Mac Pro 8-core kompatibilitet?

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Någon som har koll på om det är några kompatibilitetsproblem med 8 kärnor mot mjukvara.

Är dagens program (typ Logic Pro, tredje parts plugins osv) optimerade för 8 core eller måste alla program uppdateras för denna nya uppsättning?

/ Micke

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-06-05 16:02

Alla program som har stöd för multithreading hanterar flera kärnor. Dock så finns det en gräns där program inte kan dela upp sig i fler trådar utan att måsta vänta in andra processer. Så optimering från 2 till 4 till 8 är inte alltid garanterat möjligt i vanligt arbete.

Vet inte hur Logic delar upp sina processer, men antagligen så fungerar äldre mjukvara till nya, men det går säkerligen att optimera mera.

Men måste mjukvarutillverkare skriva om sina program för att vara optimerade för 8 kärnor då med andra ord?

Jag är lite intresserad av 8 coren, men om tredjeparts plugins måste skrivas om så tar det alldeles för lång tid att vänta på.

Mvh
Micke

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-06-08 13:47

Det beror på hur deras mjukvara är skriven idag. Tex om det är bearbetning utav något, tex rendering/komprimering etc. och flera filer är de redan uppdelade i minst antalet filer, behövs inte optimeringarn göras på samma sätt.

Men vanliga program kanske inte ens kan eller har delat upp sina program i så många trådar så 8st cores kan användas samtidigt. I vissa fall vinner du inget på att dela upp programmen i så många trådar. Så vissa plugins kanske aldrig kommer ta vara på 8 cores. Medan andra har gjort det de senaste 8 åren.

Men med 8 cores vinner du alltid prestanda i multitasking. Så när du tex encodar, även om den bara klarar av att göra det på 4 kärnor. Har du fler kärnor till godo för annat om du gör något. Istället för att måsta lämna datorn åt sitt jobb.

Men persnoligen tycker jag att i en workstation, om man ska ta tillvara på lite pengar. Satsa pengar på snabbare per kärna, tex 4st snabba kärnor. Än 8st halvsnabba kärnor.
Kanske använda pengarna som blir över för för mer RAM och snabbare hårddiskar.

Jag kan inget om Logic osv. så därför blir detta lite flummigt. Blir mer i allmänhet.

1
Bevaka tråden