

/Jernberg

Bra test!

Vill ha, vill ha, vill ha! Verkar faktiskt inte helt tråkigt att kunna se tv på burken. Skall bara skaffa mig ett användningsområde.

//fredrik

Citat:

Skrevs ursprungligen av Jernberg
1. är den maximala upplösningen motsvarande full PAL-upplösning?

Maximal upplösning är just precis 320x240 bildpunkter.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Jernberg
2. är hårdvaran "Mac only"?

Hårdvaran är ju egentligen inte beroende av Mac. Den har USB-anslutning som fungerar på PC också. Problemet är att ElGato inte har någon drivrutin till Windows. Har man nödvändig kunskap går det säkertligen att utveckla en mjuvara som fungerar även på PC. Men som det är idag så är detta endast en Mac-produkt.

/M

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-04-28 16:55

Tack för ett angeläget och välgjort test!

Två frågor: Du nämner i förbifarten att det går att bränna det lagrade TV-programmet med iMovie/iDVD. Betyder det att det alltså går att importera den lagrade filmfilen till iMovie och använda alla iMovies redigeringsmöjligheter?

Jag har titttat på den bifogade QuickTime-filen och det ser bra ut på min iBook, men hur blir bildkvalitén egentligen på en större skärm i helskärmsläge, och hur blir det om man bränner en DVD och kör den i en vanlig DVD-spelare och en 32-tums TV? MPEG1-ström och en upplösning på 352x240 pixlar låter ju inte så imponerande.

/Mackan

Citat:

Skrevs ursprungligen av macsolve
Bra test! Jag blir ännu mer sugen än jag var innan på att hysta ut den gamla videon och koppla en EyeTV till en gammal powerbook kopplad till TVn...
Provade du att använda EyeTV med datorn kopplad till TVn? Hur kändes det?

Det har jag faktiskt inte provat. Men har du TV-utgång på din dator kan du i princip prova det själv, genom att ladda ner filmklippen (det kan dock bli problem med fullskärmsläge om man inte har EyeTV-mjukvara eller QT Pro).

Citat:

Skrevs ursprungligen av macsolve
En rättelse angående applescript-stödet: EyeTV:s programvara (version 1.1.2) är synnerligen scriptbart. Prova att dra programmet till manusredigeraren så visar sig en ganska omfattande ordlista.

Det stämmer bra. Tack för rättelsen.

/M

 • Medlem
 • Gällivare
 • 2003-04-28 17:08
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Maximal upplösning är just precis 320x240 bildpunkter.

/M

Är det MPEG-PAL så borde upplösningen vara 352*288 med 25 bilder/sekund(Den samplar varannan scannad linje , 288 av 576 och varje linje samplas i sin tur i 352 rektangulära pixlar.
MPEG-NTSC ligger på upplösningen 352*240. Quicktime använder dock alltid 320*240 när den spelar upp MPEG.

Upplösningen och kvaliten på MPEG-1 som används i det här fallet, borde motsvara ungefär vanlig VHS, dvs i mitt tycke fullt acceptabelt för hemmabruk.

Suveränt test Martin, är klart sugen...

 • Medlem
 • Gotland / Åre
 • 2003-04-28 17:41

Undrar om det är en sån här tjejen har i den senaste "varningsfilmen" för TV-licensen. Hon sitter på ett café och kollar på TV i sin PowerBook... Har ni sett den?

Syftet med filmen är nog att påpeka att man måste pröjsa TV-licensen även om man inte har en "vanlig" TV.

Vet någon hur det funkar med det? Kollar dom upp en om man har en sån här box till datorn?

Och applescript stöd betyder att man kan leka till det och lägga till stöd så att man kan skicka ett mail till datorn när man vill att den ska spela in nåt! SÅÅÅ BRA!
MÅSTE HA!

Frågan är bara om man kanske ska vänta på att den utlovade firewire + mpg4/mpg2 varianten kommer... Det skulle ge en ordentlig kvalitetsförbättring i alla fall, om man nu behöver det...

Skulle vara kul med en skärmdump från fullskärmsläget eller i alla fall nåt större än standard, men testet var i övrigt perfekt.

 • Medlem
 • 2003-04-28 18:16

Underbart test! Blev inte helt osugen faktiskt.
Det verkar som att din länk till Macoteket leder till http://www.macoteket.com, men suffixet torde väl vara .se?

/majk

 • Medlem
 • Gällivare
 • 2003-04-28 18:22
Citat:

Skrevs ursprungligen av ghazban
Skulle vara kul med en skärmdump från fullskärmsläget eller i alla fall nåt större än standard, men testet var i övrigt perfekt.

Är det inte bara att köra Martins demoklipp i fullskärmsläge så ser du kvaliten. Eller så bränner du samma videoklipp på CD som VideoCD och provkör på stationära DVD-spelaren(provade just detsamma, kvaliten är utan tvekan jämförbar med VHS, fast mycket kan ju sägas om kvaliten på VHS å´andra sidan)

Slöas inte datorn ned av det som EyeTV skickar genom USB-porten?

Citat:

Skrevs ursprungligen av maca
Du nämner i förbifarten att det går att bränna det lagrade TV-programmet med iMovie/iDVD. Betyder det att det alltså går att importera den lagrade filmfilen till iMovie och använda alla iMovies redigeringsmöjligheter?

Jag undrar också...

Isåfall blir det nog ett köp.

Önskelista för kommande versioner:

- Stöd för TextTV, naturligtvis med väl tilltaget sidminne och visning i separat fönster. TextTV-"strömmen" lagras lämpligen i ett quicktime textspår så att man kan se textTV som hör till det inspelade materialet i efterhand (så man kan få fram textningen på en del svenska filmer där man knappt hör vad dom säger
- Stereo-ljud med Nicam-decoder
- Dubbla tuners med stöd för bild-i-bild samt att spela in en annan kanal än den man tittar på
- Digital mottagare

[edit: textade filmer]

Senast redigerat 2003-04-29 09:19
 • Oregistrerad
 • 2003-04-29 01:16

Jag tyckte kvaliten var alldeles för dålig i fullskärm på min TiBook, suddig och pixlig. Skulle vara kul att se ett testclip på högsta kvaliten. Är det i klass med VHS så köper jag hellre en video-DVD med inspelning.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-04-29 08:47

Jag vill ha en grunka med motsvarande funktioner men i PC-Cardstorlek. Då blir det äntligen riktigt smidigt. Fast å andra sidan är det ju ganska skönt att nästan aldrig se på teve även om man missar en del bra i mängden av skit.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Ken
Jag tyckte kvaliten var alldeles för dålig i fullskärm på min TiBook, suddig och pixlig. Skulle vara kul att se ett testclip på högsta kvaliten. Är det i klass med VHS så köper jag hellre en video-DVD med inspelning.

Kvaliteten blir inte bättre än vad som framgår i klippet. Jag är beredd att hålla med om att VHS (visat direkt på en vanlig TV) är bättre än fullskärmsläget med EyeTV. Har man dock visningsfönstret i normalstorlek duger kvaliteten alldeles utmärkt. Kör du fullskärmsläge behöver man iofs inte sitta lika nära skärmen för att se, vilket innebär att den bristande kvaliteten inte blir så tydlig.

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av star-affinity
Slöas inte datorn ned av det som EyeTV skickar genom USB-porten?

Inte vad jag märkte. Jag kunde utan problem ha tungre applikationer igång prallellt. Och då körde jag som sagt inte med en värstingdator. Testet urfördes på en PB G3 400 MHz (Pismo).

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Kvaliteten blir inte bättre än vad som framgår i klippet. Jag är beredd att hålla med om att VHS (visat direkt på en vanlig TV) är bättre än fullskärmsläget med EyeTV. Har man dock visningsfönstret i normalstorlek duger kvaliteten alldeles utmärkt.

Du pratar fortfarande om att se på det på datorn eller?
Det är märkligt hur mycket bättre bilden ser ut när man kör ut det på en TV. Kör man ut EyeTV i fullskärm på TVn tycker jag att det är betydligt bättre än VHS. Men min video är kanske sunkig.

 • Medlem
 • 2003-04-29 10:54

Mycket bra test Martin!

Jag har dock en fråga. Skulle det fungera om man kopplade EyeTV:n till usb-porten på AirPort Extreme basstationen?

/3

Citat:

Skrevs ursprungligen av 3OPAH
Mycket bra test Martin!

Jag har dock en fråga. Skulle det fungera om man kopplade EyeTV:n till usb-porten på AirPort Extreme basstationen?

/3

Tack för komplimangerna. Jag har faktiskt inte provat det, men jag tror tyvärr inte det fungerar. ABSen har väl bara stöd för USB-skrivare. Men tanken är god!

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av macsolve
Du pratar fortfarande om att se på det på datorn eller?
Det är märkligt hur mycket bättre bilden ser ut när man kör ut det på en TV. Kör man ut EyeTV i fullskärm på TVn tycker jag att det är betydligt bättre än VHS. Men min video är kanske sunkig.

Japp, jag menade datorskärmen. Jag har inte provat att visa bilden på en TV-skärm. Jag provar det senare under dagen.

/M

 • Medlem
 • International user
 • 2003-04-29 12:28

alla sändningar går ju mot digitala nu. känns som livstiden på eyeTV är kort.

Det går att ha EyeTv kopplad till en digitalbox. Dock fungerar inte kanalväljaren då utan du kan bara titta/spela in den kanal som digitalboxen är inställd på (A/V input i EyeTv).

Joakim

Bevaka tråden