Linuxfråga, hårddisken försvunnen efter strömavbrott?

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Karlskrona
  • 2007-05-08 19:36

Hade strömavbrott idag vilket ledde till att min server dog för en stund. När jag startade den igen så kunde den inte hitta en av hårddiskarna.

/etc/fstab:

/dev/hda5        swap             swap        defaults         0   0
/dev/hda1        /                reiserfs    defaults         1   1
/dev/hdd1        /home            reiserfs    defaults         1   2
/dev/cdrom       /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro  0   0
/dev/fd0         /mnt/floppy      auto        noauto,owner     0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0

Den var monterad på /home. Behöver jag montera disken igen eller? Hur gör jag det isf?

När jag tar mount /dev/hdd1 /home så får jag "mount: /dev/hdd1 is not a valid block device".

fdisk -l ger:

Disk /dev/hda: 6448 MB, 6448619520 bytes
240 heads, 63 sectors/track, 833 cylinders
Units = cylinders of 15120 * 512 = 7741440 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1         775     5858968+  83  Linux
/dev/hda2             776         833      438480    5  Extended
/dev/hda5             776         833      438448+  82  Linux swap

Det ser ut som att disken inte alls finns med, eller?

Jag kör slackware 11 förresten.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-05-08 19:52

Ser du hårddisken i BIOSen, antar att det är en PC du kör så?

Om du kör en dmesg, identifierar disken sig i booten?

Finns det bevis på om den lever eller inte alltså.

  • Medlem
  • Karlskrona
  • 2007-05-08 19:57
Ursprungligen av Sidde:

Ser du hårddisken i BIOSen, antar att det är en PC du kör så?

Om du kör en dmesg, identifierar disken sig i booten?

Finns det bevis på om den lever eller inte alltså.

PC ja. Hårddisken snurrar iallafall, det har jag kollat.

dmesg ger följande:

Linux version 2.4.33.3 (root@tree) (gcc version 3.4.6) #1 Fri Sep 1 01:48:52 CDT 2006
BIOS-provided physical RAM map:
 BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009fc00 (usable)
 BIOS-e820: 000000000009fc00 - 00000000000a0000 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
 BIOS-e820: 0000000000100000 - 0000000018000000 (usable)
 BIOS-e820: 00000000fffe0000 - 0000000100000000 (reserved)
0MB HIGHMEM available.
384MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 98304
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 94208 pages.
zone(2): 0 pages.
Kernel command line: BOOT_IMAGE=Linux ro root=301
Initializing CPU#0
Detected 447.002 MHz processor.
Console: colour dummy device 80x25
Calibrating delay loop... 891.28 BogoMIPS
Memory: 385288k/393216k available (1926k kernel code, 7540k reserved, 577k data, 124k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 7, 524288 bytes)
Inode cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
Page-cache hash table entries: 131072 (order: 7, 524288 bytes)
CPU: L1 I cache: 16K, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 512K
CPU:     After generic, caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU:             Common caps: 0383f9ff 00000000 00000000 00000000
CPU: Intel Pentium III (Katmai) stepping 02
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
mtrr: v1.40 (20010327) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
mtrr: detected mtrr type: Intel
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfa104, last bus=1
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Using IRQ router PIIX/ICH [8086/7110] at 00:14.0
Limiting direct PCI/PCI transfers.
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
Journalled Block Device driver loaded
vesafb: framebuffer at 0x40000000, mapped to 0xd880d000, size 1536k
vesafb: mode is 1024x768x8, linelength=1024, pages=9
vesafb: protected mode interface info at c000:4cf3
vesafb: scrolling: redraw
Console: switching to colour frame buffer device 128x48
fb0: VESA VGA frame buffer device
pty: 512 Unix98 ptys configured
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with HUB-6 MANY_PORTS MULTIPORT SHARE_IRQ SERIAL_PCI enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
Real Time Clock Driver v1.10f
FDC 0 is a post-1991 82077
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 7777K size 1024 blocksize
loop: loaded (max 8 devices)
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00beta4-2.4
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
PIIX4: IDE controller at PCI slot 00:14.1
PIIX4: chipset revision 1
PIIX4: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0x2020-0x2027, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
    ide1: BM-DMA at 0x2028-0x202f, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio
hda: WDC AC26400R, ATA DISK drive
hdb: COMPAQ DVD-ROM GD-2500, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hda: attached ide-disk driver.
hda: host protected area => 1
hda: task_no_data_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hda: task_no_data_intr: error=0x04 { DriveStatusError }
hda: 12594960 sectors (6449 MB) w/512KiB Cache, CHS=833/240/63, UDMA(33)
hdb: attached ide-cdrom driver.
hdb: ATAPI 24X DVD-ROM drive, 512kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
Partition check:
 hda: hda1 hda2 < hda5 >
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
libata version 1.20 loaded.
kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k scsi_hostadapter, errno = 2
kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k scsi_hostadapter, errno = 2
kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k scsi_hostadapter, errno = 2
md: linear personality registered as nr 1
md: raid0 personality registered as nr 2
md: raid1 personality registered as nr 3
md: raid5 personality registered as nr 4
raid5: measuring checksumming speed
   8regs     :   739.200 MB/sec
   32regs    :   410.400 MB/sec
   pIII_sse  :   912.800 MB/sec
   pII_mmx   :  1000.000 MB/sec
   p5_mmx    :  1040.400 MB/sec
raid5: using function: pIII_sse (912.800 MB/sec)
md: md driver 0.90.0 MAX_MD_DEVS=256, MD_SB_DISKS=27
md: Autodetecting RAID arrays.
md: autorun ...
md: ... autorun DONE.
LVM version 1.0.8(17/11/2003)
Initializing Cryptographic API
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 4096 buckets, 32Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 32768 bind 65536)
Linux IP multicast router 0.06 plus PIM-SM
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
FAT: bogus logical sector size 53767
UMSDOS: msdos_read_super failed, mount aborted.
FAT: bogus logical sector size 53767
FAT: bogus logical sector size 53767
reiserfs: found format "3.6" with standard journal
reiserfs: checking transaction log (device ide0(3,1)) ...
for (ide0(3,1))
ide0(3,1):Using r5 hash to sort names
VFS: Mounted root (reiserfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 124k freed
Adding Swap: 438440k swap-space (priority -1)
Linux agpgart interface v0.99 (c) Jeff Hartmann
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 322M
agpgart: Detected Intel 440BX chipset
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0x50000000
scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
Linux Kernel Card Services 3.1.22
  options:  [pci] [cardbus] [pm]
isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: No Plug & Play device found
Intel ISA PCIC probe: not found.
Databook TCIC-2 PCMCIA probe: not found.
ds: no socket drivers loaded!
usb.c: registered new driver usbdevfs
usb.c: registered new driver hub
uhci.c: USB Universal Host Controller Interface driver v1.1
PCI: Found IRQ 11 for device 00:14.2
uhci.c: USB UHCI at I/O 0x2000, IRQ 11
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
8139too Fast Ethernet driver 0.9.26
PCI: Found IRQ 11 for device 00:03.0
eth0: RealTek RTL8139 at 0xd8ac8000, 00:0a:cd:11:0d:e2, IRQ 11
eth0:  Identified 8139 chip type 'RTL-8100B/8139D'
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: shpc_init : shpc_cap_offset == 0
shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.5
scsi singledevice 0 0 0 0
scsi singledevice 0 0 1 0
scsi singledevice 0 0 2 0
scsi singledevice 0 0 3 0
scsi singledevice 0 0 4 0
scsi singledevice 0 0 5 0
scsi singledevice 0 0 6 0
scsi singledevice 0 0 7 0

Jag är ganska grön på linux, så jag har inte riktigt koll på vad detta betyder. Förslag?

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-05-08 20:23

Det ser ut som om datorn inte hittar disken alls.

Din disk kan vara grillad och därför inte identifierar sig. Du kan testa att gå in i BIOS och se om den finns där och hittas normalt där.

  • Medlem
  • Karlskrona
  • 2007-05-08 21:01

Hmm okej. Hur går jag in i BIOS och kollar det då?

Jag gjorde lite experiment. Jag testade att köra Slax (som körs från cd). Inte heller där hittade den den andra disken.
Jag testade att koppla ur den hårddisk som funkade, och endast hade i den som inte funkade, och efter lite fixande med jumper-inställningar så fick jag fram när jag startade datorn "The following changes has been made: (1) hdd (38800 mb), (2) dvd". Vilket är positivt, det visar ju att den lever åtminstone, eller hur?

.... och nu funkar det. Fråga ionte var som hände Tack för hjälpen iallafall!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2007-05-09 22:30

Skumt, hade exakt samma problem igår. Servern rebootade av någon outgrundlig anledning efter det dök inte ena disken upp, inte cfdisk heller. Sen stängde jag av servern och öppnade upp chassit för att kolla om hårddisken fortfarande levde, och det gjorde det. Sen på med chassit och starta upp, voila nu kunde jag mounta disken igen.

Mystisk på hög nivå

1
Bevaka tråden