Lagra filnamn i databasen

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Linköping
  • 2007-08-03 12:14

Hej,

Jag håller på att konstruera ett formulär, med lite frågor som lagras i en databas, så långt fungerar det också.

Sen vill jag ladda upp en bild, själva bilden som man väljer lägger sig där den ska. Problemet är att jag vill veta vem som har laddat upp den.

Antingen genom att spara filnamnet som en post i databasen, gärna då som en länk. Eller på något sätt kunna veta vad som hör till vad.

Jag har knappt sysslat med php & databaser (mysql) förut så förklara gärna på relativt enkla sätt

//Jakob

Ledsen kompis, men din fråga kan liknas vid att fråga någon i stil med "Jag har aldrig meckat med bilar förut, kan du lägga otaliga timmar på att förklara hur man konverterar motorn till etanoldrift istället för bensin?", om du förstår vad jag menar. Vi som kan detta har lagt tusentals timmar på att lära oss det.

Ett väldans allmänt svar: Du behöver skapa ett par sidor i ett scriptspråk (php eller lasso eller något annat) som tar emot den uppladdade filen från formuläret, placerar den på rätt plats på servern, läser av filnamnet och skjuter in denna information i en MySQL-tabell medelst SQL-kommandon, och sedan hanterar vartenda fel som kan uppstå under vägen, från för stora filer, till felaktiga bokstäver i filnamnet osv osv. För att allt detta skall fungera så måste du ha tillgång till ett scriptspråk och en databas och en tabell, allt detta skall även installeras och konfigureras så att inte vem som helst kan göra vad som helst. När den biten fungerar, filen tas emot så skall du skapa en sida som visar upp resultatet, dvs gör en sökning i tabellen (med SQL-kommadon) och skapar någon användbar HTML av svaren, så att du får den länk du vill ha.

Jag har tidigare postat länkar till nybörjarguider i PHP, tex i denna tråd:

http://www.99.se/ruby-asp-python-script/219771-skicka-e-post-till-mottagare.html

Din fråga är ganska vanlig och de bitar du behöver finns oftast som separata lektioner i dessa nybörjarguider.

Lycka till!

  • Medlem
  • Linköping
  • 2007-08-03 14:32

Kan förstå att frågorna likt denna är tämligen vanliga.

Kan dock klargöra att allt/det mesta runt omkring gällande databas,kopplingar, inläsning/uppladdning av fil är klara och fungerar.

Problemet i sig är nog egentligen ganska lättlöst, då det enda jag behöver få reda på är hur man lägger in filnamnet i databasen.

Och rent logiskt borde det väl fungera ungefär som att lägga in en text från en <input type="text" name="test">?

Problemet är att jag inte vet hur man plockar ut det som står om man istället har en <input type="file">

Nu kanske frågan krympte till hur man byter en strålkastarlampa?

Beroende på programmeringsspråket så skickas det med sk miljövariabler med ett forumulär, där saker och ting går att läsa av med rätt kommandon och lagras i nya variabler, som tex filnamn och filsökväg som blir textsträngar som kan lagras i ett fält i en tabell.

PHP:
http://www.php.net/manual/sv/features.file-upload.php

Lasso:
http://reference.lassosoft.com/Reference.LassoApp?[File_Uploads]

Enjoy!

Det enkla svaret på nästan alla php-frågor: http://php.net/

http://se.php.net/manual/en/features.file-upload.php

eh, just, taz - du vart först på pucken.

Tja frågeställaren sade inte tack eller rapporterade hur det gått, så man kan anta att problemet fortfarande är olöst, så jag förstår att du letade fram samma länk igen. *hint hint*

1
Bevaka tråden