MacNytt lägger ner inom kort

Tråden skapades och har fått 28 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

MacNytt lägger ner i slutet på Juni månad
- Uppdaterat tisdag 07:00 med Joakim Jardenberg intervju! -

MacNytt meddelar att sajten stänger i slutet på månaden efter att ha varit online i olika former sedan 1999. Grundaren och ägaren Patric Malm avled efter en längre tids sjukdom i höstas vilket vi skrev om här på 99mac. På MacNytt finns texten: Som ni säkert märkt blir det mindre och mindre aktivitet på MacNytt. Som det är nu är MacNytt att jämföra med ett skepp utan kapten.

För oss som varit med i macbranschen sedan urminnes tider var MacNytt den första stora privata macsidan vid sidan av kommersiella MacWorld och MacPressen som dominerade på den tiden. Innan jag startade 99mac skrev jag som redaktör för MacNytt och jag tror Roger Åberg på MacFeber också gjorde det.

Även om MacNytt inte har varit den lysande stjärna jag saknat sedan milleniumskiftet känns det trist att en branschkollega försvinner.

Ett litet gäng från MacNytt ska försöka göra nystart under namnet Kommando-N, ett namn som även används av en populär amerikansk videoblog (http://commandn.typepad.com/).

Den nya sajten kommer inte byggas vidare i scriptspråket Lasso som Patric varit specialiserad inom utan blir nybygge "från scratch" i Ruby on Rails. Henrik Wannheden kommenterar varför man börjar om från noll:

Vi har inte förlorat tillgänglighet av koden, det är bara det att ingen kan tolka den. MacNytt är byggd i Lasso och det är ingen av oss, eller få andra öht som kan Lasso. Koden är arkaisk, och sajten är lite av Frankenstein som växt i omgångar. Inte ens Patric som byggde det kunde upprätthålla full funktionalitet och tog bort funktion efter funktion eftersom den var svår att underhålla och uppdatera (tex Dagens Fråga). Nu är Patric inte med oss längre och därför måste vi börja om från scratch med en sajt som byggs för att vara uppdateringsbar även i framtiden och av utomstående.

Intervju med Joakim Jardenberg

99mac frågar: Ditt namn finns med som grundare av kommando-n. Berätta lite kort om den nya sajten och din inblandning.

Jardenberg: Jag är inte så inblandad i uppstarten av cmd+n, snarare i bevarandet
av macnytt.se|com som en minnessten över Patric Malm.

Vad händer med Macnytt domänen och sajten? Varför inte använda macnytt
domänen i fortsättningen?

Som den som sannolikt var närmast Patric på slutet fick jag förtroendet att förvalta de gamla domänerna av hans efterlevande. Att avsluta den existerande verksamheten på macnytt ligger i linje med Patrics intentioner den sista tiden, och det handlade mest om hur det skulle göras. Det starka community som utgjort macnytt fick på det här sättet möjligheten att formera sig och bygga upp något nytt och eget, från grunden. Tänk OS9-OSX - ibland måste man bygga om från grunden.

Vad händer med innehållet och användarkonton?

Inget flyttas över eftersom det vore ytterst tveksamt av integritets-skäl. Däremot kommer nyhetsarkivet att sparas och göras tillgängligt på den In Memoriam-sajt som vi lägger på macnytt-domänen.

Vad händer med @macnytt.com mailadresserna?

De kommer sakta men säkert fasas ut.

99mac tackar för intervjun med Joakim Jardenberg!

Intervju med Henrik Wannheden på Kommando-N

99mac frågar: Ditt namn finns med som grundare av kommando-n. Berätta lite kort om den nya sajten och din inblandning!

Henrik: Den nya sajten kom till efter ett litet möte med de kvarvarande aktiva skribenterna om vad 17 vi skulle göra i framtiden. MacNytt dog tillsammans med sin grundare och det fanns inget praktiskt sätt att driva vidare sajten vilket dock ändå gjordes i nästan ett år.

Datumet när MacNytt skulle stängas sattes utanför skribenternas kontroll och när det uppdagades så fick vi helt enkelt aktivera oss. Jag är en del av Kommando-N (⌘N) eftersom jag bryr mig om tanken bakom MacNytt och var en gång tongivande där. Nu är planen är att härja runt på forumet och utöva mitt inflytande över användarna samt fylla sajten med innehåll i form av artiklar. Det mest konkreta jag gjort hittills är att döpa sajten.

Vem har byggt nya kommando-n och vad kommer göra sajten framgångsrik som MacNytt en gång var?

Sajten är byggd av Johan Stille och Janko Luin, och designen är utformad av Hjalmar Hägglund och Jessica Hanmeier. De har använt Ruby on Rails för att snabbt få till stånd något fungerande, och för att lätt kunna expandera sajtens funktioner i framtiden. Utvecklingen av den nya sajten tog en handfull dagar vilket var nödvändigt eftersom datumet då MacNytt läggs ner var väldigt snart och alla inblandade har heltidsjobb vid sidan om.

Hur tror du att kommando-n kommer klara sig i konkurrensen med IDG-ägda MacWorld.se, Bonnier-ägda MacFeber.se, privatägda 99mac.se och ett uppsjö av mindre sajter som MacPro, Maximac etc?

Frågan vi ställde oss när vi skulle besluta om framtiden var "Varför?", och svaret kom rätt snabbt. MacNytt var aldrig om att konkurrera och ⌘N kommer inte vara det heller, vi fyller främst en nisch för oss själva, och de som hängt med MacNytt i vått och torrt. Vi är övertygade om att vi har en plats i Mac-sverige och om vi bara får nöjda läsare så är vi nöjda. I vår mening fanns det ingen annan svensk sajt som var så liberal och öppen för användarna som MacNytt var. Det har alltid varit högt i tak och vi har aldrig sett oss behöva forummoderatorer som censurerat obekväma åsikter. Något som några av sajterna du nämner verkar haft.

Att ⌘N kommer ägas och drivas av användare utan något ekonomiskt intresse, krav från annonsörer eller vinstdrivande ägare gör oss oberoende, och helt i linje för vår vision om communityn. Till skillnad från andra sajter kommer nyhetsrapporteringen inte att vara en kort ingress eller ytligt återberättande och en länk vidare till någon amerikansk sajt. Planen är att faktiskt ledsaga läsarna i informationsbruset, inte spä på stressen. Dessutom kommer vi göra det mycket enkelt för vem som helst att skriva gästartiklar vilket åter igen är helt i linje med att hålla högt i tak och göra engagerade användare ännu mer engagerade.

Vi är kanske den enda sajten som med rätta kommer vara av och för Mac-användare?
Det är vår vision i alla fall.

99mac säger: Hejdå MacNytt och hej till ⌘N!
Mer information på MacNytt.se
MacNytt lägger ner på torsdag eller fredag

Senast redigerat 2007-06-26 07:06

Det känns lite sorgligt. Jag minns när Magnus Hammar drog i gång projektet, som då var en perlbaserad sida, och efterlyste skribenter. Jag och Wannheden var de första två som kom med i gänget. Några månader senare kom Patric med i bilden och fixade ett riktigt domännamn samt hosting. Patrics engagemang tog riktig fart och han köpte koden av hammar och började utveckla sidan med fler funktioner.

Tyvärr kom studier och arbete i vägen, så mitt eget engagemang mattades och jag lämnade min post någon gång innan millenieskiftet.

Jag hoppas att kommando-n blir en lyckad satsning.

Varför inte låta dem sköta nyhetsdelen på 99?
En tanke som slog ner bara...

Ursprungligen av Mattias Hedman:

Varför inte låta dem sköta nyhetsdelen på 99?
En tanke som slog ner bara...

Jag tror vår inriktning mot användargenererat innehåll är framtiden för 99mac. Vi täcker i princip allt som händer, när det händer och medlemmarna kommenterar allt direkt i forumet. Över 1500 nya trådar varje månad - över 200st i Nyhetstips och iPod & MacNyheter forumen.

 • Medlem
 • Älmhult
 • 2007-06-25 10:13

Trist att de lägger ner

Som sagt det var en tanke som slog ner inget mer.
Jag har aldrig läst macnytt. Har klarat mig med 99.

 • Medlem
 • International user
 • 2007-06-25 11:20

MacNytt R.I.P.

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-06-25 13:53

En mer korrekt beskrivning hade varit att vi nysatsar.

Eftersom det är många här på 99Mac som har ett förflutet på MacNytt kanske någon kan svara på frågan exakt när MacNytt egentligen startade. Vi är många som inte känner till hur det var innan Patric Malm tog över.

Ursprungligen av Mikamar:

En mer korrekt beskrivning hade varit att vi nysatsar.

MacNytt lägger ner och försvinner. Precis som du skriver finns det ett gäng som startar en ny sajt som inte har samma medlemmar, samma ägare, samma innehåll eller samma namn. Den gamla sajten finns dessutom kvar i "fryst" läge. Känns inte som att MacNytt nysatsar, eller hur?

Hursomhelst najs att det kommer fler alternativa sajter - nu när det finns så många aktiva Macanvändare finns det underlag för många sajter!

 • Medlem
 • International user
 • 2007-06-25 14:10

Dunk i ryggen ska ni ha, Lycka till med Kringla+N !

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-06-25 20:47
Ursprungligen av Björnström:

Hursomhelst najs att det kommer fler alternativa sajter - nu när det finns så många aktiva Macanvändare finns det underlag för många sajter!

Kommando-N kommer definitivt inte satsa på att "stjäla" medlemmar från vare sig 99Mac eller MacWorld. Men den som vill vara medlem är ändå välkommen!

Får väl även passa på att lyckönska Björnström som lyckats bygga upp 99Mac till vad det är i dag på så pass kort tid. Bra jobbat!

Ursprungligen av Mikamar:

Får väl även passa på att lyckönska Björnström som lyckats bygga upp 99Mac till vad det är i dag på så pass kort tid. Bra jobbat!

Nu är vi ju rätt många som jobbar här - men tack iallafall! Tänk vad man kan få gjort på 2243 dagar

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-06-26 02:33
Ursprungligen av Björnström:

Nu är vi ju rätt många som jobbar här - men tack iallafall! Tänk vad man kan få gjort på 2243 dagar

Ja, vissa får ju inte gjort något alls på en hel livstid...

Ursprungligen av Mikamar:

Eftersom det är många här på 99Mac som har ett förflutet på MacNytt kanske någon kan svara på frågan exakt när MacNytt egentligen startade. Vi är många som inte känner till hur det var innan Patric Malm tog över.

Vill minnas att det var tidigt 1998 som Magnus Hammar efterlyste skribenter till Macnytt på en av Macsveriges många e-postlistor. Han hade då hackat ihop en nyhetssida för att fylla tomrumet efter Macpower. Jag och Wannheden nappade snabbt på idén, men jag tror att vi tre var enda skribenterna ett tag. Domännamnet Macnytt.com kom först med Patric några månader senare. När han även tog över driften -99 (tror jag det var) började det även komma in lite fler skribenter i gemet. Jag hoppade väl av som skribent på hösten eftersom jag fick för lite tid, så vad som skett bakom kulisserna sedan dess vet ni nog bättre.

Undrar dock om det kanske inte redan var -97 som det drog igång och Patric kom in -98. Tycker det känns som om jag var med under en längre tid.

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-06-25 20:41
Ursprungligen av ohennig:

Vill minnas att det var tidigt 1998 som Magnus Hammar efterlyste skribenter till Macnytt på en av Macsveriges många e-postlistor. Han hade då hackat ihop en nyhetssida för att fylla tomrumet efter Macpower. Jag och Wannheden nappade snabbt på idén, men jag tror att vi tre var enda skribenterna ett tag. Domännamnet Macnytt.com kom först med Patric några månader senare. När han även tog över driften -99 (tror jag det var) började det även komma in lite fler skribenter i gemet. Jag hoppade väl av som skribent på hösten eftersom jag fick för lite tid, så vad som skett bakom kulisserna sedan dess vet ni nog bättre.

Undrar dock om det kanske inte redan var -97 som det drog igång och Patric kom in -98. Tycker det känns som om jag var med under en längre tid.

Jo, det mesta som rör tiden innan Patric kom in i bilden är lite oklart. Verkar inte vara någon som minns något exakt lanseringsdatum.

Men man får väl passa på att tacka dig för din insats för att skapa en av de trevligaste platserna på nätet!

 • Medlem
 • Simrishamn
 • 2007-06-25 20:47

Eftersom det är samma kår av skribenter och engagerade medlemmar som ligger bakom kommando-N, så tycker jag visst att det kan betraktas som en nysatsning...

Skapa är väl att ta i, jag hjälpte väl mest till att möblera, eller hur man nu ska uttrycka det. Men har inte Henrik några minnen av hur det var i början? Han borde väl kunna fylla i några luckor.

Jag minns i alla fall att jag fick ta en paus sommaren -98 då jag jobbade i Hallstahammar utan möjlighet att koppla upp mig. Kan banne mig inte komma ihåg om Patric hade kommit in i bilden än, men jag har för mig att vi varit i gång ett tag i alla fall.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2007-06-26 17:34
Ursprungligen av ohennig:

Skapa är väl att ta i, jag hjälpte väl mest till att möblera, eller hur man nu ska uttrycka det. Men har inte Henrik några minnen av hur det var i början? Han borde väl kunna fylla i några luckor.

Jag kommer inte ihåg någonting, jag var så j-la full
Seriöst.. Jag vet vad min första nyhet var, den handlade om något rykte på AppleInsider som hade en svart och cool design på den tiden (och det hade MacNytt (som inte hette Macnytt utan typ macosnytt.hammar.dtek.chalmers.se) också för den delen). Jag satt hemma mitt i natten hos min dåvarande flickvän och skrev. Jag har en bestämd känsla av att det var jullovet 97/98, men det är kanske enklare att lista ut om man vet exakt datum när MacPower la ner. Det kan ha varit ett annat lov, typ sport eller påsk.

För min egen del var grundandet av MacNytt en direkt reaktion på ett klagobrev jag skrev till dåvarande chefredaktören för Macworld, Lennart Håkansson.
Jag skrev ungefär: "Här har ni en sajt, en enorm läsarskara, och en professionell redaktion, ändå lyckas ni endast på sin höjd prestera fyra nyheter per vecka på sajten. Patetiskt."
Hans svar var: "Om du tycker det är så enkelt att skriva massa nyheter kan du väl starta en egen sajt. Då ska du få se hur enkelt det är!"
OK då.. då gör vi väl det.

Jag uppdaterade tråden med Joakim Jardenbergs kommentarer kring kommando-n, macnytt epostadresser och mycket mer.

Blir det www.kommando-n.se eller www.kommandon.se

Är det bara jag som hatar - i URLer?

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2007-06-26 17:40
Ursprungligen av Chaosstar:

Det blir kommando-n.se, men hur ofta hade du tänkt skriva adressen? Jag räknar nog mest med att skriva "kom" och sedan löser det sig av sig själv.
Vi har cmdn.se också för de lata men jag hade helst sett att det hade blivit ⌘N.se dock

I princip ogillar jag bindestreck också, men med tanke på uttalet så hade det ställt till med massa bekymmer uttalsmässigt om vi inte haft ett streck.

Jag förstår poängen med namnet men ni har fortfarande chansen att fundera över det ännu en gång. Bara i denna tråd finns det ju flera olika sätt att skriva namnet och det låter lite som en specialstyrka i nordafrika 1942. Eller hur?

...sommarhettan slog till hårt mot konvojen med temperaturer över 50 grader dagtid. Sandstormar drog in väster om El-Alamein och täppte igen filtren på motorcyklar och lastbilar. Men detta var inget som hindrade Kommando N - en specialstyrka som tränat i åratal för ett uppdrag som detta...

 • Medlem
 • International user
 • 2007-06-27 09:54
Ursprungligen av Björnström:

tt skriva namnet och det låter lite som en specialstyrka i nordafrika 1942. Eller hur?

...sommarhettan slog till hårt mot konvojen med temperaturer över 50 grader dagtid. Sandstormar drog in väster om El-Alamein och täppte igen filtren på motorcyklar och lastbilar. Men detta var inget som hindrade Kommando N - en specialstyrka som tränat i åratal för ett uppdrag som detta...

...funderade Biggles där han stod och polerade huven på sin Spitfire. Det här skulle bli ett sjusärdeles knivigt uppddrag tänkte han och drog ett drag på cigaretten.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2007-06-27 18:06
Ursprungligen av Björnström:

Jag förstår poängen med namnet men ni har fortfarande chansen att fundera över det ännu en gång. Bara i denna tråd finns det ju flera olika sätt att skriva namnet och det låter lite som en specialstyrka i nordafrika 1942. Eller hur?

Jovisst.. men jag ser det som positivt. Har inget alls emot att förknippas med ett elitförband som slåss mot alldeles för höga odds. Vi är Mac-användare ändå, hade vi fallit till föga för det fega valet hade jag knappast suttit här heller?

Att det finns alternativa stavningar på sajten har jag heller inget emot. Kärt barn har många namn. Att det blir "Kringlan" eller "Kom an då!" i daglig tal såsmåningom stör i alla fall inte mig ett dugg.

Ta en gravöl med MacNytt och en releasekväll för Kommando-N på samma gång!

Även om Kommando-N kan anses som en fortsättning och nystart av MacNytt - det tycker åtminstone vi som jobbar med att sjösätta Kommando-N - så kvarstår faktum att MacNytt går i graven. Den förtjänar helt enkelt ett värdigt avsked.

Därför är vi några i gänget som har pratat ihop oss om att sitta ner och ta en gravöl för MacNytt.

Fredagen den 29 juni (alltså denna fredag)
på Strandbryggan (www.strandbryggan.se)
nära Djurgårdsbron i Stockholm.

Så, om du råkar befinna dig i Stockholm på fredag, och om du vill och kan, så är du varmt välkommen att delta. Vi kommer alla att dyka upp efter jobbet, så räkna med 18-snåret på ett ungefär.

http://macnytt.se/news/10319

Citat:

Därför är vi några i gänget som har pratat ihop oss om att sitta ner och ta en gravöl för MacNytt.

Fredagen den 29 juni (alltså denna fredag)
på Strandbryggan (www.strandbryggan.se)
nära Djurgårdsbron i Stockholm.

Inte omöjligt att man dyker upp på fredag!

Jag tycker att kommando-n är ett bra namn (även den engelska varianten och podcasten också för den delen).

Björnström har en poäng. Jag minns att jag läst i Datormagazin ca. 1987 om en Amigaförening som hade startats med inriktning på strategispel. Den ekonomiska föreningen som startades för detta valde namnet Kampfgruppe och fick avslag när de sökte bidrag från kommunen.

Men jag måste säga att jag tycker att det är skönt att slippa mac/apple i domännamnet för den nya sajten.

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-07-01 16:31

I kväll är sista chansen att besöka MacNytt innan sidan ersätts med en minnessida. Kan vara bra att veta om man har något som man vill spara, typ dagboksinlägg och liknande.

Kommando-N har för övrigt fått en riktigt bra start!

 • Medlem
 • Kungsbacka
 • 2007-07-10 18:40

Pga semestertider blev nerläggningen av MacNytt uppskjuten lite.

(För den som undrar).

1
Bevaka tråden