Intel planerar processorer med upp till 80 kärnor

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Intel arbetar hårt på att lösa dom tekniska problemen med att skapa "massive multicore" processorer med upp till 80 kärnor.

För att få plats för aktivitetshanteraren krävs större skärm!

News.com skriver: "These multicore chips, he added, will also likely contain both x86 processing cores, similar to the brains inside the vast majority of Intel's server and PC chips today, as well as other types of cores. A 64-core chip, for instance, might contain 42 x86 cores, 18 accelerators and four embedded graphics cores.

Intel executives have said they would like to see massive multicore chips coming out in about five years. But a lot of work remains. Right now, for instance, Intel doesn't even have a massive multicore chip based around x86 cores, a company spokeswoman said."

Apple levererar Mac Pro med åtta kärnor idag så 80 kärnor låter inte helt galet. Tror du vi sitter med 32 kärnors MacBook Pro Turbo om några år?

http://news.com.com/Intel+readies+massive+multicore+processors/2100-1008_3-6190856.html

-- Ett tips från http://www.99.se/tipsa/ --

  • Medlem
  • 2007-06-14 18:18

Jag har sagt det förut; Core-racet är i full sving och det är precis lika meningslöst som Mhz-racet var. Jag jobbar dagligen med en Macbook Pro och Mac Pro, och det är ingen som helst skillnad i upplevd prestanda. Jag tror inte jag skulle märka om någon stoppade in 80 kärnor i min jobbdator.

Jag tror inte att multicore är en hållbar lösning för vanliga användare, men däremot för renderingsfarmar och extremt tunga beräkningar.

Än idag klarar jag mig fint med singelkärniga proppar.... men vem vet, kanske kommer jag behöva 80 st kärnor när de väl är billiga och ligger runt 1000-lappen på NetOnNet om sisådär 15 år?

Underbart att de försöker klämma in mer i mindre.

Enda gången jag uttnytjar mina dubbla kärnor på riktigt är när jag sitter med Ableton Live och en massa pluggar och gör musik. Även till programmet som gör om filmer till min mediaspelare också när jag tänker efter lite.

Jag är också lite skeptisk till hur många kärnor det är vettigt att ha i skrivbordssammanhang, men här finns ju en tanke om olika kärnor som är specialiserade för olika uppgifter, vilket låter intressant.

"18 accelerators"? Gissar att det rör sig om kärnor för samma typ av uppgifter som AltiVec och SSE (heter det SSE på intels proppar?) tar hand om.

Varför inte slänga in några kärnor för att tillfredsställa gamers? Det har ju redan utvecklats en speciell PPU - dvs en Physics Processing Unit som är specialiserad för vissa typer av beräkningar i spel. Med kärnor som specialiseras för olika uppgifter tycker jag genast att utvecklingen verkar mer intressant.

Man behöver ju inte mer än en 80286:a på 6MHz för att ordbehandla visst.
Men alla "Bells & Whistles" som datorn har för sig.
Animeringar, ljud, speglingar av fönster, video etc... allt detta gör att man "behöver" en snabbare dator hela tiden.
Jag skulle inte kunna tänka mig att backa en enda inch på prestandan på den maskin jag har idag. 25-dubbla farten jämför med dagens hade t ex suttit gött när man skall exportera ut 50 foton ur Lightroom, cruncha Videos osv

1
Bevaka tråden